Asiakaspalvelu

Usein kysyttyä

YleistäTekijänoikeudetKäyttöluvatLaskutusMaksut ja korvaukset
Mihin tarvitsen musiikinkäyttöluvan? 

Musiikin käyttämisestä julkisilla paikoilla, kuten yrityksen asiakastiloissa, on maksettava lakisääteinen korvaus tekijänoikeusjärjestöille. Musiikkilupa tarvitaan, kun musiikkia soitetaan mm. radiosta, televisiosta, cd:ltä, julkiseen esittämiseen tarkoitetusta suoratoistopalvelusta (kuten Soundtrack) jos yrityksessä käytetään elävää musiikkia, kopioidaan alkuperäisiä äänitteitä tai välitetään musiikkia esim. netin kautta kuultavaksi.

Teosto ry edustaa säveltäjiä, sovittajia ja sanoittajia ja hoitaa edelleen itse elävän musiikin korvausten keräämisen. Gramex ry puolestaan edustaa muusikoita, laulajia, kapellimestareita ja äänitteiden tuottajia. Lupa taustamusiikin käyttöön tarvitaan molemmilta järjestöiltä ja molemmat luvat saa Teoston ja Gramexin perustamalta yhteisyritykseltä GT Musiikkiluvat Oy:lta

Musiikkiluvan hankkiminen takaa, että musiikin tekijät ja esittäjät saavat työstään ansaitsemansa korvauksen. Velvollisuus musiikkiluvan hankintaan on yrittäjällä ja korvausvelvollisuus alkaa siitä, kun musiikki otetaan käyttöön. Lisätietoa löydät sivulta Tarvitsenko luvan?

Poikkeustilanteen vuoksi musiikinkäyttöni keskeytyy väliaikaisesti. Mitä voin tehdä?
Jos musiikinkäyttönne on poikkeustilanteesta johtuen keskeytynyt, voit laittaa musiikkiluvan väliaikaisesti tauolle maaliskuun loppuun asti, jonka jälkeen luvan laskutus jatkuu automaattisesti. Luvan uutta aloituspäivämäärää on kuitenkin mahdollista tarkentaa myöhemmin. Muutokset tullaan huomioimaan musiikkiluvan laskutuksessa.

 

 Laita musiikkilupasi väliaikaisesti tauolle täyttämällä lomake

Poikkeustilanteen vuoksi ravintolani asiakaspaikkamäärää on väliaikaisesti rajoitettu. Mitä voin tehdä?
Jos ravintolasi asiakaspaikkamäärää on poikkeustilanteesta johtuen rajoitettu, voit muuttaa musiikkiluvan maksuperustetta väliaikaisesti ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme. Muutokset tullaan huomioimaan seuraavassa laskutuksessa.

Muutoksen yhteydessä ilmoita meille esityspaikan tiedot (ravintolan nimi ja osoite), sekä aika, jolloin muutos astuu voimaan.  Määräaikaisen maksuperusteen muutoksen yhteydessä ilmoita myös päivämäärä, jolloin maksuperuste muutetaan takaisin nykyiseen.

Ilmoita meille asiakaspaikkamäärän väliaikaisesta muutoksesta täyttämällä lomake.

Miten kirjaudun OmaLupa-palveluun?

Kirjaudut OmaLupa-palveluun luvan oston yhteydessä ilmoittamallasi sähköpostiosoitteella. Kirjautumissivulla voit myös tarvittaessa uusia salasanan tai rekisteröityä palveluun.

Kirjaudu OmaLupaan

Miten vaihdan laskun toimitustavaksi OmaLupa-laskun?

Vaihdat laskun toimitustavan kirjautumalla OmaLupa-palveluumme. Laskun toimitustavan löydät OmaLupa-palvelusta asiakastietojen alta. Valitsemalla ”Muokkaa tietoja” pääset muokkaamaan laskun toimitustapaa.

Kirjaudut OmaLupa-palveluun luvan oston yhteydessä ilmoittamallasi sähköpostiosoitteella. Kirjautumissivulla voit myös tarvittaessa uusia salasanan tai rekisteröityä palveluun.

Miksi laskutuslisiä peritään?

