28.2.2020 Vinkkejä & Faktaa

Musiikki kuntosalilla, ryhmäliikunnassa ja tanssikouluissa – katsaus vuoden 2020 trendeihin

Moni liikunta-alan yrittäjä pohtii, mitä tehdä, kun yhä useampi kuntoilija treenaa napit korvissaan tuoden salille mukanaan omat, parhaat treenibiisinsä. Olisiko parempi luopua kuntosalin taustamusiikista kokonaan? (Ei, sanomme me, ja kerromme pian myös, miksi.)

Muita vuoden 2020 liikunta-alan ajankohtaisia musiikkipuheenaiheita ovat mm. yhteisöllisyys, ryhmäliikuntatuntien monipuolisen musiikin valinta sekä tunneilla käytettävän musiikin soitto ja tallentaminen: miten lupa-asiat hoidetaan kuntoon ja mikä on näppärin musiikkilupa liikunnanohjaajalle eri tilanteissa. 

Tässä artikkelissa avaamme liikunta-alan musiikin käytön trendejä alkavalle vuodelle sekä asiakkaiden ja yrittäjien näkemyksiä siitä, millainen rooli musiikilla on treeneissä, kuntosalilla ja tanssitunneilla.

Treenimusiikkia salille – omat kuulokkeet vai taustamusiikki?

Erään kuntosaliyrittäjän mukaan kaksi kolmasosaa hänen salillaan käyvistä treenaajista saapuu kuntosalille omien kuulokkeidensa kanssa. 

Määrä voi kuulostaa hurjalta, mutta kannattaa huomata, että saman havainnon mukaan jopa kolmannes asiakkaista luottaa edelleen siihen, että omalla kuntosalilla soi treenaamista tukeva, mieluinen ja tsemppaava taustamusiikki. 

Musiikki on kuntosaleille ja ryhmäliikuntapaikoille myös mahdollisuus erottautua kilpailijoista. Äänimaailma on vahva mielikuvan ja fiiliksen rakentaja: taustamusiikin avulla voi määritellä ja ohjata liikuntapaikan tunnelmaa ja jopa asiakkaiden harjoittelun intensiteettiä. 

Treenifiiliksen lisäksi kuntosalin taustamusiikki vaikuttaa myös yrityksen yleistunnelmaan. Sopivalla voimakkuudella soivat taustamusiikki peittää laitteista ja painoista kuuluvan kolinan ja luonnolliset, mutta joskus kiusalliset, ihmisäänet. Ja vaikka moni käyttääkin kuulokkeita harjoitellessaan, lisää taustamusiikki viihtyvyyttä myös pukuhuone- ja vastaanottotiloissa. 

Miten siis valita kuntosalin tai muun liikunta-alan yrityksen taustamusiikki ja mihin kaikkeen se vaikuttaa?

Treenimusiikki rakentaa yhteisöllisyyttä

Yhteisöllisyys on yksi viime vuosien suurimmista – ja positiivisimmista – liikuntatrendeistä. Crossfit, jooga ja erilaiset metodiperusteiset liikuntasalit keräävät yhteen samanhenkisiä liikkujia, joiden kanssa vietetään aikaa myös treenipaikkojen ulkopuolella. 

On olemassa myös keino, jolla treeniyhteisön ja yhteisen hyvän fiiliksen syntymistä voi tukea. Aivan oikein: musiikki.

Esimerkiksi joukkueurheilijoiden pukukopeissa on kautta aikojen soinut musiikki. Yhteiset voimabiisit ovat tapa kertoa itselle ja muille, millaisia olemme ja miten harjoittelemme. Kappaleet, joita olemme yhdessä kuunnelleet, tuovat mieleen muistoja ja fiiliksiä hetkistä, jolloin olemme onnistuneet ylittämään itsemme. Tätä ajatusta kannattaa hyödyntää myös kuntosalin musiikkimaailman rakentamisessa.

Musiikki on osa kuntosalin asiakaspalvelua

Musiikki vaikuttaa treenaamiseen monin eri tavoin. Kehoon ja mieleen liittyvien vaikutusten lisäksi kannattaa huomioida asiakkaiden mieltymykset erilaiseen musiikkiin. Musiikki on nimittäin aina osa yrityksen kokonaiskuvaa ja -tunnelmaa.

