Wanhan Rauman kellarin ravintoloitsija Petri Lehtinen

Wanhan Rauman kellarissa musiikki luo tunnelmaa ja tarjoaa yksityisyyttä

Wanhan Rauman kellarin ravintoloitsija Petri Lehtinen
Taustamusiikilla on ravintolassa liuta erilaisia tehtäviä, joista kaikkia ei aina tulisi ajatelleeksikaan. Raumalla pitkään toimineen Wanhan Rauman kellarin ravintoloitsija Petri Lehtinen kertoo, miten monin eri tavoin ravintolan taustamusiikki vaikuttaa asiakkaiden kokemukseen.

Wanhan Rauman kellari on Lehtisen -suvun perheyritys, joka on aloittanut toimintansa 24 vuotta sitten. Ravintola on miljööltään ainutlaatuinen, entinen väestönsuoja. Tila on louhittu kallioon, noin metrin maanpinnan alapuolelle.

Taustamusiikki soi ravintolassa aina perustamisesta alkaen

Wanhan Rauman kellarin juuret ulottuvat vuoteen 1967, jolloin vanhassa väestönsuojassa toimi vielä ravintola Mustan kissan kellari. Petri kertoo, että historiansa vuoksi raumalaiset muistavat Wanhan Rauman kellarin yhä myös Mustan kissan kellarina.

Musiikkia on soitettu Wanhan Rauman kellarissa jo sen perustamisesta asti. ”Silloin perustamisvuonna Teoston edustaja tuli käymään ravintolassamme ja kertoi meille musiikin julkiseen esittämiseen tarvittavista luvista ja siitä asti olemme olleet Gramexin ja Teoston asiakkaita”, kertoo Petri. 

Musiikkipalvelu auttaa ravintolan taustamusiikin valinnassa

Wanhan Rauman kellarissa soi miljööseen sopiva kevyt ja rauhallinen musiikki. Genrejä vaihdellaan, mutta perustyyli pysyy. ”Audience First -palvelu tekee taustamusiikkilistat meille toivomiemme tyyligenrejen perusteella”, Petri kertoo. Wanhan Rauman kellarilla on oltu tyytyväisiä Audience Firstin palveluun, sillä listat päivittyvät langattomasti ja äänitaso säilyy tasaisena.

Ravintolassa musiikkigenre vaihtelee myös ajankohtaisten teemojen mukaan. Joka elokuu Wanhan Rauman kellarissa soi blues paikallisen Blues-festivaalin inspiroimana ja joulun aikaan ravintolassa soi joulumusiikki. ”Kesäaikaan terassilla työntekijät soittavat usein radiota ja saavat valita kanavan oman makunsa mukaan”, Petri kertoo. Vaikka terassilla musiikin soitto on vapaampaa, on sitäkin hieman rajattu: ”Mitään raskasta heviä ei sielläkään soiteta, sillä musiikin täytyy olla kevyttä”, jatkaa Petri.

Taustamusiikki luo ravintolaan tunnelmaa ja tarjoaa yksityisyyttä

Vaikka Petri ei pidä itseään musiikin suurkuluttajana, on liiketoiminnan kannalta musiikin soittaminen hänestä tärkeää, eikä hän pidä hiljaisuutta vaihtoehtona heille.

Wanhan Rauman kellarilla musiikkia soitetaan ensisijaisesti asiakkaiden viihtyvyyden vuoksi. ”Musiikki toimii meillä tunnelman luojana”, kuvailee Petri. ”Taustamusiikilla on merkitystä etenkin hiljaisina aikoina, kun hiljaisuuden rikkoo musiikki eikä esimerkiksi lautasten kolina tai keittiön pauke”, Petri kertoo.

Musiikkia hyödynnetään Wanhan Rauman kellarissa kokonaisvaltaisesti, jotta asiakkaalla olisi joka tilanteessa mukava olo. Petri kertookin, että musiikki soi jopa WC-tiloissa yksityisyyden tunteen lisäämiseksi. Taustamusiikin soittamista Petri suosittelee myös muille ravintoloitsijoille.

Musiikkiluvan avulla tekijänoikeusasiat pysyvät mutkattomasti kunnossa

Petri on ollut tyytyväinen musiikkilupien palveluun. Hänestä kaikki on mennyt oikeudenmukaisesti ja mutkattomasti. ”On hienoa, että nykyään tulee yhteismaksu, eikä Gramexin ja Teoston laskuja tarvitse maksaa enää erikseen”, Petri kehuu. ”Sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen ei oikeastaan ole tarvinnut olla lupa-asioiden kanssa tekemisissä vaan kaikki on hoitunut automaattisesti”, jatkaa Petri.

Asiakkailta kuultua -sarja kertoo, miten taustamusiikkia käytetään yrityksissä

Asiakkailta kuultua -sarjassa esittelemme asiakkaitamme eri toimialoilta ja kysymme musiikinkäyttötottumuksista ja musiikin merkityksestä niin arjessa kuin työssä. Lue lisää taustamusiikin hyödyistä yrittäjille – täältä löydät lisää kokemuksia musiikkiluvista ja taustamusiikin käytöstä.

Ravintoloiden taustamusiikkiluvista

Taustamusiikki ravintolassa -lupa tarvitaan, jos baarissa, pubissa, ravintolassa, kahvilassa tai yökerhossa käytetään taustamusiikkia tiloissa, joihin asiakkailla on pääsy.

Lupa kattaa musiikin esittämisen äänitteeltä (mm. TV, radio, tietokone, nettiradio, CD ja julkiseen esittämiseen soveltuvat suoratoistopalvelut). Livemusiikkiin hankitaan edelleen lupa suoraan Teostosta.

Osta Lupa

Liittyvät artikkelit

DJ Pexi eli Pekka Haavisto: ”DJ-pöydän takaa aistii, mitä ihmisillä on mielessään” 

Se alkoi kymmenisen vuotta sitten Helsingin Vuosaaressa järjestetystä Superwood-tapahtumasta.

Kuntokeskus Liikulle musiikki on kiinteä osa kasvutarinaa  

– Kun se 60-vuotias Sinikka kuulee kuntosalilla Katri Helenaa, hänelle tulee sellainen tunne, että musiikki soi juuri hänelle.

Suomalaisissa kauppakeskuksissa tutkitaan musiikin käytön arvoa ja hyötyjä asiakkaille sekä henkilöstölle 

Euroopan unionin rahoittamassa EU Music 360 -tutkimuksessa selvitetään musiikin vaikutuksia asiakas- ja henkilöstökokemukseen Suomessa kaupan alalla. Tutkimukset käynnistyivät helmikuussa 2024…