Yrittäjä etsii tietoa musiikkiluvista ja taustamusiikista.
31.8.2020 Vinkkejä & Faktaa

Yrityksen perustaminen ja taustamusiikin käyttö: pieni taustamusiikkiopas

Kun ryhdyt yrittäjäksi, mietit varmasti myös sitä, millaisen mielikuvan ja tunteen haluat asiakkaissasi herättää, kun he saapuvat yritykseesi. Taustamusiikki on erinomainen apu uuden yrityksen mielikuvan ja asiakaskokemuksen rakentamiseen ja se lisää tutkitusti myös myyntiä. 

Tältä sivulta löydät ohjeet, linkit ja vinkit uuden yrityksen taustamusiikkilupaan ja musiikin valintaan liittyviin asioihin:

  • millaisia lupia yrittäjä tarvitsee musiikin soittamiseen
  • miten otat taustamusiikin käyttöön uudessa yrityksessä
  • mistä taustamusiikkia voi soittaa
  • mitä hyötyä taustamusiikista on uuden yrityksen liiketoiminnalle
  • miten musiikkilupamaksut jaetaan ja mihin niitä käytetään

Klikkaa tästä suoraan kiinnostavimpaan aiheeseen:

Perustan yrityksen, tarvitsenko musiikkiluvan?

Musiikkiluvan ostaminen uudelle yritykselle, luvan hinta ja sen hallinnointi

Musiikkilupamaksut mahdollistavat musiikin ammattilaisten työn

Yrityksen perustaminen ja taustamusiikin hyödyt yrittäjälle: kasvata myyntiä, paranna asiakaskokemusta ja työntekijöiden viihtyvyyttä

Perustan yrityksen, tarvitsenko musiikkiluvan?

Yrityksen perustamiseen liittyy kosolti lupa-asioita ja tarvittavia ilmoituksia. Musiikkilupa kuuluu hankittaviin lupiin: musikkilupa tarvitaan aina, kun yritys soittaa musiikkia tiloissa, joihin asiakkailla on pääsy. 

Musiikkilupa oikeuttaa käyttämään yrityksen asiakastilojen taustamusiikkina mitä tahansa musiikkia riippumatta siitä, milloin se on tehty tai kuka sen oikeuksista vastaa. 

Toisin sanoen: kun musiikkilupa on kunnossa, voit soittaa yrityksessäsi juuri sitä musiikkia, mitä haluat. Varmistat samalla, että musiikin tekijät ja esittäjät saavat musiikin käytöstä myös heille kuuluvan, lakisääteisen korvauksen.

Uuden yrityksen musiikkilupa ja luvan hinta

GT Musiikkiluvat Oy on tekijänoikeusjärjestöjen, Teoston ja Gramexin omistama yhteisyritys, jonka tehtävä on auttaa yrityksiä äänitteeltä, radiosta tai yrityskäyttöön sopivasta musiikkipalvelusta soitettavan taustamusiikin käytössä. 

GT Musiikkilupien kautta ostettava musiikkilupa kattaa siis taustamusiikin käytön silloin, kun musiikkia ei esitetä livenä paikan päällä. Jos yrityksessäsi soi livemusiikki, tarvitset musiikkiluvan myös Teostosta:

  • GT Musiikkiluvat Oy:n myymän taustamusiikkiluvan avulla saat soittaa haluamaasi musiikkia radiosta, nettiradiosta, yrityskäyttöön tarkoitetusta musiikkipalvelusta, tallenteelta tai televisiosta. Jos tallennat musiikkia soitettavaksi esim. muistitikulta, tarvitset lisäksi tallennusluvan.
  • Jos tarvitset apua taustamusiikkipalvelun valintaan tai siihen, mistä musiikkia kannattaa ylipäänsä soittaa, voit mainiosti ottaa meihin yhteyttä. Autamme mielellämme oikean taustamusiikkikumppanin tai -palvelun löytämisessä.

Taustamusiikkiluvan hinta määräytyy yrityksen toimialan, asiakastilojen pinta-alan ja/tai asiakaspaikkojen mukaan. Kätevällä hintalaskurillamme tarkistat helposti, miten yrityksen musiikkiluvan hinta määräytyy ja minkä hintainen oman yrityksesi musiikkilupa on.