Laskutuslisät perustuvat omakustannushintaan mikä tarkoittaa, että kaikkien laskujen toimituksesta ja hallinnoimisesta tulee kuluja, kuten järjestelmien ja kolmansien osapuolien välisiä kehitys- ja ylläpitokustannuksia. Paperilaskuista tulee lisäksi paperi- ja tulostuskustannuksia. Laskutuslisäkäytäntöä muuttamalla mahdollistetaan OmaLupa-palvelun laajentaminen ja uusien maksutapojen, kuten MobilePayn ja verkkopankin käyttäminen. Laskutuslisien periminen yritysten välillä on lainmukaista.

Miten ja milloin saan ilmoituksen uudesta OmaLupa-laskusta?

Kun laskun toimitustavaksi on valittu OmaLupa-lasku, palvelu pyytää sähköpostiosoitteen tai puhelinnumeron, johon lähetetään ilmoitus uudesta laskusta.

Huomioithan kuitenkin, että muistutuslaskusta ei tule sähköposti- tai tekstiviesti-ilmoitusta, sillä muistutuslaskut lähetetään kirjeitse ilmoittamaasi postiosoitteeseen. Tarkistathan, että osoitteesi on ajantasalla.

Miten saan laskukopion OmaLupa-palvelun kautta?

Voit tallentaa laskun pdf-tiedostona tietokoneelle tai mobiililaitteelle ja toimittaa laskun laitteesta eteenpäin. Tutustu ohjeeseemme, jossa näytämme, miten lataat laskukopion eri selaimilla.

Miten maksan laskun OmaLupa-palvelussa?

Katso ohjevideo, joka näyttää, miten lasku maksetaan OmaLupa-palvelussa.

Onko laskulleni mahdollista saada lisää maksuaikaa? 

Jos tarvitset laskullesi lisää maksuaikaa, olethan yhteydessä asiakaspalveluumme ennen laskun eräpäivää. Musiikkilupien maksumuistutuksista ja perinnästä vastaa Intrum.

Muuttuvatko musiikkilupien hinnat?

Lupien hintakehitys on sidottu elinkustannusindeksiin ja ansiotasoindeksiin, joiden perusteella hintoja vuosittain tarkastetaan. Tavallisesti vuosittaiset hintojen korotukset ovat olleet 0 – 3 prosenttiyksikön luokkaa. Tulevan vuoden hinnat ilmoitetaan hinnastot sivuilla hyvissä ajoin ennen vuoden vaihdetta.

Tarvitsenko musiikinkäyttöluvan, jos soitan musiikkia Soundtrack Your Brandista?

Musiikin julkiseen soittamiseen tarkoitetun Soundtrack Your Brand -palvelun (entinen Spotify Business) kuukausimaksu ei sisällä musiikin lupamaksua, joten tarvitset lisäksi musiikkiluvan.

Haluan tehdä videon jossa käytän musiikkia. Kuinka toimin?

Kun käytät jonkun musiikkia tekemälläsi videolla tarvitset siihen musiikin tekijänoikeuksien omistajilta luvat. Nämä audiovisuaaliset tallenneluvat myöntää Gramex (äänitetuottajien, äänitteillä esiintyvien muusikoiden puolesta) ja NCB (musiikin tekijöiden ja kustantajien puolesta).

Yhteystiedot NCB:lle
Yhteystiedot Gramexille

Haluaisin jakaa sosiaalisessa mediassa videon, johon olen lisännyt musiikkia. Miten toimin?

Musiikin käyttöön sosiaalisessa mediassa tulee hankkia luvat äänitteiden osalta suoraan oikeudenhaltijoilta, sekä musiikin tekijöiden ja kustantajien osalta Teostosta. Jotkin sosiaalisen median palvelut ovat hankkineet luvat käyttäjiensä puolesta.

Lisätietoja:

Yhteystiedot Teostolle
Yhteystiedot Gramexille

Miksi maksan tekijänoikeuskorvauksia?

Kaikkien sivistysmaiden lakien mukaan luovan työn tekijälle ja yrittäjälle kuuluu korvaus siitä, että hänen työnsä tulosta käytetään. Maksamillasi korvauksilla turvataan edellytykset musiikin ammattimaiselle tekemiselle jatkossakin. Ne ovat elintärkeitä kotimaiselle kulttuurialalle. Lue lisää sivulta Tarvitsenko luvan?

Miksi pitää maksaa kahdelle eri tekijänoikeusjärjestölle?

