Ravintoloitsija Janek Bjuström Pompierin tiskillä
19.11.2019 Asiakkailta kuultua

”Jos oma fiilis paranee musiikilla, sillä on yleensä sama vaikutus muihinkin ihmisiin. Musiikilla on mieletön voima tunnelman luomisessa.”

Asiakkailta kuultua: Ravintoloitsija Janek Bjuström, Ravintola Pompier, Albertinkatu

Ravintoloissa taustamusiikki toimii erityisesti tunnelman luojana. Lue, mitä Albertinkadun ravintola Pompierin ravintoloitsija Janek Bjuström kertoo musiikin merkityksestä legendaarisessa lounaspaikassa, joka tunnetaan erityisesti Topi-torstaistaan.

Janekille on ollut yrittäjänä tärkeää, että mistään ei tingitä, joten musiikkilupa on ollut ravintolassa hanskassa heti alkutaipaleelta lähtien, kun musiikkiakin on alettu soittamaan. Janek siirtyi keittiön puolelta yrittäjäksi Pompierin auettua Espan lisäksi myös Albertinkadulle vuonna 2014. Musiikin käytöstä maksaminen ei Janekin omien sanojen mukaan ”satuta tai viillä sydämestä”, sillä musiikki on tärkeä osa identiteettiä molemmissa ravintoloissa. Janek vertaakin musiikinkäyttömaksua sähkölaskuun ja muihin ravintolan välttämättömiin kuluihin.

Entisessä Vapaapalokunnan tilassa sijaitseva Pompier on tunnelmaltaan varsin uniikki.  ”Ollaan onnistuttu erityisen hyvin siinä, että se tunnelma, mikä tästä on minulle välittynyt, välittyy myös kaikkeen muuhun tekemiseen”, Janek toteaakin. Heti ravintolan auettua syntyi hyvä vuoropuhelu asiakkaiden kanssa ja jokaisen asiakkaan tarpeisiin on aina pyritty vastaamaan. Nöyrä palveluhalukkuus ja onnistuneet rekrytoinnit ovat tehneet Pompierista kotoisan ja viihtyisän paikan niin henkilökunnalle kuin ympäri maailmaa tuleville asiakkaillekin.

Pompier-graffiti
Pompieriin toivottaa tervetulleeksi ravintolan nimeä kantava graffiti. Kuva: Miina Malkki

Jokainen henkilökunnan jäsen tuo oman mausteensa ravintolan tunnelmaan myös taustamusiikin avulla. Samanhenkisyys ja yhteinen käsitys tilaan sopivasta musiikista on kuitenkin taannut sen, että vaikka musiikki voi vaihdella countrysta ranskalaisiin chansoneihin, kotoisa tunnelma ja viihtyvyys säilyy. Yleisesti musiikki valitaan aina fiiliksen pohjalta. ”Lähtökohta on se, että kun avataan, on rauhallisempaa. Aamupäivästä musiikki soikin lähinnä itselle. Sitten kun porukkaa tulee ja on kova hässäkkä, musiikki voi olla rajumpaakin ja musiikkia soitetaan niin asiakkaille kuin henkilökunnalle”, Janek kertoo.

Se on tärkeä osa kaikkea, se rytmittää ja suojaa kaikelta taustameteliltä ja vaikuttaa merkittävästi ravintolan tunnelmaan.

Syy musiikin soittamiselle on yksiselitteisesti se, että se Janekin mielestä kuuluu ravintolaan: ”Se on tärkeä osa kaikkea, se rytmittää ja suojaa kaikelta taustameteliltä ja vaikuttaa merkittävästi ravintolan tunnelmaan.” Myös asiakkailta saatu palaute on ollut yksinomaan positiivista ja musiikki saakin paljon palautetta. ”Kiitosta tulee muun muassa siitä, että soitetaan oikeaa musiikkia eikä hissimusiikkia”, toteaa Janek.

Monelle kantikselle tuttu Topi-torstai on hyvä esimerkki siitä, miten musiikki ja ruoka kulkevat Pompierissa käsi kädessä. Topi-torstai syntyi kuitenkin vahingossa. Janek oli yksin siivoamassa Pompierin salia edellisillan kekkereiden jäljiltä ja laittoi Surujen kitaran soimaan. Päivä sattui olemaan torstai ja paikan päälle myöhemmin tullut kokki oli havahtunut siihen, miten hienosti musiikki Pompieriin sopi. Sitten musiikin kylkeen tuli musiikkiin sopiva ruokalista, eli pannari, hernekeitto ja muikut. Nykyisin, jos Topi Sorsakosken musiikki ei syystä tai toisesta sattuisi torstaisin soimaan, asiakkaat antavat siitä välittömästi palautetta. Janek arvelee sen johtuvan siitä, että ihmiset pitävät rutiineista, sillä ne luovat pysyvyyttä ja turvallisen fiiliksen.

Ensimmäinen artisti, johon Janek itse muistaa rakastuneensa oli kuitenkin Elvis. ”Kun tulin viimeisen kerran neuvolasta 6-7 vuotiaana, äiti palkitsi Elvis-tukalla ja kuljin rasvat päässä ekalla luokalla. Siitä se niin kun lähti, Elviksestä ja Rockabillystä”, Janek muistelee. Radio on aina pauhannut taustalla ja teininä kavereiden kanssa hengailuun liittyi mankkojen virittely erilaisilla kaiuttimilla. Janekille musiikki onkin aina ollut tärkeä osa elämää ja musiikkia on kuunneltu monipuolisesti, mutta ei ehkä niin aktiivisesti. Nykyisin musiikin kuuntelu keskittyy lähinnä työpaikalle ja automatkoille. ”Kun töissä ottaa useamman sata ihmistä vastaan ja pitää olla jatkuvasti sosiaalisesti läsnä, tuntuu illalla kotioven sulkeminen mahtavalta, kun pääsee turvaan ja rauhaan”, kertoo Janek.

Muita ravintoloitsijoita Janek kannustaa rohkeuteen musiikin käytössä: ”Kannattaa kokeilla erilaisia musiikkityylejä, ettei musiikki olisi aina sitä samaa, vaan prosessi, joka kehittyy.” Kokeilemalla saattaa vaikka löytyä uusi Topi-torstai.

Asiakkailta kuultua -sarja kertoo, miten taustamusiikkia käytetään yrityksissä

Asiakkailta kuultua -sarjassa esittelemme asiakkaitamme eri toimialoilta ja kysymme musiikinkäyttötottumuksista ja musiikin merkityksestä niin arjessa kuin työssä. Lue lisää taustamusiikin hyödyistä yrittäjille – täältä löydät lisää kokemuksia musiikkiluvista ja taustamusiikin käytöstä.

Ravintoloiden musiikkiluvista:

Taustamusiikki ravintolassa -lupa tarvitaan, jos ravintolassa (pubissa, baarissa, kahvilassa, yökerhossa jne.) käytetään taustamusiikkia tiloissa, joihin asiakkailla on pääsy. Lupa kattaa musiikin esittämisen äänitteeltä (mm. TV, radio, tietokone, nettiradio, CD ja julkiseen esittämiseen soveltuvat suoratoistopalvelut). Elävään musiikkiin hankitaan edelleen lupa suoraan Teostosta.

Lisää aiheista Asiakkailta kuultua