Yrityksen perustaminen ja taustamusiikin soittaminen: mistä musiikkia?

Moni yrittäjä miettii, mistä taustamusiikkia saa ja kannattaa soittaa. Radio on ylivoimaisesti yleisin taustamusiikin lähde suomalaisissa yrityksissä, mutta myös erilaiset musiikkipalvelut ovat yleistymässä. Kun musiikkilupa on kunnossa, voit soittaa musiikkia radiosta, yrityskäyttöön sopivista musiikkipalveluista tai tallenteelta. 

Tässä muutama asia, jotka kannattaa ottaa huomioon, kun teet päätöksiä siitä, mistä ja miten haluat soittaa taustamusiikkia yrityksessäsi: 

Radio ja nettiradio tarjoavat valmista ohjelmavirtaa ja monipuolista musiikkia

Perinteinen FM-radio on suosituin tapa soittaa taustamusiikkia yrityksessä. Eikä syyttä: radiokanavia on tarjolla kosolti ja niiden tarjoama musiikki on valmiiksi valikoitua. Monella kanavalla uutiset rytmittävät päivää ja auttavat myös henkilökuntaa pysymään ajan tasalla päivänpolttavista asioista. 

Radiota voi kuunnella myös verkon kautta. Radiot.fi -palvelu sisältää kaikki Suomessa soivat radiokanavat – jos haluamasi kanava ei kuulu alueesi FM-aalloilla, voit käyttää radiot.fi -palvelua tai muita nettiradioita. Musiikkilupa kattaa myös ulkomaisten nettiradiokanavien käytön, eli voit soittaa yrityksessäsi myös kansainvälisiä radiokanavia verkon yli. 

Digitaaliset musiikkipalvelut: tarkista, että palvelun käyttöedot sallivat yrityskäytön

Erilaisia taustamusiikkipalveluita ja -sovelluksia on tarjolla kosolti. Niiden käyttö on helppoa: ammattilaisten rakentamia, valmiita soittolistoja on tarjolla monenlaisiin tunnelmiin tai genreihin perustuen, ja soittolistoja voi tehdä myös itse.

Musiikki- ja streamauspalveluita käytettäessä on tärkeää varmistaa, että palvelun käyttöehdot sallivat yrityskäytön. Monet suositut ja arjestamme tutut palvelut nimittäin kieltävät yrityskäytön ja musiikin julkisen soittamisen niiden kautta, joten palvelun sopivuus yrityskäyttöön on aina tarkistettava palvelun käyttöehdoista. Olemme koonneet esimerkkejä yrityskäyttöön sopivista musiikkipalveluista tänne. 

Jos ostat yritykseesi musiikkia netistä tai teet omia kokoelmia, tarvitset tallennusluvan

Tarvitset tallennusluvan silloin, jos teet yrityskäyttöön tarkoitettuja kokoelmia esimerkiksi muistitikulle, kovalevylle tai CD-levylle tai käytät verkon musiikkipalveluista ostettuja tai ladattavia kappaleita yrityksesi taustamusiikkina. 

Esimerkiksi Applen tai Googlen musiikkikaupoista ostettu musiikki on tarkoitettu yksityiskäyttöön, mutta tallennusluvan avulla saat käyttää kappaleita myös yritystoiminnassa. Tallennuslupa sisältyy valmiiksi Musiikkilupa liikunnanohjaajalle -lupaan.

Millaista yritystä olet perustamassa? Lue yrittäjien kokemukset ja vinkit musiikin käyttöön!

Olemme koonneet asiakkailtamme kokemuksia taustamusiikin käytöstä ja valinnasta eri alojen yrityksiin. 

Tutustu asiakastarinoihin: 

Ravintolan perustaminen ja taustamusiikki

Baarin perustaminen ja taustamusiikki

Kaupan tai myymälän perustaminen ja taustamusiikki

Kampaamon perustaminen ja taustamusiikki

Kuntosalin perustaminen ja taustamusiikki

Terveysalan yrityksen perustaminen ja taustamusiikki

Taustamusiikki apteekissa

Yrityksen perustaminen ja taustamusiikin valinta

Kun perustat yrityksen, on sinulla todennäköisesti vahva ajatus siitä, millaisia asiakkaasi tulevat olemaan. Kohderyhmä riippuu tietysti yrityksesi toimialasta, tuotteista tai palveluista ja erikoistumisalueesta, mutta myös uuden yrityksen liiketilan sijainnista. 