Kun musiikkia käytetään julkisesti tarvitaan lupa tekijänoikeuksien omistajilta, joita edustavat sekä Gramex että Teosto. Gramex edustaa musiikin tuottajia ja esittäviä taiteilijoita ja Teosto edustaa säveltäjiä, sanoittajia, sovittajia ja musiikkikustantajia. Musiikkiluvat.fi tilittää keräämänsä korvaukset Gramexille ja Teostolle, jotka hoitavat korvausten edelleen tilittämisen tekijänoikeuksien omistajille.

Soitan vain ulkomaista musiikkia. Pitääkö siitä huolimatta maksaa lupa?

Teosto ja Gramex keräävät Suomesta korvauksia kotimaisille ja ulkomaisille musiikin tekijöille ja taiteilijoille, sekä tilittävät, että vastaanottavat korvauksia ulkomailta. Tämän mahdollistavat tekijänoikeusjärjestöjen vastavuoroisuussopimukset eri maiden vastaavien järjestön kanssa.

Vastaavasti ulkomaiset järjestöt laskuttavat musiikin käyttäjiä omien sopimustensa, sääntöjensä ja hinnastojensa perusteella omissa maissaan. Samalla kun he tilittävät korvaukset omille asiakkailleen, he maksavat Teoston ja Gramexin asiakkaille kuuluvat korvaukset järjestöille Suomeen, jotka sitten tilittävät korvaukset edelleen omille asiakkailleen.

Mitä musiikin julkinen esittäminen on?

Lähes kaikki muu kuin yksityisessä perhe- ja ystäväpiirissä tapahtuva musiikin esittäminen on julkista esittämistä. Esimerkiksi musiikin soittaminen ravintoloissa, kampaamoissa, kauneushoitoloissa, kunto- ja terveysliikuntakeskuksissa, messuilla, julkisissa liikennevälineissä, taksissa jne. on julkista esittämistä. Julkista esittämistä on myös musiikin esittäminen konserteissa, tansseissa, radiossa ja televisiossa samoin kuin musiikin laittaminen tarjolle internetiin. Lue lisää sivulta Tarvitsenko luvan?

Milloin ei tarvitse lupaa musiikin esittämiseen?

Musiikkilupaa ei tarvita silloin, kun musiikinkuuntelu on yksityistä. Se tarkoittaa esimerkiksi musiikin kuuntelua yksin, perheen tai kaveriporukan kanssa kotioloissa. Musiikin käytöstä ei tarvitse maksaa korvausta myöskään silloin, kun musiikkia soitetaan ystävä- tai perhepiirin tilaisuuksissa, kuten häissä, syntymäpäiväjuhlissa, ristiäisissä tai hautajaisissa. Lue lisää siitä, milloin musiikki on ns. teostovapaata.

Mitä on tekijänoikeusvapaa musiikki?

Musiikki voi olla tekijänoikeusvapaata muutamasta syystä. Musiikki on tekijänoikeusvapaata esimerkiksi sillon, kun musiikin tekijänoikeussuoja on päättynyt. Suomessa tekijänoikeus on voimassa tekijän elinajan ja vielä 70 vuotta tekijän kuoleman jälkeen. On myös olemassa maita, joiden tekijänoikeusjärjestöjen kanssa Teosto ja Gramex ei tee yhteistyötä (esim. Thaimaa), joten kyseessä olevien maiden musiikista ei normaalisti tarvitse maksaa tekijänoikeusmaksuja Suomessa. Tekijänoikeusvapaasta musiikista puhutaan myös silloin, kun tekijänoikeuksien omistajat ovat myyneet teoksensa oikeudet jollekin palveluntarjoajalle esimerkiksi kertakorvausta vastaan, jolloin kyseisten teosten käyttämisestä ei tarvitse maksaa Teostolle ja Gramexille. Lue lisää siitä, milloin musiikki on ns. teostovapaata.

Miksi karaokesta pitää maksaa erikseen, jos maksan jo taustamusiikkiluvan?

Karaoke-levy on erilainen tuote kuin esimerkiksi musiikkiäänite. Karaoke-levyyn levytuottajat ovat myyneet oikeudet suoraan, näin Gramexille ei makseta karaoken esittämisestä mitään. Teoston osalta karaoken esittämiseen tarvitaan lupa. Lupa kattaa musiikin tekijöiden ja kustantajien osalta karaoken julkisen esittämisen. 

