Vastuullisen musiikin soittamisen ABC

Musiikki ei ilmesty tyhjästä: jokaisen kappaleen takana on yksi tai useampi säveltäjä, sanoittaja, sovittaja, esittäjä ja monta muuta alan toimijaa. Musiikkiluvan maksaminen on vastuullinen teko, joka auttaa yrityksiä ilahduttamaan asiakkaitaan tutulla ja tunnetulla musiikilla, ja huolehtii samalla siitä, että musiikin tekijät ja esittäjät, eli esimerkiksi meille kaikille tutut artistit, saavat heille kuuluvan korvauksen.

Näin musiikkiluvasta maksaminen auttaa sekä yrittäjiä että musiikin tekijöitä

Vastuullisen musiikin soittamisen ABC:

  • Soita asiakkaillesi tunnettua musiikkia – se ilahduttaa ja herättää tunteita
  • Hanki musiikkilupa – se takaa musiikin ammattilaisille oikean korvauksen
  • Laita Luvat OK -tunnus esiin – se näyttää vastuullisuuden myös asiakkaillesi

A) Miksi minun kannattaa soittaa liikkeessäni tunnettua musiikkia?

Asiakkaille tuttu musiikki synnyttää tutkitusti positiivisen tunnekokemuksen – riippumatta siitä, onko kyseessä oma lempimusiikki vai ei. Musiikki on vahva tunnemuistojen ja tunteiden herättäjä, joka puhuttelee myös silloin, kun se soi taustalla. 

Tunnettu musiikki saa asiakkaan viipymään tiloissa pidempään (näin halutessa), nostaa myyntiä ja tekee työntekijöiden päivästä pirteämmän. Tunnetun musiikin soittaminen tukee musiikkikulttuuria, musiikin tekijöitä ja esittäjiä heidän työssään.

“Musiikki on iso osa liikettämme. Parhaimmat hetket syntyvät spontaaneista keskusteluista biiseistä ja tekijöistä. Musiikin avulla saa vaihdettua muuten tylsää olotilaa esim. talvella ja syksyllä, kun tuuli vihmoo ja on harmaata. Pienet mambot soimaan ja a vot: etelässä ollaan.”

– Kauneusalan yrittäjä

B) Miten musiikin tekijät ja esittäjät saavat ansaitsemansa korvauksen?

Kun ilahdutat asiakkaitasi tunnetulla musiikilla, tarvitset musiikkiluvan. Musiikkilupamaksun kautta musiikin tekijät ja esittäjät saavat heille kuuluvan tekijänoikeuskorvauksen. Musiikkilupamaksut tilitetään tekijöille ja esittäjille Teoston ja Gramexin kautta. 

Lue lisää Musiikkilupien, Teoston ja Gramexin työnjaosta >>

“Totta kai musiikkilupa maksaa. Mutta kun tietää, mitä sillä saa ja mitä sillä ylläpidetään, niin ajattelen, että en tietenkään jätä maksamatta.“

– Apteekkialan yrittäjä

C) Miten näytän asiakkailleni, että tuen musiikin tekijöitä ja esittäjiä?

Musiikki soi ja ilahduttaa asiakkaitasi joka päivä. Haluat varmasti näyttää myös asiakkaillesi, että yrityksesi tukee musiikin tekijöitä ja esittäjiä!

Lähetämme luvan ostaneille Luvat OK -tarran. Kun laitat sen esiin toimipisteessäsi, tai tunnuksen verkkosivuillesi, tietävät asiakkaasi että yrityksesi on mukana huolehtimassa siitä, että musiikki soi ja voi hyvin myös tulevaisuudessa.

“Haluamme muistuttaa että tuemme musiikintekijöitä maksamalla lakisääteiset maksut! Näinä aikoina se on vähintä mitä voimme tehdä ja takaamme että tulevaisuudessakin artistit saavat korvauksensa tekemästään työstä.“

– Kampaamoalan yrittäjä

Liittyvät artikkelit

Vuoden musiikkioivallus -palkinto Lähiöbotox: African Metal Tour -dokumenttisarjalle 

Lähiöbotox: African Metal Tour palkittiin Vuoden musiikkioivallus -palkinnolla audiovisuaalisen alan Screen Helsinki -tapahtumassa 6.9.2024. Palkinnolla nostetaan esiin innovatiivista ja kekseliästä…

Tuotantoyhtiöt ovat löytäneet AV Musicin – "Tulkkina kahden maailman välillä"

AV Musicin Licensing Manager Eveliina Pitkänen kertoo, että asiakkaat ovat löytäneet nopeasti marraskuussa 2023 avatun palvelun. Palvelun avulla on autettu…

Musiikilla luot tunnelmaa ja vahvistat brändiä – musiikki pienyrittäjälle helposti nettiradiosta 

Nettiradio on budjettiystävällinen tapa soittaa musiikkia liiketiloissa. 

Vuoden musiikkioivallus -palkinnon saajaksi ehdolla sekä elokuvia että dokumentteja

Ammattilaistuomaristo on nimennyt neljä ehdokasta Vuoden musiikkioivallus -palkinnolle, joka nostaa esiin musiikin käyttöä elokuvissa ja tv-tuotannoissa. Voittaja julkaistaan 6.9.2024 järjestettävässä…