Aikuinen ja lapsi soittavat pianoa yhdessä.
7.6.2019 Vinkkejä & Faktaa

Laula lapsellesi – vauvatkin nauttivat musiikista

Musiikkiin reagoiminen ei ole opittu juttu, vaan musiikki saavuttaa jopa kohdussa olevan sikiön. Myös vauvat ja pikkulapset reagoivat musiikkiin. Ja mikä parasta: musiikilla on positiivisia vaikutuksia kasvaviin lapsiin.

Kun sikiö on 24 viikkoa vanha, se alkaa reagoida ääniin. Se tutustuu äitinsä ja muiden läheistensä ääniin. Se myös kuulee musiikkia ja tottuu usein kuulemaansa musiikkiin. Lapsi on siis jo syntyessään tottunut ympäristönsä ääniin.

Musiikin vaikutukset jatkuvat lapsen synnyttyä. Tuutulaulut vahvistavat lapsen ja vanhemman suhdetta, mutta ne myös tukevat lapsen tunne-elämän kehitystä ja rauhoittavat lasta. Suomalaisen tutkimuksen mukaan musiikki myös rauhoittaa keskosia – lempeä kitaramusiikki laulun kera sai keskosten sydämet lyömään rauhallisemmin.

Musiikki myös stimuloi lasten aivoja ja sillä on positiivinen vaikutus aivojen kehittymiseen. Lapselle laulaminen edistää myös kielitaidon kehitystä, sillä se kasvattaa sanavarastoa ja auttaa hahmottamaan sanoja, kertoo tutkija Tanja Linnavalli YLE:n artikkelissa.

Musiikkia kannattaa Linnavallin mukaan myös kuunnella mahdollisimman paljon. Mitä enemmän lapsen kanssa kuunnellaan musiikkia, sitä enemmän siitä on hyötyä kielellisten taitojen kehityksessä.

Musiikin vaikutukset eivät ajan mittaan laannu. Kantautuu musiikki sitten korviimme omista kuulokkeista tai liiketilan kaiuttimista, se vaikuttaa meihin niin fyysisesti kuin psyykkisestikin. Lisää musiikin vaikutuksista voit lukea “8 tapaa, joilla musiikki vaikuttaa meihin” -bloggauksesta.

Lisää aiheista Vinkkejä & Faktaa