baari, jossa tv auki ja mies istuu baaritiskillä
2.8.2019 Musiikkiluvista

Miksi TV:n katsomiseen tarvitaan musiikkilupa

Jos televisio on auki julkisessa tilassa, kuten ravintolassa, myymälässä tai parturi-kampaamossa, sitä varten täytyy hankkia musiikkilupa. Miksi?

Televisio-ohjelmissa käytetään paljon musiikkia: on elokuvamusiikkia, musiikkia televisiosarjoissa sekä urheiluohjelmien taustamusiikkia. Televisiosta näytetään myös konserttitaltiointeja.

Jotta televisio-ohjelmissa voidaan käyttää musiikkia, televisioyhtiöt hankkivat tahoillaan luvat musiikin käyttöön. Nämä luvat kattavat kuitenkin vain musiikin käytön ohjelmissa.

Kun sarjoissa, elokuvissa tai muissa ohjelmissa käytetty musiikki kuuluu julkisessa tilassa, kuten erilaisissa liiketiloissa, on musiikkiluvan hankkiminen yrityksen vastuulla. Televisiosta kuuluva musiikki vertautuu siis lupanäkökulmasta radiosta, levyiltä tai tietokoneelta soitettavaan musiikkiin. Yle-veron maksaminen ei vaikuta tilanteeseen: sen tarkoitus on rahoittaa Yleisradion TV- ja radiokanavien toimintaa.

Taustamusiikkiluvat kattavat televisiosta kuuluvan musiikin, joten erillistä lupaa televisiota varten ei tarvitse hankkia. Sama lupa siis mahdollistaa musiikin soittamisen sekä televisiosta, radiosta, cd-levyiltä että tietokoneelta.

Löydät oman yrityksesi ja toimialasi tarpeita vastaavan musiikkiluvan luvat ja hinnastot -sivultamme. Tarvittaessa voit myös olla yhteydessä asiakaspalveluumme, joka neuvoo musiikin käyttöön ja lupiin liittyvissä kysymyksissä. 


Lisää aiheista Musiikkiluvista