Uuden yrityksen taustamusiikkivalintoja kannattaa tehdä samassa vaiheessa, kun mietit liiketilan sijaintia, sisustusta ja vaikoimaasi, sekä sitä asiakaskokemusta, jonka haluat rakentaa: taustamusiikin avulla rakennat ja tuet uudesta yrityksestäsi syntyvää mielikuvaa. 

Täältä löydät lisätietoa siihen, miten yrityksen taustamusiikki kannattaa valita ja miten syntyy hyvä soittolista yritykselle. 

Musiikkiluvan ostaminen ja hallinnointi

Yritysten musiikkiluvat ovat pääasiallisesti toimipaikkakohtaisia, eli lupa hankitaan aina yhdelle liiketilalle kerrallaan. Miten yrittäjän tulee toimia, jos yritys laajenee ja toimipaikkoja avataan lisää? Entä silloin, jos jokin toimipiste suljetaan tai yritys vaihtaa omistajaa?

Musiikkiluvan ostat helposti verkkokaupasta

Helpoin tapa hoitaa taustamusiikin tekijänoikeusasiat kerralla kuntoon on ostaa lupa Musiikkilupien verkkokaupasta. Ostoa varten tarvitset tiedot yrityksesi toimipaikasta, sen pinta-alasta tai ravintolan asiakaspaikkamäärästä, y-tunnuksen ja yhteyshenkilön yhteystiedot. Ohjeita ostamiseen löydät täältä

Musiikkilupa on voimassa kunnes sanot sen itse irti, irtisanomisaika on yksi kuukausi. Voit valita laskutusvälin itse ja hallinnoida lupiasi OmaLupa-verkkopalvelun kautta helposti. 

Aluepäällikkömme kiertävät yrityksissä ympäri Suomen auttamassa sekä musiikkilupaan että taustamusiikin käyttöön liittyvissä kysymyksissä. Jos oikean taustamusiikkiluvan valinta tuntuu vaikealta tai mietit, tarvitsetko lisäksi esimerkiksi Teoston livemusiikin lupaa yritystoimintaasi, asiakaspalvelumme auttaa mielellään.

Jos yrityksen toimipiste suljetaan, voi kyseisen toimipisteen taustamusiikkiluvan irtisanoa OmaLupa-palvelussa tai asiakaspalvelun kautta. 

Jos ostat olemassaolevan yrityksen liiketoiminnan, kannattaa omistajanvaihdoksen yhteydessä olla yhteydessä asiakaspalveluumme, jotta kaikki tiedot saadaan kerralla päivitettyä oikeiksi. Jos yrityksen Y-tunnus vaihtuu, on yrityksen vanhan omistajan irtisanottava vanha musiikkilupansa ja uusi yrittäjä ostaa luvan uudelle yritykselleen.

OmaLupa -palvelu on musiikkilupiesi koti

OmaLupa-palvelu on musiikkilupien verkkohallinnointipalvelu. Voit muokata yrityksesi hallinnassa olevia musiikkilupia, ostaa luvan uudelle toimipaikalle tai maksaa ja tarkastella laskujasi. Palvelussa voit myös vaihtaa musiikkiluvan yhteyshenkilöä esimerkiksi omistajan  tai henkilöstön vaihtuessa. 

OmaLupa-palvelussa voit myös vaihtaa yrityksesi taustamusiikkiluvan laskutusväliä ja laskun toimitustapaa. Jos yritykselläsi on Taustamusiikki ohjatussa liikunnassa -lupa, ilmoitat ohjattujen tuntien lukumäärän laskutusta varten OmaLupa-palvelun kautta. 

Voit valita musiikkilupasi laskutusvälin itse

Voit maksaa musiikkilupasi heti oston yhteydessä tai tilata luvallesi laskun. Laskutusvälit ovat 1 vuosi, ½ vuotta tai neljännesvuosi. Laskutusaikataulut löydät täältä. 

