Kuusi tapaa tukea musiikkialan ammattilaisia

6.5.2020 Ajankohtaista
Tyttö selaamassa levyjä levykaupassa

Musiikkiala poikkeustilanteessa – kuusi tapaa tukea

Koronaviruspandemian aiheuttama poikkeustila iski kovaa pienyrittäjiin, myös musiikkialan ammattilaisiin. Muusikoiden ja musiikin tekijöiden tulot koostuvat äänitemyynnin ja keikka- ja konserttitulojen lisäksi tekijänoikeusmaksuista, joihin myös musiikkilupamaksut kuuluvat. 

Kriisin myötä on eri alojen yrittäjien kesken syntynyt myös uusia yhteistyömalleja ja tapoja jatkaa toimintaa. Millainen on musiikkialan yrittäjien tilanne tällä hetkellä?

Kokoontumiskielto ja ravintoloiden sulkeminen vaikeuttivat myös musiikin ammattilaisten tilannetta

”Musiikin tekijöiden ja artistien tulot muodostuvat useista puroista. Yhteinen nimittäjä niille on se, että musiikki viedään yleisön eteen ja sitä tehdään esiintymisten kautta ihmisille tutuksi. Tällä hetkellä tämä toiminta on katkaistu lähes kokonaan”, kuvaa tilannetta GT Musiikkiluvat Oy:n toimitusjohtaja Harri Kaasinen

Keikat, konsertit ja festarit ovat tärkeä tulonlähde muusikoille, säveltäjille, sanoittajille ja musiikin tuottajille. Pandemian aikana livemusiikkia ole voinut soittaa paikan päällä olevalle yleisölle samoissa määrin kuin ennen, eli livepuolen tulot ovat olleet kriisin aikana lähes nollissa. Suuri osa kesän festivaaleista ja yli 500 hengen tapahtumista peruttiin koronaepidemian vuoksi.

Säveltäjien, tuottajien, sanoittajien ja esiintyvien taiteilijoiden lisäksi tapahtumien ja ravintoloiden sulut ovat tuntuneet myös esiintymistekniikan ammattilaisten kukkaroissa. Tukea ja yrittäjien välistä yhteistyötä tarvitaan siis monella saralla.  

Apua kriisin ylittämiseen – pienistäkin puroista

Musiikin ja muiden luovien alojen ammattilaisten työn merkitys korostuu aikana, jolloin elämä keskittyy pieniin ympyröihin. Musiikin kuuntelu, elokuvat ja kirjat tuovat iloa karanteeniarkeen. 

“Musiikista nauttiminen on mahdollista meille kaikille ja siitä on iloa ja hyötyä monessa tilanteessa. Nyt hankalina aikoina musiikin rooli ihmisten arjen helpottajana on entistä tärkeämpi. Siksi meistä jokaisen tulisi myös miettiä, mitä voi tehdä, jotta musiikin tekeminen ja esittäminen olisi ammattilaistasolla mahdollista myös tulevaisuudessa”, Kaasinen toteaa.

Musiikista nauttimisen lisäksi musiikkialan ammattilaisia voi tukea samalla tavoin kuin muitakin pienyrittäjiä; lahjakorttihankinnoin ja pitämällä kuukausiveloitteiset palvelut käynnissä.

Tässä muutamia eri tapoja, joilla sinä voit auttaa musiikin tekijöitä ja esittäjiä:

  • Käy keikalla kotisohvalta käsin! Semilive- ja Keikalla.fi -palvelut ovat maksullisia striimauspalveluita, joiden kautta koet musiikkielämyksiä oman kotisi rauhassa.
  • Muista läheisiä, asiakkaita tai sukulaisia tapahtumalahjakortilla. Näitä myyvät ainakin lipunmyyntiyritykset Tiketti, Lippupiste ja  Ticketmaster
  • Muistathan, että taustamusiikkilupamaksut muodostavat tällä hetkellä suuren osan musiikin tekijöiden ja esittäjien tuloista. Musiikkilupamaksut tilitetään Teoston ja Gramexin kautta musiikkialan ammattilaisille.
  • Pukeudu suosikkiartistiisi ja osta levyjä! Fanituotemyynnistä tilitetään siivu artistille.

Lisää aiheista Ajankohtaista