Mikä on tallennuslupa?

Tallennuslupa tarvitaan, kun kopioit alkuperäisen äänitteen ja käytät kopiota julkiseen esittämiseen. Kuluttajan vapaa oikeus kopioida äänitteitä rajoittuu puhtaasti yksityiskäyttöön ja oikeuteen kuunnella kopioita yksityisessä yhteydessä.
Äänitiedostoja tarjoavat biisikaupat myyvät musiikkia useimmiten rajatuilla yksityiseen käyttöön tarkoitetuilla käyttöoikeuksilla, eli sen julkinen esittäminen on lähtökohtaisesti kielletty. Normaalin esityskorvauksen maksaminen ei riitä, vaan julkista esittämistä varten voi ostaa laajemman musiikinkäyttöoikeuden tallennusluvalla.

Yrityksessämme soi vain radio/TV. Miksi meidän pitää maksaa musiikin käytöstä, kun maksamme Yle-veronkin?

Yle-veron maksaminen ei anna lupaa musiikin julkiseen esittämiseen: Yle-verolla rahoitetaan Yleisradion TV- ja radiokanavien toiminta. Radio- ja televisioyhtiöiden lähetysoikeussopimukset kattavat musiikin käytön vain niiden omassa lähetys- ja liiketoiminnassa. Kun joku muu yritys – esimerkiksi myymälä, ravintola, parturi-kampaamo tai taksi – soittaa taustamusiikkia radiosta tai televisiosta oman ansio- tai liiketoimintansa tukemiseksi, se tarvitsee siihen oman, erillisen musiikinkäyttöluvan. 

Jos en hanki musiikinkäyttölupaa tuleeko minulle sanktioita?

Musiikinkäyttöluvan hankkiminen on lakisääteinen velvollisuutesi. Sinun täytyy maksaa korvaus joka tapauksessa siitä lähtien kun olet käyttänyt musiikkia liiketoiminnassasi. Musiikin käyttösi voidaan myös kieltää, jos et maksa korvausta.

Kuinka varmistan, että sähköpostilasku tulee perille?

Varmista että sähköpostiasetuksesi eivät estä lähettäjää, eivätkä lähettäjän palvelinta. Laskujen lähettäjä on asiakaspalvelu@musiikkiluvat.fi ja
lähettäjän sähköpostipalvelimet ovat smtp1-1.xenetic.net ja smtp2-1.xenetic.net.

Miksi laskullani on veloitettu kaksi kertaa sama musiikinkäyttölupa?

Musiikkiluvat laskuttaa musiikinkäyttöluvat molempien tekijänoikeusjärjestöjen puolesta samalla laskulla. Näet laskuerittelystä Gramexin ja Teoston hinnan.

Mikä on musiikkiluvan arvonlisäveron määrä?

Musiikkiluvan hintaan lisätään kulloinkin voimassa oleva arvonlisävero, joka lupatuotteesta riippuen on yleensä 10 %. Ota huomioon, että musiikkiluvat ovat yrittäjälle verovähennyskelpoisia kuluja. 

Mihin maksamani korvaukset menevät?

Musiikkiluvat tilittää keräämänsä korvaukset täysimääräisinä Gramexille ja Teostolle, jotka tilittävät korvaukset eteenpäin tekijänoikeuksien omistajille eli musiikin tekijöille, esittäjille, tuottajille ja kustantajille. Järjestöjen kustannustehokkuus on alansa kärkeä, noin yhdeksän kymmenesosaa kerätystä rahasta menee eteenpäin. Gramex tilittää korvaukset musiikin tuottajille, esittäjille ja kapellimestareille. Teosto tilittää korvaukset säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja musiikkikustantajille.

Musiikin käyttöni on loppumassa, kuinka toimin?

Musiikinkäyttösopimus on voimassa toistaiseksi. Irtisanomistilanteissa noudatamme sopimusehtojen mukaista irtisanomisaikaa. Luvan voit irtisanoa olemalla yhteydessä asiakaspalveluumme.

Ota yhteyttä asiakaspalveluun

Millä perusteella Teosto ja Gramex tilittävät maksamani musiikkilupamaksut musiikin tekijöille ja esittäjille?

