Uusi palvelu, joka säästää aikaa ja vaivaa musiikin oikeuksien hankinnassa tv- ja elokuvatuotantoihin

Vuoden musiikkioivallusta etsitään taas – ehdota teosta!

Musiikin tekijänoikeusjärjestöt Gramex ja Teosto jakavat 6.9.2024 järjestettävässä audiovisuaalisen alan Screen Helsinki -tapahtumassa Vuoden Musiikkioivallus -tunnustuspalkinnon. Palkinto jaetaan kotimaiselle elokuvalle tai tv-sarjalle, jossa musiikkia on käytetty kekseliäällä tavalla.

Ehdota teosta

Olipa kerran av-tuotanto, joka...

 • 1.

  ...etsi parasta mahdollista musiikkia.

 • 2.

  ...ei halunnut tinkiä luovasta ideasta.

 • 3.

  ...ja halusi tehdä kaiken kunnolla.

Who you gonna call?

AV Musicin Licensing Managerille!

Licensing Managerinamme työskentelee Eveliina Pitkänen, jolla itselläänkin on yli 20 vuoden kokemus av-sisältöjen parista. Hän auttaa sinua hankkimaan oikeudet kappaleisiin, jotka kruunaavat av-tuotantosi.

Palvelu on sinulle maksuton.

Aloita palvelun käyttö

Licensing Managerimme Eveliina auttaa sinua tarvitsemiesi musiikkioikeuksien hankkimisessa. AV Music on kesälomalla 22.7.–11.8.2024. Aurinkoista kesää!

 • Eveliina Pitkänen
  Licensing Manager
  +358 50 381 1748
  Hidden

  Next Steps: Sync an Email Add-On

  To get the most out of your form, we suggest that you sync this form with an email add-on. To learn more about your email add-on options, visit the following page (https://www.gravityforms.com/the-8-best-email-plugins-for-wordpress-in-2020/). Important: Delete this tip before you publish the form.
  Yhteyshenkilön tiedot(Pakollinen)

Mikä AV Music?

AV Music

AV Music on palvelu, joka yhdistää av-tuotantojen tekijät ja musiikkioikeuksien haltijat.

Palvelussa av-tuotantojen tekijät voivat kertoa, mihin kappaleisiin haluavat käyttöoikeuden, ja AV Music selvittää loput.

Mahdollistajat

AV Musicin tarjoavat tekijänoikeusjärjestöt Gramex ja Teosto sekä niiden yhteinen yritys GT Musiikkiluvat Oy.

Palvelun kaksivuotinen pilotti käynnistyi marraskuussa 2023, ja tavoitteena on kehittää ja vakiinnuttaa palvelumalli pysyväksi toiminnaksi.

Tarkoitus

Musiikkioikeuksien hankkiminen vaatii paljon työtä. AV Music on perustettu, jotta työstä niin suuri osa ei kasautuisi av-tuotantojen tekijöille.

Missiomme on varmistaa, että av-tuotannoissa soi nyt ja tulevaisuudessa paras mahdollinen musiikki.

Miten palvelu toimii?

 • 1.

  Tuotantoyhtiölle tulee tarve saada musiikkia av-tuotantoon. Tuotantoyhtiö kuvailee musiikkitarvettaan verkkosivujen yhteydenottolomakkeen kautta, henkilökohtaisessa tapaamisessa tai puhelimitse.

 • 2.

  AV Music ottaa selvää siitä, mistä oikeudet saadaan. AV Music on yhteydessä oikeuksien haltijoihin ja koostaa tuotantoyhtiölle yhteenvedon.

 • 3.

  Tuotantoyhtiö tekee sopimuksen Gramexin, NCB:n tai suoraan oikeudenhaltijoiden kanssa. AV Music ei ole sopijaosapuoli.

Kysymyksiä ja vastauksia

AV Music on Gramexin ja Teoston yhdessä luoma uusi ilmainen palvelu av-alan tekijöille ja tuottajille. Palvelun tarkoitus on säästää av-alan tekijöiden ja tuottajien aikaa sekä vaivaa musiikin oikeuksien hankinnassa tv- sekä elokuvatuotantoihin.

Gramex edustaa tekijänoikeusjärjestönä äänitemusiikin tuottajia, muusikoita, laulusolisteja ja kapellimestareita, kun taas Teosto edustaa tekijänoikeusjärjestönä musiikin kustantajia, säveltäjiä, sanoittajia ja sovittajia. NCB on pohjoismaisten tekijänoikeusjärjestöjen yhteinen tallennusoikeuksia valvova organisaatio. NCB myöntää musiikin tallennuslupia esimerkiksi useampiin tv-ohjelmiin.

AV Music tekee tiivistä yhteistä työtä Gramexin, Teoston ja NCB:n kanssa, jotta ammattimaisesti tuotettu musiikki soisi yhä enemmän kotimaissa av-sisällöissä lisäten av-alan vetovoimaisuutta myös kansainvälisesti.

