13.12.2020 Vinkkejä & Faktaa

4 tapaa, joilla musiikki vaikuttaa meihin – taustamusiikilla on merkitystä

Musiikki lisää hyvinvointia ja luo yhteisöllisyyttä. Musiikki vaikuttaa voimakkaasti mielialaamme: se lohduttaa ja inspiroi – ja saa hyvälle tuulelle.

Monesti musiikin vaikutukset auttavat myös yrittäjää. Taustamusiikki vaikuttaa yritysten asiakaskokemukseen ja liiketoimintaan: kun soitat yrityksessäsi taustamusiikkia, autat asiakkaita pääsemään oikeaan mielialaan ja viihtymään liiketiloissasi sekä parhaimmillaan myös ostamaan enemmän.

Musiikki on myös universaali tapa vaikuttaa asiakkaisiin, sillä jopa 95 prosenttia ihmisistä reagoi musiikkiin. 

Musiikki vaikuttaa meihin fyysisesti: musiikin kuuleminen saa sydämen lyömään nopeammin  ja valpastaa kuulon lisäksi muutkin aistit. Myös musiikin vaikutukset mieleen ovat monelle tuttuja: käytämme musiikkia usein vaistonvaraisesti tai tarkoituksella mielialan säätelyyn, motivoimiseen ja taustaäänien vaientamiseen. 

Musiikki vaikuttaa silloinkin, kun emme huomaa sitä

Musiikki vaikuttaa meihin myös silloin, kun emme valitse sitä itse. Kerromme muille herkästi pitävämme juuri tietynlaisesta musiikista, mutta aivoihimme on koodattu positiivisia tunteita myös muuta kuin lempimusiikkiamme kohtaan. 

Kaikkeen kuulemaamme musiikkiin liittyy muistikuvia ja tunnemuistoja, joita emme tietoisesti huomaa. Musiikki aktivoi nämä muistot ja tunteet silloinkin, kun emme välttämättä edes huomaa kuuntelevamme musiikkia. Siksi tuttu taustamusiikki toimii paremmin kuin esimerkiksi monet ambient-äänimaisemat. 

On myös tärkeää muistaa, että tiedostamaton musiikinkuuntelu tuottaa ihmisruumiissa ja aivoissa aivan samat vaikutukset kuin tiedostettukin.

Miten yrityksessä soitettu taustamusiikki vaikuttaa?

Taustamusiikki on edullinen tapa erottua kilpailijoista ja parantaa asiakaskokemusta. Taustamusiikki luo tunnelmaa ja rakentaa mielikuvaa. 

Esimerkiksi tamperelaisessa Second hand -putiikki Helga-Neidissä musiikki vaikuttaa auttamalla asiakkaita asettumaan liikkeeseen ja oikeaan mielentilaan: ”Musiikki antaa luvan uppoutua tuotteiden selailuun ja helpottaa asiakkaan kotiutumista”, kertoo omistaja Tiina Rikala. Lue lisää Tiinan kokemuksista ja vinkit taustamusiikin valintaan täällä!

Etenkin seuraavat neljä taustamusiikin vaikutusta rakentavat yrityksen menestystä omalta osaltaan: 

 • Musiikki saa asiakkaat viihtymään ja palaamaan: taustamusiikki lisää tutkitusti asiakkaan kokemaa innostusta ja positiivista jännitystä, mikä puolestaan lisää halua pysyä kyseisessä tilassa. Innostuksen tunne vaikuttaa merkittävästi myös siihen, että asiakas haluaa palata tilaan. 
 • Musiikki vähentää ärsyyntymistä ja saa ajan kulumaan. Musiikin avulla voi tehdä muutoin ikäviksi koetuista asioista, kuten jonottamisesta, miellyttävimpiä. Rauhallinen taustamusiikki auttaa asiakasta rentoutumaan, tuttu taustamusiikki saa ajan kulumaan nopeammin. 
 • Taustamusiikki auttaa hallitsemaan äänimaailmaa. Sekä asiakkaat että työntekijät reagoivat tahtomattaankin erilaisiin ympäristön ääniin. Ne voivat ärsyttää, hermostuttaa tai häiritä keskittymistä. Taustamusiikki häivyttää äänet, joita emme voi kontrolloida. Musiikki on siis erinomainen tapa ottaa tila haltuun.

