13.5.2019 Vinkkejä & Faktaa

8 tapaa, joilla musiikki vaikuttaa meihin – taustamusiikilla on merkitystä

Musiikki lisää hyvinvointia ja luo yhteisöllisyyttä. Musiikki myös vaikuttaa voimakkaasti mielialaamme: se lohduttaa ja inspiroi – ja saa hyvälle tuulelle. Juuri siksi sillä on väliä, miltä liiketilasi kuulostaa.

Musiikki on herkkua aivoille. Se stimuloi useita osia aivoista samanaikaisesti ja vaikuttaa sekä kehoon että mieleen. Musiikki myös vaikuttaa lähes kaikkiin ihmisiin. Jopa 95 prosenttia ihmisistä reagoi musiikkiin. Se näkyy fyysisestikin, tahdoimme tai emme: musiikin kuuleminen saa sydämen lyömään nopeammin ja lisää hetkellisesti ihon sähkönjohtavuutta.

Käytämme musiikkia usein vaistonvaraisesti tai tarkoituksella mielialan säätelyyn, motivoimiseen ja taustaäänien vaientamiseen. Mutta musiikki vaikuttaa meihin myös silloin, kun emme valitse sitä itse. Se vaikuttaa esimerkiksi siihen, miten koemme erilaiset liiketilat myymälöistä kampaamoihin ja ravintoloihin. Musiikki vaikuttaa siihen, miten ja millaisia ostoksia teemme. Musiikin soittaminen liiketilassa on siis kannattavaa – monella tavalla.

Täysin musiikin ja aivojen suhdetta ei vielä ymmärretä, mutta aihetta tutkitaan ahkerasti. Kun ymmärrämme tapoja, joilla musiikki meihin vaikuttaa, voimme hyödyntää sitä entistä tietoisemmin.

Miten musiikki vaikuttaa?

  1. Musiikki tuo ihmiset yhteen. Musiikki on aina ollut läsnä ihmisyhteisöissä. Se luo yhteisöllisyyden tunnetta ja tuo ihmiset yhteen erilaisissa juhlatilaisuuksissa. Myös yhdessä musisointi ja laulaminen edistävät sujuvaa kanssakäymistä.
  2. Musiikki menee tunteisiin. Musiikin avulla voi saada aikaan koko tunteiden kirjon ylitsevuotavasta onnesta melankoliaan ja suruun. Juuri siksi ihmiset tavallisimmin kuuntelevat musiikkia: se rentouttaa, se ilahduttaa, sen avulla voi säädellä omaa mielialaa.
  3. Musiikki parantaa elämänlaatua. Tutkimusten mukaan konserteissa käyvät ja tanssivat ihmiset ovat muita onnellisempia. Vuorovaikutus musiikin kanssa, siis tanssiminen tai mukana laulaminen, tehostavat musiikin positiivisia vaikutuksia.
  4. Musiikki lohduttaa. Jos kaikki menee pieleen, kannattaa kuunnella musiikkia. Tutkimusten mukaan se nimittäin luo toiveikkuutta ja valaa uskoa tulevaisuuteen. Epäonnistumisen käsittely musiikitta taas jättää ihmiset lohduttomiksi. Ja kukapa ei olisi lääkinnyt sydänsurujaan musiikilla?
  5. Musiikki auttaa keskittymään. Kuuloaisti ei lepää, vaan reagoi jatkuvasti kaikkiin ääniin – häiritseviin ja epämiellyttäviinkin. Miellyttävä musiikki pitää keskittymiskykyä häiritsevät äänet loitolla. Todennäköisimmin keskittymistä helpottaa sellaisen musiikin kuuntelu, josta pidät. Tyypillä tai lajilla ei siis välttämättä ole juuri merkitystä.
  6. Musiikki tukee oppimista. Viimeisimmän tutkimuksen mukaan musiikki ei suoranaisesti helpota uusien asioiden omaksumisessa, mutta sen kuuntelu esimerkiksi ennen opiskelua luo oppimiselle kuitenkin otollisen olotilan. Musiikin, esimerkiksi erilaisten lorujen avulla voi myös helpottaa ulkoa opeteltavien asioiden muistamista.
  7. Musiikki laittaa liikkeelle. Musiikki motivoi liikkumaan ja pitämään tahtia yllä. Kaiken lisäksi musiikki lisää kestävyyttä ja auttaa tutkimusten mukaan urheilijoita käyttämään voimiaan tasapainoisemmin ja tehokkaaammin.
  8. Musiikki parantaa. Musiikkia on käytetty kautta aikain oloa helpottamaan. Sen on ajateltu poistavan kipua ja helpottavan erilaisia vaivoja. Ihmiset ovat olleet oikeassa. Musiikki esimerkiksi laskee verenpainetta ja vähentää sydänsairauksista kärsivien ahdistusta, ja siitä on tutkitusti apua kuntoutumisessa.

Hyödynnä taustamusiikin voima

Vain 3-5 prosenttia ihmisistä on täysin immuuneja musiikin vaikutuksille. Tieto kannattaa hyödyntää liiketoiminnassakin.

Mekanismi on pohjimmiltaan yksinkertainen: kun ihmiset kuulevat musiikkia, josta he pitävät, he tekevät todennäköisemmin ostoksia. Musiikin avulla voi myös tehdä muutoin ikäviksi koetuista asioista, kuten jonottamisesta, miellyttävimpiä. Tärkeää taustamusiikin valinnassa on kohderyhmän ja sen musiikkimaun tunteminen.

Taustamusiikilla on myös keskeinen merkitys miellyttävän äänimaailman luomisessa. Sekä asiakkaat että työntekijä reagoivat tahtomattaankin erilaisiin ympäristön ääniin. Ne voivat ärsyttää, hermostuttaa tai häiritä keskittymistä. Musiikin avulla voi häivyttää niitä ääniä, joita emme kontrolloi. Musiikki on siis erinomainen tapa ottaa tila haltuun.

Lue vinkkimme taustamusiikin valintaan ja mikäli haluat kuulla lisää siitä, miten sinä voit hyödyntää taustamusiikkia, älä epäröi ottaa meihin yhteyttä.

Lähteet:

The Atlantic

CNN

Duodecim

The Guardian

NCBI National Center for Biotechnology Information

PsyBlog

Scientific American

Sync Project

Yle

Lisää aiheista Vinkkejä & Faktaa