Jos lupaasi liittyy musiikinkäytön raportointia, kuten esimerkiksi Musiikki ohjatussa liikunnassa -luvassa, valitse laskutusväliksi neljännesvuosi: näin pystyt ilmoittamaan toteutuneen tuntimäärän laskutuskaudelle ja laskutus tapahtuu ilmoitettujen tuntien mukaan. 
Huolehdithan myös, että yrityksesi sähköpostiosoite on asiakastiedoissasi oikein, jotta saat tärkeät asiakastiedotteet meiltä oikea-aikaisesti.

Musiikkilupamaksut mahdollistavat musiikin ammattilaisten työn

Musiikkilupa on lakisääteinen tekijänoikeuskorvaus, jonka avulla musiikin ammattilaiset saavat työstään korvauksen silloin, kun yritys soittaa musiikkia omille asiakkailleen. GT Musiikkiluvat Oy tilittää lupamaksut musiikin ammattilaisille tekijänoikeusjärjestöjen kautta.

Lisätietoa Musiikkiluvista, Teostosta ja Gramexista

GT Musiikkiluvat Oy on musiikin tekijänoikeusjärjestöjen Teoston ja Gramexin omistama yritys, jonka tehtävä on auttaa yrityksiä hyödyntämään tunnettua musiikkia liiketoiminnassaan. GT Musiikkiluvat markkinoi ja myy taustamusiikkiluvat suomalaisille yrityksille ja tilittää musiikkilupamaksut Teoston ja Gramexin kautta musiikin tekijöille ja esittäjille.

Teosto on säveltäjien, sanoittajien ja sovittajien tekijänoikeusjärjestö, joka huolehtii myös livemusiikkiin ja tapahtumiin liittyvistä musiikkiluvista:

  • Jos järjestät konsertteja, dj-keikkoja, lavatansseja tai vaikkapa karaoketapahtumia, saat luvan niihin Teoston kautta. 
  • Jos musiikin käyttö yrityksessäsi on satunnaista ja soitat sitä enintään 20 päivää kalenterivuodessa, musiikin käyttö lisensioidaan Teoston taustamusiikki tapahtumassa -pienluvalla.
  • Jos yrityksesi tekee nettimainontaa tai tarvitset taustamusiikkia verkossa esitettävään videoon, tarvitset luvan musiikin käyttöön Teostosta.

Gramex vastaa tekijänoikeuskorvausten maksamisesta musiikin esittäjille, artisteille ja tuottajille.

Jos käytät musiikkia radiokanavilla, nettiradiossa tai tv- tai elokuvatuotannoissa, lupa hankitaan molemmilta tekijänoikeusjärjestöiltä Gramexilta ja Teostolta.

Mitä on tekijänoikeuksien suojaama musiikki?

Musiikki ei synny tyhjästä. Jokaisella kappaleella on tekijä, jonka ajatuksista ja ideoista musiikki syntyy. Kaikkea musiikkia suojaa siis tekijänoikeus.

Joskus musiikin tekijä tai tekijät ovat kuitenkin lisensoineet musiikkinsa käytön ilman tekijänoikeusjärjestön apua – löydät lisätietoa näistä tapauksista ja ns. “teostovapaasta musiikista” täältä. Suurin osa musiikista, etenkin radiossa soivat ja meille kaikille tutut kappaleet ovat teoksia, joiden käyttöä tekijänoikeusjärjestöt valvovat. Taustamusiikkiluvan hankkiminen onkin helppo tapa huolehtia siitä, että taustamusiikin tekijänoikeusasiat ovat kunnossa.

Miksi tekijänoikeusmaksuja kerätään ja mihin niiden lakisääteisyys perustuu?

Musiikin ammattilaisuus niin esittäjänä kuin tekijänäkin vaatii vuosien, joskus vuosikymmenienkin harjoittelun. Silti yksikään säveltäjä, sanoittaja, sovittaja, soittaja tai laulaja ei voi tietää, saako hän tekemästään tai esittämästään kappaleesta ikinä rahaa. Musiikin rahallinen arvo syntyy vasta silloin, kun yleisö ostaa musiikkia, käy konserteissa tai keikoilla tai kuuntelee kappaleita striimauspalveluista. 

Musiikin ammattilaisen tulot koostuvat pienistä puroista. Radiosoitto- ja striimauskorvausten sekä keikkapalkkioiden lisäksi musiikkialan yrittäjien tulovirtaan kuuluvat musiikkilupamaksut. Kun hoidat musiikkiluvan kuntoon heti yritystoimintasi alusta alkaen, olet mukana huolehtimassa siitä että musiikki soi ja voi hyvin jatkossakin. 

