Taustamusiikki luo ravintolaan tunnelmaa – ja kasvattaa myyntiä

Ravintolan sisustus, ruokalistat, valaistus, materiaalit ja värit pyrkivät kaikki osaltaan muodostamaan erinomaisen asiakaskokemuksen ja tuomaan brändin eloon.

Kaikista aisteista nopeimmin reagoimme kuitenkin kuuloaistilla. Se on aisti, joka tavoittaa aivomme ensimmäisenä. Kuuloaistimme myös ohjaa valintojamme joka hetki, tiedostamme sitä tai emme.

Miksi siis jättäisit ravintolasi äänimaailman huomiotta?

Tutkimustulokset puhuvat puolestaan

Tutkimukset osoittavat aukottomasti, että taustamusiikilla on monenlaisia vaikutuksia ravintoloiden asiakkaisiin:

Taustamusiikin avulla voi myös ohjailla asiakkaiden käytöstä ilman, että se häiritsee heidän ateriaansa; hidas, raukea musiikki saa asiakkaat viettämään ravintolassa enemmän aikaa, kun taas nopeatempoinen musiikki puolestaan tarpeen tullen vauhdittaa asiakaskiertoa.

Miten taustamusiikki saa asiakkaat ja työntekijät viihtymään?

Kun asiakas astuu ravintolaan sisälle, hän reagoi siihen miltä ravintola näyttää, ehkä siihenkin tuoksuuko paikassa herkullinen ruoka. Mutta hän reagoi myös siihen, miltä tila kuulostaa:

 • Taustamusiikki toivottaa asiakkaat peremmälle, mutta saa heidät myös viihtymään pitempään.
 • Taustamusiikki on yksi asiakastyytyväisyyden elementti yhdessä maistuvan ruuan ja hyvän palvelun kanssa. Asiakkaat palaavat todennäköisemmin ja suosittelevat ravintolaa entistä helpommin muillekin, mikäli kokonaisuus on tarkkaan mietitty musiikkia myöten.
 • Jos miellyttävän taustamusiikin sijaan kuuluu ainoastaan työnteon ja keskustelun äänet, syntyy helposti kokemus hälyisästä ja levottomasta tilasta. Taustamusiikki siis verhoaa keittiön ja muiden ruokailijoiden äänet ja antaa asiakkaille rauhan nauttia ateriasta, oli kyseessä sitten lounasravintola, työmaaruokala tai illallisravintola.

Taustamusiikki vaikuttaa positiivisesti myös ravintolan työntekijöihin; työpaikalla soiva musiikki edistää mukavaa työympäristöä sekä saa työntekijät tuntemaan olonsa hyväksi. Hyväksi koettu työympäristö edistää myös työntekijöiden työtehoa.

Miten taustamusiikki voi kasvattaa ravintolan myyntiä?

Taustamusiikin hyöty ei ole ainoastaan se, että se tehostaa brändiäsi ja saa asiakkaasi viihtymään ravintolassa ja muistamaan sen. Asiakkaat tekevät taustamusiikin siivittäminä myös enemmän ostoksia. Tutkimuksessa muun muassa havaittiin, että onnistunut ja brändinmukainen taustamusiikkivalinta sai asiakkaat ostamaan enemmän lisukkeita ja juomia ja muun muassa jälkiruokien myynti kasvoi 15 %. Mitä siis kannattaa huomioida taustamusiikkivalintoja tehdessä?

 • Taustamusiikin vaikutus on tehokkain, kun se sopii ravintolan brändiin. Hienostuneen fine dining -elämyksen taustamusiikiksi ei siis kannata valita metallimusiikkia, eikä pikaruokalassa perinteisesti soiteta klassista musiikkia.
 • Musiikkityyli vaikuttaa myös siihen, miten avokätisesti asiakkaasi käyttävät rahaa. Australialaisen tutkimuksen mukaan jazz ja klassinen musiikki luovat vaikutelman hienommasta paikasta, joka puolestaan saa asiakkaat käyttämään enemmän rahaa. Myös pop-musiikki toimii huomattavasti hiljaisuutta ja niin sanottua hissimusiikkia paremmin. Mutta älä unohda, että kaikki lähtee kuitenkin liikkeelle ravintolasi brändistä.
 • Taustamusiikki vaikuttaa asiakkaiden valintoihin. Jos haluat esimerkiksi houkutella asiakkaat tilaamaan tapaksia, kannattaa soittaa espanjalaista musiikkia. Ranskalainen musiikki saattaa puolestaan saada asiakkaat valitsemaan ranskalaisia viinejä, testaa vaikka itse!
 • Taustamusiikki, joka on sekoitus tunnettuja hittejä ja vähemmän tunnettuja kappaleita toimii parhaiten: näin koostettu taustamusiikki lisäsi myyntiä lähes viidellä prosentilla verrattuna tilanteeseen, jossa musiikkia ei soiteta lainkaan. Yhdistele siis asiakkaidesi tuntemia kappaleita soittolistoillesi.
 • Musiikin tempo vaikuttaa siihen, kuinka kauan asiakkaat oleilevat ravintolassa. Ruuhka-aikaan kannattaa siis hyödyntää nopeatempoista musiikkia ja hiljaisina hetkinä valita raukeampaa taustamusiikkia, sillä musiikin tempo vaikuttaa asiakaskierron nopeuteen.

