DJ mikseri yökerhossa, taustalla ihmisiä

DJ-lisenssi ja musiikin tallentaminen: 11 yleisintä kysymystä

DJ mikseri yökerhossa, taustalla ihmisiä
Saako nettikaupasta ostettuja kappaleita soittaa DJ-keikoilla? Millaisen musiikkiluvan tarvitsee DJ, joka soittaa musiikkia kovalevyltä? Miten esityskorvaukset tilitetään oikeille tahoille?

DJ-lisenssi ja siihen liittyvä terminologia mm. musiikin tallentamisesta herättää aika paljon kysymyksiä ja keskustelua. Kokosimme useimmiten kysytyt kysymykset yhteen paikkaan: tässä lisävalotusta DJ-lisenssistä ja vastaukset yhteentoista kysytyimpään kysymykseen.

1. Mikä on DJ-lisenssi?

DJ-lisenssi on henkilökohtainen tallennuslupa, jonka hankittuaan musiikkia julkisesti soittava DJ voi kopioida ja tallentaa musiikkia uudelleen, sekä käyttää keikoilla yksityiseen käyttöön ostettua musiikkia. Se sisältää Gramexin ja Teoston tallennuskorvaukset.

DJ-lisenssiä vastaava lupatuote muille toimialoille on toimipaikkakohtainen tai henkilökohtainen tallennuslupa.

2. Mitä eroa on DJ-lisenssillä ja tanssimusiikkiluvalla?

DJ-lisenssi mahdollistaa musiikin kopioinnin laitteelta toiselle tai verkkokaupasta laitteelle. Se, tai jokin muu musiikin tallennuslupa tarvitaan aina, kun kappaleista tehdään kopioita julkiseen käyttöön. DJ-lisenssin voi hankkia joko ravintola tai DJ itse.

Tanssimusiikkilupa on toimipaikkakohtainen lupa tanssimusiikin esittämistä varten. Kun DJ soittaa musiikkia esimerkiksi yökerhossa, on yökerholla oltava voimassaoleva tanssimusiikkilupa Gramexilta ja äänitemusiikin käyttölupa Teostolta. Julkiseen esittämiseen tarvittavista luvista vastaa ravintola.

3. Soitan DJ-keikan ravintolassa. Mitä lupia minulla ja/tai ravintolalla täytyy olla ja mitä muuta tarvitaan?

Kun DJ soittaa äänitemusiikkia tanssimusiikkina, ravintolalla täytyy olla Gramexin tanssimusiikki ravintolassa -lupa ja Teoston äänitemusiikin käyttölupa tanssimusiikin esittämistä varten. Tanssimusiikki- ja äänitemusiikin luvan hankkimisesta sekä muista julkiseen esittämiseen tarvittavista luvista vastaa ravintola. Lue tästä lisätietoa ravintoloiden musiikkiluvista.

Jos soitat esiintyvänä DJ:nä verkosta ostettua tai levyltä koneelle tallennettua musiikkia, tarvitset DJ-lisenssin. Lisenssi on lupa tallentaa musiikkia uudelleen, eli se tarvitaan aina, kun kappaleesta syntyy uusi kopio. DJ-lisenssin voi ostaa myös ravintola – silloin et tarvitse henkilökohtaista lisenssiä, mutta lisenssi koskee vain kyseistä toimipaikkaa. 

Tekemällä keikan jälkeen esiintymisilmoituksen varmistat, että korvaukset kohdentuvat soittamasi musiikin tekijölle. Ilmoitus on helppo tehdä Teoston verkko- tai mobiilipalvelussa. Lisätietoja esiintymisilmoituksen tekemisestä ja ohjeet käyttäjätunnusten tilaamiseen löydät täältä.

4. Soitan keikoillani vain vinyyli- tai CD-levyjä. Tarvitsenko tämän lisenssin?

Jos soitat ainoastaan alkuperäisiä levyjä, etkä tee niistä kopioita keikoilla soitettavaksi, et tarvitse DJ-lisenssiä.

Soittopaikalla tulee kuitenkin olla voimassaoleva lupa musiikin julkiseen esittämiseen. Teethän myös esiintymisilmoituksen, jotta musiikin tekijöiden korvaukset kohdistuvat oikein!

5. Soitan keikallani promokäyttöön jaettua levyä, tarvitsenko DJ-lisenssin?

Jos soitat keikallasi promolevyä, et tarvitse DJ-lisenssiä. Tarvitset DJ-lisenssin, mikäli teet levystä kopion tai tallenteen.

Soittopaikalla tulee kuitenkin olla voimassaoleva lupa musiikin julkiseen esittämiseen.

6. Ostan musiikkia Beatportin ja Denonin / Pioneerin palvelun kautta. Onko lisenssi tarpeen?

Aina, kun tallennat raitoja tai biisejä mille tahansa laitteelle, kovalevylle tai muistitikulle, tulee sinulla tai soittopaikalla olla voimassaoleva DJ-lisenssi. 

