Vastuullisen musiikin soittamisen ABC

Musiikki ei ilmesty tyhjästä: jokaisen kappaleen takana on yksi tai useampi säveltäjä, sanoittaja, sovittaja, esittäjä ja monta muuta alan toimijaa. Musiikkiluvan maksaminen on vastuullinen teko, joka auttaa yrityksiä ilahduttamaan asiakkaitaan tutulla ja tunnetulla musiikilla, ja huolehtii samalla siitä, että musiikin tekijät ja esittäjät, eli esimerkiksi meille kaikille tutut artistit, saavat heille kuuluvan korvauksen.

Näin musiikkiluvasta maksaminen auttaa sekä yrittäjiä että musiikin tekijöitä

Vastuullisen musiikin soittamisen ABC:

  • Soita asiakkaillesi tunnettua musiikkia – se ilahduttaa ja herättää tunteita
  • Hanki musiikkilupa – se takaa musiikin ammattilaisille oikean korvauksen
  • Laita Luvat OK -tunnus esiin – se näyttää vastuullisuuden myös asiakkaillesi

A) Miksi minun kannattaa soittaa liikkeessäni tunnettua musiikkia?

Asiakkaille tuttu musiikki synnyttää tutkitusti positiivisen tunnekokemuksen – riippumatta siitä, onko kyseessä oma lempimusiikki vai ei. Musiikki on vahva tunnemuistojen ja tunteiden herättäjä, joka puhuttelee myös silloin, kun se soi taustalla. 

Tunnettu musiikki saa asiakkaan viipymään tiloissa pidempään (näin halutessa), nostaa myyntiä ja tekee työntekijöiden päivästä pirteämmän. Tunnetun musiikin soittaminen tukee musiikkikulttuuria, musiikin tekijöitä ja esittäjiä heidän työssään.

“Musiikki on iso osa liikettämme. Parhaimmat hetket syntyvät spontaaneista keskusteluista biiseistä ja tekijöistä. Musiikin avulla saa vaihdettua muuten tylsää olotilaa esim. talvella ja syksyllä, kun tuuli vihmoo ja on harmaata. Pienet mambot soimaan ja a vot: etelässä ollaan.”

– Kauneusalan yrittäjä

B) Miten musiikin tekijät ja esittäjät saavat ansaitsemansa korvauksen?

Kun ilahdutat asiakkaitasi tunnetulla musiikilla, tarvitset musiikkiluvan. Musiikkilupamaksun kautta musiikin tekijät ja esittäjät saavat heille kuuluvan tekijänoikeuskorvauksen. Musiikkilupamaksut tilitetään tekijöille ja esittäjille Teoston ja Gramexin kautta. 

Lue lisää Musiikkilupien, Teoston ja Gramexin työnjaosta >>

“Totta kai musiikkilupa maksaa. Mutta kun tietää, mitä sillä saa ja mitä sillä ylläpidetään, niin ajattelen, että en tietenkään jätä maksamatta.“

– Apteekkialan yrittäjä

C) Miten näytän asiakkailleni, että tuen musiikin tekijöitä ja esittäjiä?

Musiikki soi ja ilahduttaa asiakkaitasi joka päivä. Haluat varmasti näyttää myös asiakkaillesi, että yrityksesi tukee musiikin tekijöitä ja esittäjiä!

Lähetämme luvan ostaneille Luvat OK -tarran. Kun laitat sen esiin toimipisteessäsi, tai tunnuksen verkkosivuillesi, tietävät asiakkaasi että yrityksesi on mukana huolehtimassa siitä, että musiikki soi ja voi hyvin myös tulevaisuudessa.

“Haluamme muistuttaa että tuemme musiikintekijöitä maksamalla lakisääteiset maksut! Näinä aikoina se on vähintä mitä voimme tehdä ja takaamme että tulevaisuudessakin artistit saavat korvauksensa tekemästään työstä.“

– Kampaamoalan yrittäjä

Liittyvät artikkelit

DJ Pexi eli Pekka Haavisto: ”DJ-pöydän takaa aistii, mitä ihmisillä on mielessään” 

Se alkoi kymmenisen vuotta sitten Helsingin Vuosaaressa järjestetystä Superwood-tapahtumasta.

Kuntokeskus Liikulle musiikki on kiinteä osa kasvutarinaa  

– Kun se 60-vuotias Sinikka kuulee kuntosalilla Katri Helenaa, hänelle tulee sellainen tunne, että musiikki soi juuri hänelle.

Suomalaisissa kauppakeskuksissa tutkitaan musiikin käytön arvoa ja hyötyjä asiakkaille sekä henkilöstölle 

Euroopan unionin rahoittamassa EU Music 360 -tutkimuksessa selvitetään musiikin vaikutuksia asiakas- ja henkilöstökokemukseen Suomessa kaupan alalla. Tutkimukset käynnistyivät helmikuussa 2024…