Miten hyödyt musiikkiluvasta?

 • Musiikkiluvasta maksamalla saat käyttöösi rajattoman määrän tunnettua, laadukasta musiikkia, joten löydät taatusti juuri omaan ravintolaasi sopivaa soitettavaa, josta niin henkilökuntasi kuin asiakkaasikin pitävät.
 • Voit luoda monipuolisia soittolistoja, joten asiakkaat ja työntekijät eivät kyllästy toistuvaan musiikkiin.
 • Musiikkilupa mahdollistaa musiikin soittamisen mistä tahansa lähteestä.
 • Asiakkaat arvostavat sitä, että panostat heidän viihtyvyyteen myös laadukkaan musiikin avulla. Hissimusiikin valitseminen saatetaan kokea asiakkaan aliarvioimisena. Tämän lisäksi asiakkaille on tärkeää, että musiikin tekijät saavat työstään asianmukaisen korvauksen. Vuonna 2011 tehdyssä tutkimuksessa 40 prosenttia vastaajista piti negatiivisena tekijänä sitä, että yritys ei ole hankkinut asianmukaisia lupia musiikin soittamiseen.
 • Myös työntekijät nauttivat laadukkaasta, ammattimaisesti tuotetusta musiikista enemmän kuin niin sanotusta hissimusiikista, ja kokevat että laadukas musiikki on hyväksi sekä asiakassuhteille että työympäristölle (Handels Reports, 2018, Music In Stores: A Study into how Music Affects the Working Environment of Retail Employees ).
 • Saat käyttöösi Musiikkilupien tarran, jolla näytät asiakaskunnallesi, että sinäkin toimit yhteiskuntavastuullisesti ja olet mukana huolehtimassa siitä, että musiikin tekijät ja esittäjät saavat työstään ansaitsemansa korvauksen.

Mitä taustamusiikki ravintolassa maksaa?

Taustamusiikin hinta ravintolassa määräytyy asiakaspaikkojen lukumäärän mukaan. Hinnastosta voit laskea, mitä Musiikkilupa sinulle maksaisi. Huom. hintoihin lisätään kulloinkin voimassa oleva arvonlisävero.

GRAMEX
TEOSTO
Asiakaspaikkojen lukumäärä
€ / kuukausi
€ / kuukausi
1 – 6
8,42
11,64
7 – 24
15,05
20,12
25 – 50
19,19
26,08
51 – 75
34,55
43,20
76 – 100
34,55
47,16
101 – 150
44,86
59,84
151 – 200
66,39
87,45
201 – 300
86,44
112,85
301 – 400
103,26
134,26
401 – 500
120,69
154,57
501 – 600
137,52
172,39
601 – 700
154,62
194,57
701 – 800
171,75
214,34
801 – 900
188,87
235,09
901 – 1000
206,24
258,30
yli 1000
223,06
279,03

Mitä seuraavaksi?

Jos kaipaat apua ravintolasi taustamusiikkilupien kanssa, älä epäröi ottaa meihin yhteyttä. Asiantunteva asiakaspalvelumme on mielellään apunasi.

Jos taas kaipaat apua taustamusiikin suunnittelussa ja toteuttamisessa, jätä yhteydenottopyyntö myyntiimme ja myyntimme palaa sinulle asiaan. Löydämme verkostostamme varmasti myös sinun tarpeisiisi sopivan partnerin.

Jos kaikki on selvää, ja tarvitset ainoastaan taustamusiikkiluvan, valitse vain oikea lupa ja jatka verkkokauppaamme.