Jos musiikki streamataan käyttämästäsi palvelusta, eikä laitteellesi jää siitä kopioita, et tarvitse DJ-lisenssiä. Tarkista kuitenkin käyttämästäsi suoratoistopalvelusta, sallivatko sen käyttöehdot julkisen tai kaupallisen käytön. Useimmat palvelut nimittäin kieltävät sen. 

7. Tallennan musiikin suoraan verkkokaupasta muistitikulle tai laitteelle, jota käytän soittamiseen keikoilla. Onko lisenssi oltava?

Kyllä vain. Kun ostat kappaleen verkosta ja tallennat sen uudelle laitteelle, syntyy kappaleesta uusi kopio. Tämä edellyttää voimassaolevaa DJ-lisenssiä.

8. Soitan musiikkia ainoastaan striimauspalvelusta, tarvitsenko DJ-lisenssiä?

Suoratoistopalveluista soitettavista kappaleista ei synny uutta kopiota, joten niiden käyttöön ei tarvita DJ-lisenssiä tai tallennuslupaa. 

Tutustu kuitenkin tarkasti käyttämäsi palvelun käyttöehtoihin: suurin osa suosituimmista ja käytetyimmistä palveluista on tarkoitettu ainoastaan yksityiseen käyttöön ja käyttöehdot kieltävät niiden käytön julkisissa tilanteissa ja kaupallisiin tarkoituksiin. 

9. Käyttämäni musiikkikaupan käyttöehdoissa sanotaan, että saan kopioida ostamaani musiikkia omaan käyttööni niin paljon kuin haluan. Miksi tarvitsen tämän lisenssin?

Tarvitset DJ-lisenssin, koska musiikin julkinen soittaminen keikalla, ravintolassa tai muussa tapahtumassa ei ole omaa tai yksityistä käyttöä. 

Omaa tai yksityistä musiikin käyttöä on yksityinen musiikin kuuntelu kotioloissa, perhejuhlissa tai ystävien kesken.

10. Miten Musiikkiluvat varmistaa, että lisenssimaksut maksetaan juuri niille artisteille ja tekijöille, joiden musiikkia olen soittanut?

Musiikkiluvat tilittää kaikki lupamaksut, niin DJ-lisensseistä kuin taustamusiikkiluvistakin, Teostolle ja Gramexille. Nämä tekijänoikeusjärjestöt tilittävät rahat musiikin tekijöille ja äänitteillä esiintyville muusikoille mm. esitysilmoitusten perusteella. Kun huolehdit, että teet esitysilmoitukset joka keikasta, saavat tekijät korvauksensa.

11. Olen luvannut heittää yksittäisen keikan ravintolassa, jolla ei ole voimassaolevaa DJ-lisenssiä. Tarvitsenko lisenssin tätä yhtä keikkaa varten?

Jos tilaisuus on julkinen tai avoin kaikille, tarvitset lisenssin. Yksittäisiä tilaisuuksia varten voit ostaa päiväkohtaisen tallennusluvan, joka antaa luvan tallentaa musiikkia 24 tunnin aikana käytettäväksi. 

Jos taas soitat levyjä perhejuhlissa, esimerkiksi häissä tai syntymäpäivillä, joihin ei ole julkista pääsyä, ei tilaisuuteen tarvita musiikkilupaa tai DJ-lisenssiä. Jos tilaisuus on avoin tai sinne myydään lippuja, tulee esityspaikalla olla voimassaoleva musiikkilupa, ja joko sinulla tai esityspaikalla voimassaoleva DJ-lisenssi. 

DJ-lisenssi on helppo hankkia verkkokaupastamme. Kun lupa-asiat ovat kunnossa, voit huoletta soittaa juuri niitä biisejä kuin haluat. Lue kokemuksia DJ-lisenssin ostamisesta ja käytöstä täältä!

Liittyvät artikkelit

Suomalaisissa kauppakeskuksissa tutkitaan musiikin käytön arvoa ja hyötyjä asiakkaille sekä henkilöstölle 

Euroopan unionin rahoittamassa EU Music 360 -tutkimuksessa selvitetään musiikin vaikutuksia asiakas- ja henkilöstökokemukseen Suomessa kaupan alalla. Tutkimukset käynnistyivät helmikuussa 2024…

Musiikki ravintolan erottautumistekijänä: Junk y Vegan ja Musiikkiluvat Gastro Helsingissä

Miten Junk y Vegan erottautuu musiikkisuunnittelun keinoin? Siitä keskusteltiin Gastro Helsinki -messuilla torstaina 14.3.2024, kun Musiikkilupien avainasiakaspäällikkö Joonas Piiroinen haastatteli…

Kiivi's Café & Barissa jopa vessat soivat

Ravintola Kiivi's Café & Bar Helsingin Jätkäsaaressa näyttää ja kuulostaa omaperäiseltä. Sen ansiosta ravintola tavoittaa nuorekasta asiakaskuntaa, joka on ottanut…

Näin ilmoitat ohjatun liikunnan tunnit OmaLupa-palvelussa

Taustamusiikki ohjatussa liikunnassa -lupa kattaa musiikin soittamisen äänitteeltä (omat soittolistat, cd-levy, radio, yrityskäyttöön sopiva suoratoistopalvelu) ohjatun liikunnan tunneilla erilaisissa kunto-,…