henkilö hymyilee ulkona kuulokkeet korvilla

Musiikki on tie tunteisiin

henkilö hymyilee ulkona kuulokkeet korvilla
Monet meistä ovat hoitaneet särkynyttä sydäntä musiikkia kuunnellen. Musiikki on myös tuttu tapa nostattaa tunnelmaa, ja sitä voi käyttää olon rentouttamiseen. Jotkut kappaleet taas voivat nostaa kyyneleet silmiin tai saada ihon kananlihalle. Musiikki todella on tie tunteisiin.

Se, miksi musiikki vaikuttaa tunteisiimme niin voimakkaasti, on vielä osittain arvoitus. Tiedetään kuitenkin, että lähes kaikki ihmiset globaalisti reagoivat musiikkiin – ja vieläpä melko samalla tavalla: tietynlainen musiikki mielletään surulliseksi, tietynlainen iloiseksi.

Tämä johtuu ihmisaivoista. Ne ovat vastaanottavaiset musiikille, ja prosessoivat sekä ennakoivat tehokkaasti musiikkikappaleiden käänteitä – mielsi henkilö itsensä sitten musikaaliseksi tai ei. Jo pikkuvauvat reagoivat musiikkiin: sitä voidaan käyttää esimerkiksi itkevien vauvojen rauhoittamiseen.

Tutkimukset ovat myös paljastaneet, että musiikki aktivoi aivoissa tunne-elämään liittyviä alueita. Juuri siksi musiikki saa aikaan fyysisiä reaktioita, kuten ihon nousemisen kananlihalle. Musiikin avulla voi jopa säädellä sydämensykettä.

Musiikki yhdistyy myös voimakkaasti tunnemuistoihin. Juuri siksi esimerkiksi sydänsuruihin kuunneltu musiikki voi vuosikymmentenkin jälkeen nostaa mieleen erohetken tunnemaailman. Musiikki voi myös muistuttaa voimakkaista onnen hetkistä.

Koska musiikki vaikuttaa niin voimakkaasti tunteisiimme, suuri osa ihmisistä käyttää musiikkia arjessa tunne-elämän säätelyyn. Saatamme tiedostamattakin valita musiikkia, joka helpottaa oloamme, syventää onnentunnetta tai lisää iloa.

Entä miksi ihmiset sitten kuuntelevat surullista musiikkia? Se johtuu todennäköisesti siitä, että sekä fyysinen että henkinen kipu saavat kehon tuottamaan hormonia joka saa aikaan kiitollisuuden tunnetta sekä rentouttaa kehoa. Musiikin avulla on myös mahdollista kokea laaja tunnekirjo ilman niitä aiheuttavia kokemuksia.

Musiikki myös lisää toiveikkuutta vaikean paikan tullen. Erään tutkimuksen mukaan henkilöt, jotka epäonnistumisen jälkeen kuuntelivat positiivista musiikkia suhtautuivat tulevaisuuteen optimistisemmin kuin ne, jotka käsittelivät epäonnistumista ilman musiikkia.

Tunteisiimme vaikuttaa tietysti myös toisten valitsema musiikki. Jos esimerkiksi ravintolassa tai liiketilassa soi omaan makuun sopivaa, mukavan tunteen aikaansaavaa musiikkia, paikasta jää erityisen hyvä mielikuva.

Musiikilla voi myös vaikuttaa myös asiakkaiden tunteisiin. Kun musiikki on kohdallaan, asiakkaat tuntevat mielihyvää ja nauttivat olostaan. Se taas voi olla ratkaisevaa ostopäätöksiä tehdessä – niitä nimittäin tehdään usein tunteella.

Lue lisää siitä, miten musiikki vaikuttaa meihin, usein jopa tiedostamattamme!

Lähteet:

  • M. Ahtisaari & K. Karanam, “Music and Emotion”, Sync Project.
  • I. Hartikainen, “”Musiikilla torjutaan keskenmenoja ja tasataan sykettä”, Yle.
  • M. Punkanen, 2011. “Improvisational music therapy and perception of emotions in music by people with depression”, väitöskirja, Jyväskylän yliopisto.
  • N. Ziv, A. B. Chaim & O. Itamar, 2011. “The effect of positive music and dispositional hope on state hope and affect”, Psychology of Music.

Liittyvät artikkelit

Tuotantoyhtiöt ovat löytäneet AV Musicin – "Tulkkina kahden maailman välillä"

AV Musicin Licensing Manager Eveliina Pitkänen kertoo, että asiakkaat ovat löytäneet nopeasti marraskuussa 2023 avatun palvelun. Palvelun avulla on autettu…

Musiikilla luot tunnelmaa ja vahvistat brändiä – musiikki pienyrittäjälle helposti nettiradiosta 

Nettiradio on budjettiystävällinen tapa soittaa musiikkia liiketiloissa. 

Vuoden musiikkioivallus -palkinnon saajaksi ehdolla sekä elokuvia että dokumentteja

Ammattilaistuomaristo on nimennyt neljä ehdokasta Vuoden musiikkioivallus -palkinnolle, joka nostaa esiin musiikin käyttöä elokuvissa ja tv-tuotannoissa. Voittaja julkaistaan 6.9.2024 järjestettävässä…