11.11.2020 Vinkkejä & Faktaa

Onnistu joulumusiikin valinnassa

Joulu on jo ovella – ainakin pian. Joululaulut soivat kauppakeskuksissa ja liiketiloissa usein pitkään, jo marraskuusta alkaen, joten joulumusiikin valintaan ja laatuun kannattaa kiinnittää huomiota.

Miksi joulumusiikkia kannattaa soittaa?

Joulu on vuosittaisista juhlapyhistä suurin ja siihen liittyy paljon hankintoja: joululahjat, ruuat ja koristeet. Jouluostoksilla on oma tunnelmansa, jota musiikki tukee. 

Yrityksissä kannattaa soittaa joulumusiikkia myös siitä yksinkertaisesta syystä, että se parantaa myyntiä – kuten fiksusti valittu taustamusiikki muutenkin tekee. 

Ruotsalaisessa kodintekniikkaliikkeessä vuonna 2012 toteutetun tutkimuksen mukaan joulumusiikki pidensi asiakkaiden asiointiaikaa jopa kahdeksalla minuutilla ja ostokset olivat keskimäärin 85 euroa suuremmat kuin asiakkailla, joiden asioinnin aikana ei soitettu joulumusiikkia.

Joululaulujen avulla voi erottua joukosta

Lähes kaikki yritykset soittavat joulumusiikkia. Kun panostat joululaulujen valintaan ja mietit, millainen joulumusiikki sopii yritykseesi parhaiten, erotut joukosta ja jäät mieleen. 

Yhdistelemällä joululauluja muihin kappaleisiin vältät asiakkaiden ja henkilökunnan kyllästymisen. Esimerkiksi 50-60 -luvun klassikot ja Hollywoodin kulta-aikojen musiikki yhdistettynä muutamaan joululauluun luovat jouluista tunnelmaa. Tai jos yrityksesi tunnelmaan sopii paremmin reippaampi meno, voi 80-luvun pop-jouluhittejä yhdistää muihin samojen aikojen suosikkikappaleisiin. 

Joululaulut yrityksen soittolistalla – muista nämä

  • Tee joulusesonkia varten muutama erilainen soittolista. 3-4 soittolistan avulla voit huomioida rauhallista musiikkia vaativat hiljaiset hetket, tai ajankohdat, jolloin reipas joulumusiikki toimii parhaiten.
  • Yhdistele joululauluja ja niiden tyyliin sopivaa muuta musiikkia. Joulumusiikin ei tarvitse olla pelkkää tonttuhumppaa tai joulupuuta. Kun löydät yrityksesi tyyliin sopivia joululauluja, yhdistä niitä samantyyppisiin, ei-jouluisiin klassikkokappaleisiin. 
  • Löydä oma tapasi soittaa joululauluja. Joulua juhlitaan ympäri maailman, erilaisilla kielialueilla ja joulumusiikkia löytyy lähes joka genrestä. Yhdistele eri musiikkityylejä ja laulukieliä rohkeasti – yllättäväkin joulumusiikki ilahduttaa, kun se sopii yrityksesi ja liiketilasi tunnelmaan.
  • Kokeile rohkeasti! Joulusesonki on hyvä aika kokeilla taustamusiikin käyttöä. Musiikkiluvan avulla saat soittaa juuri haluamaasi joulumusiikkia – voit halutessasi myös päättää luvan kuukauden irtisanomisajalla.

Joululaulujen julkiseen soittamiseen tarvitaan musiikkilupa

Jos soitat joululauluja yrityksesi asiakastiloissa, tarvitset musiikkiluvan. Kun lupa on kunnossa, voit soittaa asiakkaillesi juuri sitä musiikkia, mikä yritykseesi parhaiten sopii. 

Käytössäsi ovat siis kaikki kappaleet aina klassisimmista joululauluista uusimpiin talvisiin hitteihin – ja samalla huolehdit siitä, että musiikin tekijät ja esittäjät saavat käytöstä heille kuuluvan korvauksen. Musiikkilupa on voimassa aina kuukauden kerrallaan, eli voit kokeilla joulumusiikin soittoa yrityksessäsi helposti ja ilman pitkää sitoutumista.

Tutustu musiikkilupiin ja osta lupa helposti verkossa täällä!

Lisää aiheista Vinkkejä & Faktaa