Hyvin nuorta asiakaskuntaa puhuttelee usein erilainen musiikki kuin vanhempaa – kärjistettynä esimerkkinä voi miettiä vaikkapa sitä, viihtyisivätkö omat asiakkaat paremmin vaikkapa Rocky-henkisen kasarirockin, räpin, iskelmän vai EDM:n soidessa.

Alan yrittäjät mainitsevat myös, että kuntosalin sijainnilla on vaikutusta asiakkaiden musiikkitoiveisiin: kantakaupungin arvoalueilla on oma tyylinsä, eri kaupunginosilla usein omansa ja asiakkaat toivovat myös musiikin heijastelevan näitä mieltymyksiä. 

Taustamusiikin valintaa voikin ajatella asiakaspalveluna: asiakkailta voi kysyä, mitä he toivovat kuntosalinsa äänimaailmalta. Kysyminen korostaa asiakkaan huomioimista ja vaikka kaikkia onkin mahdoton miellyttää, voi vastauksista löytää apua esimerkiksi siihen, voisiko musiikkia teemoitella esimerkiksi kellonaikojen tai viikonpäivien mukaan.

”Ilman musiikkia olisi hankala pärjätä”

-Tuomo Kilpeläinen, liikuntakeskus Voitto

Musiikki ryhmäliikunnassa – trendit 2020

Ryhmäliikunta- ja tanssituntien kirjo on nykyään valtava. Asiakkailla on valinnanvaraa ja jokainen ohjaaja tekee tunneistaan ainutlaatuiset, oli kyse sitten konseptitunneista tai ohjaajan itse suunnittelemista harjoituksista.

Musiikki on ryhmäliikunnassa tärkeässä roolissa, sekä rakentamassa tunnin perusvirettä että tsemppaamassa liikkujia. Kun ohjaaja oppii tuntemaan omat ryhmänsä ja suunnittelemaan tuntinsa juuri heille sopivaan ja kiinnostavaan musiikkiin, kasvaa asiakkaiden halu sitoutua ja käydä tunneilla viikosta toiseen. 

Eräs liikunnanohjaaja kertoo, että lisenssituntien soittolistojen vastapainoksi hän valitsee itse suunnittelemilleen tunneille usein musiikkia, joka ei todennäköisesti nouse hittilistoille. Liikunnan ilon lisäksi asiakkaat ovatkin saaneet tunneilta ideoita omille soittolistoilleen. 

Myös asiakkaiden elämäntilanteeseen sopiva musiikki on saanut aikaan iloista virettä: “ihan kuin tää biisi kertoisi mun elämästä” -tyyppinen palaute on osoitus siitä, että jumppatunneillakin musiikkia kuunnellaan ja kappaleiden sanoituksilla on merkitystä. 

Tanssitunneilla koreografiakappaleista tulee usein tanssijoille tärkeitä. Kun koreografiaa harjoitellaan useita viikkoja tai jopa kuukausia, on musiikilla todella tärkeä merkitys. Kappaleen sanat ja nyanssit soivat mielessä niin opettajalla kuin oppilaillakin läpi kauden.

Kokemuksia kuntokeskuksen musiikkiluvasta

Musiikki siis tukee kuntokeskuksen, kuntosalin tai ryhmäliikuntapaikan liiketoimintaa monin eri tavoin. 

Kysyimme kokemuksia myös asiakkaaltamme, “kahvakuulamiehenä” tunnetulta Tuomo Kilpeläiseltä siitä, miten musiikki tehostaa liikuntakeskus Voiton asiakkaiden treeniä.

”Haluamme olla Suomen hyväntuulisin liikuntakeskus ja musiikin täytyy olla siihen sopivaa”, kertoo Tuomo. Mistä kuntokeskus Voiton taustamusiikki soitetaan, missä kaikkialla musiikki soi ja miten se vaikuttaa kuntosalin tunnelmaan?

Lue lisää kuntokeskus Voiton kokemuksista!

Lisää aiheista Vinkkejä & Faktaa