Teostolla ja Gramexilla on omat tilityssääntönsä joiden perusteella tekijänoikeusmaksut tilitetään Gramexin ja Teoston edustamille musiikin tekijöille ja esittäjille.

Tutustu Teoston ja Gramexin tilityssääntöihin.

Millä tavalla Gramexin ja Teoston käyttölupien hinnat muodostuvat?

Gramex ja Teosto neuvottelevat omat hintansa. Hinnat perustuvat järjestöjen omiin toimialaneuvotteluihin ja oikeudenomistajiensa kanssa sovittuihin pelisääntöihin. Arvonlisävero perustuu verottajan tulkintaan eri korvausten kohdalla. 


Hoida asia OmaLupa-palvelussa

Helpoin tapa hallita musiikkilupiasi on kirjautua OmaLupaan. Lähetämme luvan ostettuasi sähköpostiisi linkin, jolla pääset aktivoimaan tunnuksesi OmaLupa-palveluun. Kirjautumissivulla voit myös tarvittaessa uusia salasanan tai rekisteröityä palveluun. Palvelussa voit esimerkiksi: 

•  tarkastella olemassa olevia lupiasi

• päivittää asiakas- ja laskutustietojasi

• ostaa taustamusiikin käyttöluvan ja luvan musiikin tallentamiseen

• maksaa laskusi vaihtamalla laskun toimitustavaksi OmaLupa-laskun


Lähetä meille viesti

Jos sinulla on kysyttävää musiikin käyttöluvista, tai sinulla on muita palveluumme liittyviä kysymyksiä tai kommentteja, ota meihin yhteyttä täyttämällä yhteydenottolomakkeemme.

Huom. kiireellisissä asioissa kehotamme ottamaan yhteyttä puhelimitse.


Tapahtumien asiakaspalvelu

Mikäli sinulla on kysyttävää yksittäisiin tapahtumiin, tansseihin, keikkoihin, konsertteihin, festivaaleihin ja karaokeen liittyen, ole yhteydessä Teoston asiakaspalveluun.


Soita meille

Musiikkiluvat – Taustamusiikkiluvat ja tallennusluvat julkiseen esittämiseen

Myymälät, ravintolat, kahvilat, kuntosalit, taksit jne.

Puhelin: 030 6705 030 (*)

Aukioloajat: ma-pe klo 10-14

(*) Tutustu puheluiden hintoihin ja ehtoihin

Teosto – Tapahtuma, karaoke- ja online-luvat

Tanssit, keikat, konsertit, festivaalit, karaoke jne.

Puhelin: 040 922 66 22 (**)

Aukioloajat: ma-to klo 10-14

Yhteydenottolomake

(**) Tutustu puheluiden hintoihin ja ehtoihin

Av-tuotannon tallennusluvat

Teoston luvat Nordisk Copyright Bureau (NCB)

Musiikki kuvatallenteissa ja äänitteillä: cd, vinyyli, audio-dvd

Puhelin: 09 6810 1256

Aukioloajat: ma-pe klo 11-14

Sähköposti: uhe(at)ncb.dk

Gramexin luvat

TV- ja muut av-tuotannot

Gramexin yhteystiedot

Puheluiden hinnat ja ehdot

(*) Puhelinoperaattorit laskuttavat soitosta asiakaspalvelunumeroihin seuraavasti (hinnat sis. alv) Musiikkiluvat.fi asiakaspalvelunumero: soittaminen kotimaan kiinteän verkon liittymistä 0,08 €/puhelu + 0,09 €/min, mobiililiittymistä 0,08 €/puhelu + 0,22 €/min

(**) Teoston asiakaspalvelunumero: Puhelun hinta on soittajan liittymäsopimuksen mukainen paikallisverkkomaksu tai matkapuhelinmaksu.

(*) Asiakkaan ottaessa yhteyttä Musiikkiluvat.fi:n asiakaspalveluun puhelut ja muu viestintä, kuten sähköpostiviestit, tallennetaan. Tallennettua viestintää voidaan käyttää asiakaspalvelutapahtumien todentamiseen ja asiakaspalveluhenkilöstön kouluttamiseen. Tallenteet tuhotaan, kun niitä ei enää tarvita edellä mainittuihin tarkoituksiin. Ainoastaan asiakastietojen käsittelyyn oikeutetu henkilöt käsittelevät tallennettua viestintää.