Musiikin ammattilainen on useimmiten yrittäjä

Aloitteleva yrittäjäkin tietää, että yrittäjän elämä on ainakin aluksi usein epävarmaa: palkka pitää ansaita joka päivä eikä lomia kerry kuten palkkatyöläisellä. Harvempi taas tulee ajatelleeksi, että suurin osa musiikkia tekevistä ja esittävistä ammattilaisista on myös itsensä työllistäjiä ja yrittäjiä varsin pirstaleisella ja epävarmalla alalla.

Kun perustat yrityksen ja hankit yrityksellesi musiikkiluvan, parannat oman yrityksesi asiakaskokemusta, mielikuvaa ja myyntiä. Sen lisäksi olet myös osa musiikkialalla toimivan yrittäjäkollegasi verkostoa ja tärkeää asiakaskuntaa.

Taustamusiikin hyödyt uudelle yritykselle ja yrittäjälle: kasvata myyntiä, paranna asiakaskokemusta ja työntekijöiden viihtyvyyttä

Taustamusiikki tuo yrittäjälle monenlaista hyötyä. Se on pieni investointi, jonka avulla parannat sekä myyntiä että tunnelmaa niin asiakkaille kuin henkilökunnallekin. Lue lisää taustamusiikin hyödyistä täältä!

Taustamusiikki saa asiakkaat tuntemaan itsensä tervetulleiksi ja viihtymään 

Ovesta sisään astuminen ei tunnu vaivaannuttavalta, kun liiketilan äänimaailmassa soi tuttu ja sopivan hiljainen musiikki. Muut asiakkaat – tai henkilökunta eivät kuule keskusteluja, joita ei ole tarkoitettu heidän korvilleen. 

Taustamusiikki peittää hallitsemattomat äänet

Lautasten tai aterimien kolina, ilmastointilaitteiden hurina, liikuntatunnin ähinät, henkilökunnan kysymykset toisilleen ja jopa vessan vetäminen ovat ääniä, joita yrityksessä kuuluu joka tapauksessa. Taustamusiikki tasoittaa äänimaailmaa, peittää häiritsevän melun ja täyttää tilan ahdistavan hiljaisuuden sijaan.

Taustamusiikki lisää myyntiä ja ohjaa asiakkaiden käytöstä

Voi kuulostaa hullulta, mutta totta ja tutkittua se on: oikein valittu taustamusiikki vaikuttaa asiakkaiden viihtymiseen, myyntiin ja jopa tuotteisiin, joita he ostavat. Taustamusiikin tempolla ja tyylilajilla voi vaikuttaa asiakaskierron nopeuteen tai rauhoittaa tunnelmaa silloin, kun asiakkaiden on odotettava vuoroaan.

Tuttu musiikki luo parhaan tunnelman

Tunnettu musiikki tarkoittaa nimensä mukaisesti musiikkia, joka soi radiokanavilla ja TV-ohjelmissa, ja jonka esittäjätkin saatamme tuntea. Omat ja tulevien asiakkaidesi lempikappaleet ovat juuri tällaista musiikkia: tekijät ja esittäjät ovat kirjoittaneet ja taltioineet teoksensa siinä toivossa, että kappaleet herättäisivät ihmisissä tunteita ja jäisivät mieleen. 

Nämä musiikista syntyvät tunnemuistot ja -jäljet auttavat rakentamaan yritykseen mukavan ja vastaanottavaisen tunnelma. Sellaiseen paikkaan asiakkaat palaavat mielellään asioimaan uudelleenkin.

Musiikki auttaa työntekijöitä viihtymään

Taustamusiikki parantaa myös työntekijöiden viihtymistä työpaikalla. Musiikki mm. rytmittää päivää ja työvuoroa, parantaa tutkitusti fiilistä ja auttaa rakentamaan yhteisöllisyyttä.  

Jos tarvitset mitä tahansa apua taustamusiikkiin liittyviin asioihin, ota meihin rohkeasti yhteyttä. Pidetään musiikki soimassa!

Lisää aiheista Vinkkejä & Faktaa