Musiikin universaalit vaikutukset

Musiikilla on myös lukuisia laajempia vaikutuksia, joita voi hyödyntää eri alojen yritystoiminnassa. Tässä kahdeksan musiikin sosiaalista, emotionaalista ja funktionaalista vaikutusta, joista on hyötyä myös yrityksille. 

 1. Musiikki tuo ihmiset yhteen. Musiikki on aina ollut läsnä ihmisyhteisöissä. Se luo yhteisöllisyyden tunnetta ja tuo ihmiset yhteen erilaisissa juhlatilaisuuksissa. Myös yhdessä musisointi ja laulaminen edistävät sujuvaa kanssakäymistä.
 1. Musiikki menee tunteisiin. Musiikin avulla voi saada aikaan koko tunteiden kirjon ylitsevuotavasta onnesta melankoliaan ja suruun. Juuri siksi ihmiset tavallisimmin kuuntelevat musiikkia: se rentouttaa, se ilahduttaa, sen avulla voi säädellä omaa mielialaa.
 1. Musiikki parantaa elämänlaatua. Tutkimusten mukaan konserteissa käyvät ja tanssivat ihmiset ovat muita onnellisempia. Vuorovaikutus musiikin kanssa, siis tanssiminen tai mukana laulaminen, tehostavat musiikin positiivisia vaikutuksia.
 1. Musiikki lohduttaa. Jos kaikki menee pieleen, kannattaa kuunnella musiikkia. Tutkimusten mukaan se nimittäin luo toiveikkuutta ja valaa uskoa tulevaisuuteen. Epäonnistumisen käsittely musiikitta taas jättää ihmiset lohduttomiksi. Ja kukapa ei olisi lääkinnyt sydänsurujaan musiikilla?
 1. Musiikki auttaa keskittymään. Kuuloaisti ei lepää, vaan reagoi jatkuvasti kaikkiin ääniin – häiritseviin ja epämiellyttäviinkin. Miellyttävä musiikki pitää keskittymiskykyä häiritsevät äänet loitolla. Todennäköisimmin keskittymistä helpottaa sellaisen musiikin kuuntelu, josta pidät. Tyypillä tai lajilla ei siis välttämättä ole juuri merkitystä.
 1. Musiikki tukee oppimista. Viimeisimmän tutkimuksen mukaan musiikki ei suoranaisesti helpota uusien asioiden omaksumisessa, mutta sen kuuntelu esimerkiksi ennen opiskelua luo oppimiselle kuitenkin otollisen olotilan. Musiikin, esimerkiksi erilaisten lorujen avulla voi myös helpottaa ulkoa opeteltavien asioiden muistamista.
 1. Musiikki laittaa liikkeelle. Musiikki motivoi liikkumaan ja pitämään tahtia yllä. Kaiken lisäksi musiikki lisää kestävyyttä ja auttaa tutkimusten mukaan urheilijoita käyttämään voimiaan tasapainoisemmin ja tehokkaaammin.
 1. Musiikki parantaa. Musiikkia on käytetty kautta aikain oloa helpottamaan. Sen on ajateltu poistavan kipua ja helpottavan erilaisia vaivoja. Ihmiset ovat olleet oikeassa. Musiikki esimerkiksi laskee verenpainetta ja vähentää sydänsairauksista kärsivien ahdistusta, ja siitä on tutkitusti apua kuntoutumisessa.

Haluatko herättää asiakkaissasi positiivisia tunteita ja myydä enemmän taustamusiikin avulla? Lue täältä lisää taustamusiikin valinnasta!  

Ja jos haluat kuulla lisää siitä, miten voit hyödyntää taustamusiikkia yrityksesäsi, älä epäröi ottaa meihin yhteyttä.

Lähteet:

The Atlantic
CNN
Duodecim
The Guardian
NCBI National Center for Biotechnology Information
PsyBlog
Scientific American
Sync Project
Yle
Jaakko Jäätmaa: Taustamusiikki markkinoinnin työvälineenä suomalaisissa tavarataloissa

Lisää aiheista Vinkkejä & Faktaa