useita S-kauppojen kuljetusrobotteja myymälän edessä.

Soivat kuljetusrobotit ilahduttavat S-ryhmän ruoan verkkokaupan asiakkaita 

useita S-kauppojen kuljetusrobotteja myymälän edessä.
Tärkeintä kuljetusrobottien musiikkivalinnoissa on tunnistettavuus ja rakastettavuus, sanoo Content Designerina S-kaupat-palvelulle työskentelevä Eeva Kallas.

”Kattelin kerran, kun mummo ja robotti meni vierekkäin. Mummo höpötti robotille kaikenmoista. Kun kaverusten tiet erkani, niin mummo pysähty vilkuttamaan.”

Kun sosiaalisessa mediassa julkaistaan video kuljetusrobotista, kommenttikenttä täyttyy nopeasti yllä olevan kaltaisista, empaattisista viesteistä. Kuljetusroboteista on lyhyessä ajassa tullut paitsi käytännöllinen, myös iloa herättävä apu arkeen. 

Ensimmäisen kerran S-kaupat-palvelun kuljetusrobotit ilmestyivät katukuvaan keväällä 2022, kun espoolaiset Alepat alkoivat kuljettaa asiakkaiden tilauksia Starshipin roboteilla. Useimmiten robotit pääsevät vaivatta kohteisiinsa, mutta erityisesti pulassa ollessaan ne paljastavat meistä ihmisistä hauskan puolen: tunnemme myötätuntoa niitä kohtaan. 
 
Ilmiö on tuttu myös S-ryhmän pääkonttorilla eli Helsingin Vallilassa sijaitsevalla Ässäkeskuksella. 
 
– Mekin olemme huomanneet, että ihmiset saattavat esimerkiksi vilkuttaa robottien perään, hymyilee Business Developer Tiina Meyer
 
Meyerin vastuulla ovat ruoan verkkokaupan kotiinkuljetukset ja siten myös robokuljetukset. Hän kuvailee, että perinteisen kivijalkakaupan rinnalle kaivataan nykyään vaihtoehtoja, jotka ovat helppoja. Meyerin mukaan robokuljetukset eivät niinkään kilpaile kivijalkatoiminnan kanssa, vaan pikemminkin täydentävät sitä. 

– Koronakriisin aikana verkkokauppa kasvoi huomattavasti, ja sen aikana monet asiakkaat huomasivat, kuinka paljon ruuan verkkokauppa helpottaa ja nopeuttaa arkea, kun kaupassa käynnin sijaan ostokset tuodaan asiakkaalle kotiin. Robokuljetukset täydentävät palvelua tuomalla oivan vaihtoehdon nopeisiin tarpeisiin, eli esimerkiksi kun kahvimaito on loppu tai yllätysvieraita saapuu kylään, voi robotilla tilata tarvitsemansa tuotteet nopeasti luokseen, Meyer toteaa. 

Kuljetusrobottien isompi lanseeraus tapahtui keväällä 2023, ja nyt robotteja kulkee jo seitsemän osuuskaupan alueella yhteensä yhdeksässä eri kaupungissa. 

”Mitähän musiikkia se soittaa?” 

Yksi robottien sympaattisuutta lisäävä ominaisuus on se, että niistä soi musiikki, kun asiakas noutaa tilauksensa. Robottien musiikkivalinnoista vastaa Accenture Songin konsultti Eeva Kallas, joka työskentelee Content Designerina S-kaupat-palvelulle. Kallaksen mukaan musiikkia on myös toivottu nimenomaan asiakkaiden toimesta. 
 
– Kun robokuljetusten isompi lanseeraus keväällä 2023 tapahtui, musiikit eivät heti olleet käytössä. Asiakkailta alkoi nopeasti tulla kysymyksiä, että missä musiikki, ja juhannuksen jälkeen musiikit saatiin käyttöön, Kallas kertoo. 
 
– Musiikkivalintamme perustuvat osittain asiakkaille tehtyihin kyselyihin siitä, mitä musiikkia he haluavat kuulla. Lisäksi toiveita on bongattu ja toteutettu esimerkiksi sosiaalisesta mediasta. 
 
Kun ostopäätöksiä tehdään, ovat pelissä aina myös tunteet. 
 
– Musiikki herättää tunnetta, ilahduttaa ja yllättää. Musiikki sopii hyvin tukemaan kokonaisvaltaisesti sujuvaa asiakaskokemusta, jonka haluamme tarjota, Kallas sanoo. 
 
Myös Meyer uskoo, että musiikki on sellainen tekijä, joka jättää muistijäljen ja saa asiakkaat tulemaan takaisin. 
 
– Moni saattaa miettiä, että mikähän biisi siellä tällä kertaa soi. Lisäksi kun musiikki kuuluu kadulla, se ilahduttaa myös ohikulkijoita, Meyer huomauttaa. 
 
Kuljetusrobottien soittamat kappaleet vaihtuvat tällä hetkellä kahden viikon välein. Kallas sanoo, että tärkeintä musiikkivalinnoissa on tunnistettavuus ja rakastettavuus. 
 
– Valitsemme monipuolisesti sekä kotimaisia että ulkomaisia artisteja, ja tällä hetkellä soi paljon pop ja rock. Juhlapyhistä ainakin halloween ja joulu tullaan huomioimaan, ja hiljattain kun S-ryhmällä oli Bonuksia koskeva Super-Tilipäivä, robotitkin soittivat Portion Boysin Tilipäivää, Meyer kuvailee.  
 
Ironisilta tilanteiltakaan ei ole vältytty. 
 
– On ollut niitäkin kertoja, kun vettä on tullut taivaan täydeltä ja robotti on soittanut Mamban Vielä on kesää jäljellä -kappaletta, Kallas ja Meyer naurahtavat. 
 
– Kun näkee, miten positiivinen vaikutus robottien soittamalla musiikilla on, tulee itsellekin hyvä mieli, Kallas kiteyttää. 
 

Kuljetusrobottien työskentelyyn voi tutustua myös alta löytyvän videon kautta:

Liittyvät artikkelit

Kuntokeskus Liikulle musiikki on kiinteä osa kasvutarinaa  

– Kun se 60-vuotias Sinikka kuulee kuntosalilla Katri Helenaa, hänelle tulee sellainen tunne, että musiikki soi juuri hänelle.

Suomalaisissa kauppakeskuksissa tutkitaan musiikin käytön arvoa ja hyötyjä asiakkaille sekä henkilöstölle 

Euroopan unionin rahoittamassa EU Music 360 -tutkimuksessa selvitetään musiikin vaikutuksia asiakas- ja henkilöstökokemukseen Suomessa kaupan alalla. Tutkimukset käynnistyivät helmikuussa 2024…

Musiikki ravintolan erottautumistekijänä: Junk y Vegan ja Musiikkiluvat Gastro Helsingissä

Miten Junk y Vegan erottautuu musiikkisuunnittelun keinoin? Siitä keskusteltiin Gastro Helsinki -messuilla torstaina 14.3.2024, kun Musiikkilupien avainasiakaspäällikkö Joonas Piiroinen haastatteli…

Kiivi's Café & Barissa jopa vessat soivat

Ravintola Kiivi's Café & Bar Helsingin Jätkäsaaressa näyttää ja kuulostaa omaperäiseltä. Sen ansiosta ravintola tavoittaa nuorekasta asiakaskuntaa, joka on ottanut…