akustinen kitara nojatuolilla
7.6.2019 Musiikki ja hyvinvointi

Musiikin parantava voima

Monien muinaisten kansojen parannusriitteihin on kuulunut musiikki. Esi-isämme olivat oikeassa: nykytiede tukee käsitystä siitä, että musiikki sekä parantaa että lievittää kipua.

Musiikilla on monenlaisia parantavia ja hoivaavia vaikutuksia:

  • Musiikki vähentää stressiä ja rauhoittaa. Kyseessä ei ole pelkästään mielialan muutos, vaan tutkimusten mukaan musiikin vaikutukset näkyvät fyysisesti. Musiikki esimerkiksi auttaa verenpaineen laskemisessa ja rauhoittaa sydämen sykettä. Siitä on apua niin toipumisessa kuin erilaisia toimenpiteitä suoritettaessakin.
  • Musiikki vähentää kipua. Syytä sille ei ole täysin pystytty selvittämään, joskin stressin vähentäminen vähentää myös kivun tunnetta. Musiikki saattaa tutkimusten mukaan saada kehomme tuottamaan sen omaa kipulääkettä, opioideja. Yksi selitys on myös se, että musiikkiin keskittyminen vie huomion pois kivuista.
  • Musiikista on hyötyä, kun kuntoutetaan esimerkiksi Parkinsonin tautiin sairastuneita ja aivohalvauksen saaneita potilaita. On havaittu, että musiikki nopeuttaa aivojen vaurioiden parantumista, auttaa puhehäiriöistä toipumisessa sekä tehostaa motoriikkaa.

Musiikin voimaa hyödynnetään esimerkiksi musiikkiterapiassa, mutta musiikin soittamisesta on hyötyä hoiva-alalla muutenkin. Musiikki vaikuttaa lähes kaikkiin ihmisiin, ja vaikutukset ovat positiivisia. Musiikin terveyshyötyjen kannalta on myös yhdentekevää, onko henkilö musikaalinen tai onko hän harrastanut musiikkia aiemmin.

Musiikista eivät myöskään hyödy ainoastaan potilaat, vaan se myös edistää hoiva-alan työntekijöiden hyvinvointia ja tehostaa esimerkiksi keskittymiskykyä.

Mutta minkälaista musiikkia hoiva-alalla sitten kannattaa suosia? Mikäli kyseessä on esimerkiksi kuntoutumisen edistäminen, vaikuttaa siltä että kuntoutuja hyötyy eniten oman mielimusiikkinsa kuuntelemisesta. Jos taas kyseessä on jaetuissa tiloissa soitettu musiikki, kannattaa valita rauhallista musiikkia – klassisella musiikilla on tutkitusti hyviä vaikutuksia.

Lähteet:

  • M. Karhunen & S. Vikström, 2015. “Näin musiikki vaikuttaa – Aivoihin jopa rakenteellisia muutoksia”, Savon Sanomat.
  • C. P. Persson, 2014. “Music can relieve chronic pain”, ScienceNordic.
  • A. Sihvonen, V. Leo, T. Särkämö & S. Soinila, 2014. “Musiikin vaikuttavuus aivojen kuntoutuksessa”, Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim.
    J. White, 2015.  “How music in the hospital helps patients & staff”, Healthcare Business and Technology.

Lisää aiheista Musiikki ja hyvinvointi