työntekijöitä tehtaalla

Musiikkia henkilöstölle – miten työpaikan taustamusiikki valitaan

työntekijöitä tehtaalla

Taustamusiikki sopii toimistoon, taukotiloihin ja tuotantotiloihin – oikeastaan minne vain, missä ihmiset työskentelevät ja missä kaivataan miellyttävää ja hallittua äänimaailmaa. Musiikki tekee aivoille hyvää, auttaa työntekijöitä keskittymään ja rytmittää työpäivää. 

Mutta miten työpaikan musiikki valitaan, jotta se sopisi mahdollisimman monelle?

Musiikin vaikutusta ihmiseen on tutkittu paljon. Musiikilla voi terästää tarkkaavaisuutta ja aisteja, tai vähentää stressiä. Musiikilla katsotaan myös olevan suora vaikutus ihmisen tuottavuuteen työssään. 

Mieltymykset ovat kuitenkin yksilöllisiä, joten on tärkeää valita musiikki niin, että se sopii työpaikalle ja on mahdollisimman mieluisaa eri makuihin.

Rytmitä työpäivää musiikin avulla

Paras tapa työpaikan musiikin valintaan ja ohjailuun on työn luontainen päivärytmi. Oli kyseessä sitten toimisto, varasto tai tuotantotila, rytmittyvät päivät tai työvuorot useimmiten toistamaan samantyyppisiä kuvioita. 

Musiikki onkin mainio tapa tukea päivän rytmiä ja erityyppisten tehtävien tekemistä. Esimerkiksi duurivoittoinen rytmikäs musiikki tukee tutkitusti monipuolista ajattelua ja on siten omiaan esimerkiksi luovan työn ja ideoinnin tueksi. 

Numeroiden kanssa työskentelyyn ja syvää keskittymistä vaativaan työhön sopivat puolestaan parhaiten teokset, jotka luovat vahvoja mielikuvia ja tunnelmia; hiljaisemmalla volyymilla soitetut elokuvasävellys-soundtrackit tai soljuvat evergreenit sopivat tähän tarkoitukseen erinomaisesti.

Suoratoistopalvelut työpaikalla: yhteisöllisyyttä ja soittolistoja

Yrityskäyttöön tarkoitetut suoratoistopalvelut sopivat työpaikalle mainiosti. Työpaikalla voidaan sopia esimerkiksi tietystä tyylilajista, jota yhteisissä tiloissa soitetaan. Tyylilajin voi valita joko yhteisten mieltymysten perusteella, tai valita listan perustaksi vaikkapa parhaiten keskittymistä edistävän genren

Suoratoistopalveluista on helppo valita joko valmiita genrepohjaisia listoja, tai rakentaa porukalla oman yhteiskäyttösoittolistan. Eri palvelut tarjoavat erityyppisiä mahdollisuuksia: työpaikan yhteinen soittolista voi olla sellainen, jolle kuka tahansa voi lisätä kappaleita, tai sitten sovitun työntekijän hallinnoima niin, että muut voivat lähettää ehdotuksensa hänelle ja vastuuhenkilö lisää uusia kappaleita listaan säännöllisin väliajoin. 

Soittolistaa rakennettaessa kannattaa muistaa heti alusta alkaen nyrkkisääntö numero yksi: jotta musiikin kuuntelu ei kävisi kyllästyttäväksi, on soittolistan syytä sisältää riittävä määrä musiikkia. 200 kappaletta riittää noin kolmeksi kahdeksan tunnin mittaiseksi päiväksi niin, ettei sama kappale toistu. Soittolistoja kannattaa myös päivittää säännöllisin väliajoin, jotta musiikki on vaihtelevaa. 

Radio työpaikalla: kanavan ja ohjelmiston valitsemisen vaikeus

Monella työpaikalla soitetaan radiota, usein sen helppouden takia. Radioasemien soittolistat ovat valmiiksi kuratoituja ja ohjelmavirta tarjoaa eri tyyppistä ohjelmaa työpäivän eri hetkiin. Lisäksi uutiset pitävät ajan tasalla myös päivän polttavista puheenaiheista läpi työpäivän.

Radion vahvuus, eli valmis ohjelmisto juontajineen, saattaa olla samalla sen heikkous, sillä valitun aseman musiikki- ja ohjelmaprofiili saattaa jakaa mielipiteitä. Radiokanavan ja ohjelmien valinnassa kannattaakin suosia vaihtelua ja antaa henkilöstön vaikuttaa esimerkiksi seuraavien yhteisöllisten ideoiden kautta: 

  • Kanavaäänestys. 3-5 eniten ääniä saaneen kanavan välillä vuorotellaan esim. muutaman päivän tai viikon välein.
  • Aikaan sidotut ohjelmat. Esimerkiksi perjantai-iltapäivän tai aamujen suosikkiohjelmat voidaan kalenteroida kuunteluun, minkä jälkeen kanavan voi vaihtaa sovitulle “yleistaajuudelle”
  • Valitsija-”kisat”. Radiokanavan saa valita esim. arvonnan tai äänestyksen voittaja, vuoro vaihtuu viikottain.
  • Nettiradiot. Jos toivotun FM-taajuuden kanssa ilmenee teknisiä ongelmia, on radiot.fi -palvelu mainio apu. Sen kautta voi kuunnella kaikkia kotimaisia radioasemia netin välityksellä. 

Millainen musiikkilupa tarvitaan, jos radiota tai musiikkia soitetaan työpaikalla?

Jos henkilöstötilassa, jossa musiikkia soitetaan, työskentelee säännöllisesti 25 henkeä tai enemmän, tarvitaan tilaan musiikkilupa. Musiikkilupa on lakisääteinen tekijänoikeuskorvaus, joka varmistaa sen, että musiikin tekijät ja esittäjät saavat työstään heille kuuluvan korvauksen. 

Henkilöstötilan – siis tilan, jossa liikkuu ainoastaan työntekijöitä – musiikkiluvan hinta määräytyy tilan koon ja henkilökunnan määrän mukaan. Voit laskea omaan yritykseesi sopivan luvan helposti täällä! 

Huomaathan, että jos soitat musiikkia tiloissa, joihin asiakkailla on pääsy, tarvitset musiikkiluvan asiakastilaan.

Liittyvät artikkelit

Kuntokeskus Liikulle musiikki on kiinteä osa kasvutarinaa  

– Kun se 60-vuotias Sinikka kuulee kuntosalilla Katri Helenaa, hänelle tulee sellainen tunne, että musiikki soi juuri hänelle.

Suomalaisissa kauppakeskuksissa tutkitaan musiikin käytön arvoa ja hyötyjä asiakkaille sekä henkilöstölle 

Euroopan unionin rahoittamassa EU Music 360 -tutkimuksessa selvitetään musiikin vaikutuksia asiakas- ja henkilöstökokemukseen Suomessa kaupan alalla. Tutkimukset käynnistyivät helmikuussa 2024…

Musiikki ravintolan erottautumistekijänä: Junk y Vegan ja Musiikkiluvat Gastro Helsingissä

Miten Junk y Vegan erottautuu musiikkisuunnittelun keinoin? Siitä keskusteltiin Gastro Helsinki -messuilla torstaina 14.3.2024, kun Musiikkilupien avainasiakaspäällikkö Joonas Piiroinen haastatteli…

Kiivi's Café & Barissa jopa vessat soivat

Ravintola Kiivi's Café & Bar Helsingin Jätkäsaaressa näyttää ja kuulostaa omaperäiseltä. Sen ansiosta ravintola tavoittaa nuorekasta asiakaskuntaa, joka on ottanut…