Ota rohkeasti yhteyttä AV Musiciin! Katsotaan yhdessä, mistä sinun on tuottajana hyvä huolehtia ja sopia liittyen musiikin käyttöön. Voit olla yhteydessä suoraan Eveliinaan tai lähettää tuotantosi tiedot nettisivuilla olevan lomakkeen kautta.

Kyllä voit. Gramexin ja NCB:n roolit eivät muutu AV Musicin myötä, vaan sopimusasioita voi edelleen hoitaa myös niiden kanssa. AV Music soveltuu erityisen hyvin sellaisille av-alan tekijöille ja tuottajille, joilla ei ole valmiita verkostoja sopimusasioiden hoitamiseen.

Synkronointi tarkoittaa äänen liittämistä liikkuvaan kuvaan (musiikki liitetään toisen taiteenlajin teokseen), esim. musiikin liittäminen elokuvaan, draamasarjan tai viihdeohjelman jaksoon.

Cue sheet on av-alan puhekieleen muotoutuneen ”Teosto-rapsan” virallinen ja myös kansainvälinen termi.

Tuottajan (tuotantoyhtiön edustajan) tulee toimittaa cue sheet niin tilaajalle ja/tai tilaajan ohjeistamille sidosryhmille kuin NCB:llekin.

Cue sheet on kirjallinen dokumentti, johon listataan tiedot kaikesta julkiseen levitykseen ja esittämiseen tarkoitetussa av-tuotannossa – esimerkiksi tv-ohjelmassa tai elokuvassa – käytetystä musiikista. Musiikin käyttöön tarvittavien lupien ja oikeuksien hankkimisesta sekä cue sheet -dokumentin tekemisestä ja toimittamisesta tarvittaville tahoille (useimmiten sisällön esittäjä ja tekijänoikeusjärjestöt) on vastuussa av-sisällön tuottaja.

Cue sheetin tiedot tarvitaan, jotta tekijänoikeusjärjestöjen kuten Teoston keräämät musiikin esitysoikeuskorvaukset pystytään kohdistamaan musiikintekijöille oikein. Tietojen oikeellisuus on erityisen tärkeää, kun sisältö myydään ja jaetaan esitettäväksi ulkomaille.

Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää, että kaikki sisällössä kuultava musiikki tulee raportoida cue sheetissä aina esiintyjän hyräilystä äänitemusiikkiin.

Olethan huolellinen, että hankit kappaleen laillisesta lähteestä kuten iTunesista tai Musa24:sta.

Äänitteen käyttöluvan voit hankkia Gramexin verkkokaupasta ja teoksen osalta NCB:lta.

Voit olla myös yhteydessä AV Musiciin.

Tuotantomusiikki on ammattikäyttöön tarkoitettua tunnus- tai taustamusiikkia, jota voidaan myydä mihin tahansa audio- tai av-tuotantoon. Tuotantomusiikkia käytetään esimerkiksi radio- ja tv-mainoksissa, tv-ohjelmissa, elokuvissa, yritysvideoissa ja verkkosivuilla. Tuotantomusiikkia kutsutaan myös nimillä katalogimusiikki, kirjastomusiikki, Production Music tai Library Music.

Sopimusta tehdessään musiikintekijä neuvottelee yrityksen kanssa käyttöehdot ja hinnan musiikkinsa käytölle. Teoston asiakas voi halutessaan rekisteröidä teoksensa tuotantomusiikiksi ja hallinnoida itse näiden nimettyjen teostensa tallennusoikeuksia. Teosto/NCB ei kerää eikä tilitä tuotantomusiikiksi rekisteröityjen teosten tallennus- tai kopiokorvauksia. Teosto sen sijaan tilittää esityskorvaukset tuotantomusiikista, joten myös tuotantomusiikiksi tarkoitettu ja rekisteröidyt teokset tulee raportoida cue sheetissä.

Sinun ei tarvitse raportoida käyttämääsi äänitemusiikkia erikseen Gramexille, mikäli hankit luvan Gramexin verkkokaupasta. Mikäli äänitettä ei löydy Gramexin verkkokaupasta tai käytät musiikkivideoita, tulee Gramexille raportoida erillisellä lomakkeella. Lomakkeen sinulle toimittaa elmo.helokumpu@gramex.fi.

Tuotannon ennakkosuunnittelussa on hyvä huomioida, että oikeuksien selvittäminen esimerkiksi kansainvälisiltä oikeudenhaltijoilta voi viedä aikaa tai oikeudenhaltijoita ei ole mahdollista tavoittaa. Tuotannossa on myös hyvä varautua, että oikeudenhaltija / -haltijat eivät myönnä lupaa kappaleen käyttöön. Mieleisen musiikin saamiseksi on myös hyvä miettiä valmiiksi sisältöön sopivia eri vaihtoehtoja.

Mikäli mahdollista, otathan yhteyttä AV Musiciin mahdollisimman aikaisessa vaiheessa tuotantoa. Tällöin lupaprosessi voidaan laittaa vireille hyvissä ajoin ja varmistat mahdollisuuksiasi saada luvat haluamiinne kappaleisiin – ajoissa.