palvelutalo Saga Munkkiniemen työntekijöitä

Musiikki tuo ystävät yhteen Saga Munkkiniemessä

palvelutalo Saga Munkkiniemen työntekijöitä
Saga Munkkiniemen palvelutalossa huolehditaan kokonaisvaltaisesti hyvän elämän edellytyksistä – myös kulttuurin ja musiikin tarjonnasta.

Missä olit silloin, kun Lordi voitti euroviisut? Entä muistatko suoralta kädeltä, minä vuonna tuo tapahtui?

Yllättävän moni osaa ehkä kertoa, että Lordin voitto sijoittuu toukokuuhun 2006. Musiikin synnyttämät tunnekokemukset jättävät mieleemme hämmästyttävän tarkkoja jälkiä, joiden pohjalta pystymme palaamaan jopa vuosien takaisiin muistoihin.

Ilmiö on tuttu myös palvelutalo Saga Munkkiniemessä, joka tarjoaa kodin, palveluja ja virikkeitä ikäihmisille. Saga-palvelutaloilla on 11 taloa seitsemällä eri paikkakunnalla. Saga Munkkiniemestä löytyy peräti 264 kotia.
Saga-palvelutalojen markkinointipäällikkö Sari Leppävuori mainitsee juuri euroviisut esimerkkinä tapahtumasta, jonka yksityiskohtia palvelutalojen asukkaat muistavat tarkasti vuosikymmenten jälkeenkin.

– Yhtäkkiä joku saattaa todeta, että joo, tämä oli silloin toukokuussa -74, silloin oli hieno sää, Leppävuori naurahtaa.

– Kerta toisensa jälkeen hämmästyn siitä, miten vahvoja elämyksiä musiikki antaa ja kuinka pitkälle ne kantavat.

saga munkkiniemen ruokailutilat

Kulttuurin ja musiikin kaipuulla ei ole päätepistettä

Saga Munkkiniemen filosofiaan kuuluu, että ihmisen tarve erilaisille vapaa-ajan ja kulttuurin palveluille ei lopu siinä vaiheessa, kun hän ikääntyy. Siksi palvelutalon arkea rytmittävät moninaiset livemusiikin esitykset ja tilanteen mukaan vaihtuva taustamusiikki.

Maaliskuisena aamuna hieman ennen lounasaikaa Saga Munkkiniemen yleisissä tiloissa soi ranskalaislaulaja Édith Piaf. Taustamusiikki ei hallitse tilannetta, mutta luo tilaan arvokasta tunnelmaa jo ovella. Kontrasti räntäsateessa kylpevän ulkomaailman ja sisätiloissa lämmintä tunnelmaa luovan musiikin välillä on huomattava.

Aivan tuota pikaa on alkamassa talon lounashetki, jota Leppävuori kuvailee päivän tähtihetkeksi.

– Silloin kaikki tulevat yhteiseen pöytään, ja oikeanlainen taustamusiikki auttaa luomaan läheisyyden tunnelmaa.

Leppävuoren mukaan musiikki on erottamaton osa ravintolakokemusta, myös Saga Munkkiniemessä.

Asukkailta kiitosta mietityistä soittolistoista

Musiikkivalinnoista Saga Munkkiniemessä vastaa ravintolapäällikkö Tiina Karlsson, jonka puheesta välittyy, että musiikinkäyttö ei ole palvelutalolle vain tapa – se on tapa välittää.

– Aivotutkimuksissakin on todettu, että musiikilla on vaikutuksia esimerkiksi muistin toimintaan. Kun asukas istuu tässä, kuuntelee itselleen merkityksellistä musiikkia ja kelaa sen myötä muistojaan, niin kyllä sillä on suuri arvo, Karlsson toteaa.

– Asukkaamme pitävät erityisesti 60-luvun musiikista, koska monet heistä ovat olleet nuoria silloin.
Taustamusiikin tyyli vaihtelee esimerkiksi vuorokaudenaikojen mukaan.

– Aamuisin musiikki ei voi olla kovin rajua, vaan niihin sopii vaikkapa pehmeä jazz. Iltapäivällä, kun on syöty, voidaan siirtyä enemmän esimerkiksi iskelmän suuntaan, Karlsson kuvailee.

Karlssonin mukaan musiikilla on tärkeä rooli yhteisöllisyyden rakentamisessa. Musiikki paitsi tarjoaa jutunjuurta, myös luontevan mahdollisuuden olla hiljaa, jos niin halutaan.

– Jos tilassa on täysin hiljaista, syntyy jännitteitä. Musiikki ikään kuin tasaa tilannetta, niin että voidaan vaan olla samassa paikassa yhdessä. Musiikki madaltaa kynnystä tulla toisten seuraan.

– Musiikki on myös tekijä, joka luo erilaisia tunnelmia. Eihän jossakin tilanteessa voi vain sanoa, että nyt tunnelman on oltava tällainen, vaan se on luotava musiikin avulla, Karlsson toteaa.

Eräänä yksityiskohtana Karlsson mainitsee Saga Munkkiniemen suositut blini-illat, jotka merkitsevät talon asukkaille hetkellistä irtautumista arjesta.

– Blini-illoissa taustamusiikin pitää olla juhlallisempaa, sen pitää henkiä arjen yläpuolelle nousemista. Näihin iltoihin soveltuu esimerkiksi kepeä musiikki, jossa ei ole kovin paljon laulua, Karlsson sanoo.

– Niin arjesta kuin juhlastakin jää puuttumaan tärkeä elementti, jos musiikki ei ole tilanteessa mukana.

saga munkkiniemen sisätiloja, piano ja kaiuttimet

Taustamusiikin lisäksi Saga Munkkiniemessä kuullaan myös livemusiikkia. Solistin ja pianistin esitykset ovat tuttuja palvelutalon asukkaille.

Tutustu musiikki hoivalaitoksissa -lupaan: https://www.musiikkiluvat.fi/musiikki-hoivalaitoksissa/

Liittyvät artikkelit

Kuntokeskus Liikulle musiikki on kiinteä osa kasvutarinaa  

– Kun se 60-vuotias Sinikka kuulee kuntosalilla Katri Helenaa, hänelle tulee sellainen tunne, että musiikki soi juuri hänelle.

Suomalaisissa kauppakeskuksissa tutkitaan musiikin käytön arvoa ja hyötyjä asiakkaille sekä henkilöstölle 

Euroopan unionin rahoittamassa EU Music 360 -tutkimuksessa selvitetään musiikin vaikutuksia asiakas- ja henkilöstökokemukseen Suomessa kaupan alalla. Tutkimukset käynnistyivät helmikuussa 2024…

Musiikki ravintolan erottautumistekijänä: Junk y Vegan ja Musiikkiluvat Gastro Helsingissä

Miten Junk y Vegan erottautuu musiikkisuunnittelun keinoin? Siitä keskusteltiin Gastro Helsinki -messuilla torstaina 14.3.2024, kun Musiikkilupien avainasiakaspäällikkö Joonas Piiroinen haastatteli…

Kiivi's Café & Barissa jopa vessat soivat

Ravintola Kiivi's Café & Bar Helsingin Jätkäsaaressa näyttää ja kuulostaa omaperäiseltä. Sen ansiosta ravintola tavoittaa nuorekasta asiakaskuntaa, joka on ottanut…