Ravintolan musiikkilupa – miten valitsen oikeat luvat?

Miten valitaan oikea musiikkilupa ravintolalle? Myykö luvan Teosto, Gramex vai GT Musiikkiluvat?

Meiltä Musiikkiluvista saat helposti ravintolan, baarin tai kahvilan taustamusiikkiin liittyvät musiikkiluvat. Entä jos kyseessä onkin vaikka baari, jossa soittaa DJ, välillä lauletaan karaokea ja joskus kuullaan livebändejäkin?

Suurin osa musiikkiluvista on helppo hankkia musiikkiluvat.fi -verkkokaupasta, mutta äänitemusiikin tanssilattiakäyttöön ja livemusiikin keikoille tarvitaan myös Teoston kautta saatava äänitemusiikin tai livemusiikin lupa

Seuraavassa selvennän, millaisia lupia erilaiseen musiikin käyttöön eri tyyppisissä ravintoloissa tarvitaan.

Taustamusiikilla tunnelmaa: ravintolan taustamusiikkiluvat

Taustamusiikki on tunnelmaa luovaa musiikkia, joka soi tilassa peittämässä puheensorinaa tai muita hallitsemattomia ääniä. Ravintolan taustamusiikki saa asiakkaat viihtymään – kuvittele vaikkapa illallista hyvässä ravintolassa niin, että taustamusiikin sijaan kuulet naapuripöydän keskustelut ja kaikki astioiden kolahdukset.

Taustamusiikki ravintolassa– luvalla saa nimensä mukaan soittaa taustamusiikkia äänitteeltä, radiosta, televisiosta tai yrityskäyttöön sopivasta musiikkipalvelusta. Taustamusiikki ravintolassa -soveltuu ruokaravintoloille, pubeille, baareille, kahviloille ja klubeille. Jos ravintola on auki vain lounasaikaan, voi tuotesivulla tehdä ”Avoinna vain lounasaikaan” -valinnan.

Musiikkivideot taustamusiikkina ravintolassa -lupa oikeuttaa musiikkivideoiden soittamisen taustamusiikkina ravintolassa Gramexin osalta. Tämän lisäksi tarvitset Teoston Taustamusiikki ravintolassa -luvan, jonka saat Musiikkilupien asiakaspalvelusta.

Ravintolan taustamusiikkiluvat ovat toimipaikkakohtaisia. Musiikkilupien hinta perustuu asiakaspaikkojen määrään.

Taustamusiikkia myös terassille

Taustamusiikki ravintolassa -lupa kattaa taustamusiikin soittamisen terassilla. Mikäli ravintolassasi musiikki soi niin sisä-, kuin ulkotiloissa, määräytyy luvan hinta ravintolan ja terassin yhteenlasketusta asiakaspaikkamäärästä. Asiakaspaikkamäärää on mahdollista päivittää terassikauden mukaan ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme.

Jos terassilla esitetään livemusiikkia, saat tarvittavat livemusiikin luvat Teostosta.

Tanssilattia täyteen: yökerhon, discon ja tanssiravintolan musiikkiluvat

Tanssimusiikki ravintolassa -lupa on oikea musiikkilupa kaikille ravintoloille ja baareille, joissa DJ soittaa äänitemusiikkia. Lupa sopii klubeille, yökerhoille, diskoille ja tanssiravintoloille, joissa musiikkia soitetaan tanssimistarkoituksessa. Levytansseja pitäville tanssilavoille on oma musiikkilupansa: Musiikki tanssilavalla -lupa oikeuttaa käyttämään äänitemusiikkia tanssilavalla. Tanssimusiikki ravintolassa- ja Musiikki tanssilavalla -lupien maksut tilitetään Gramexin kautta musiikin esittäjille ja tuottajille. 

Musiikin tekijöiden korvauksia varten tarvitaan lisäksi Teostolta äänitemusiikin lupa. Tanssiravintoloiden ja -lavojen, yökerhojen ja diskojen pitää siis hankkia tämä lupa erikseen Teostosta. 

Jos tanssilattian täyttämisestä vastaa säännöllisesti DJ, tarvitaan edellä mainittujen lisäksi  tallennuslupa eli Tapahtumapaikan DJ-lisenssi, joka kattaa kappaleiden tallentamisen julkista esittämistä varten. DJ-lisenssi antaa luvan soittaa myös yksityiskäyttöön verkosta ostettuja kappaleita julkisesti. DJ-lisenssin voi hankkia joko tapahtumapaikka, tai sitten DJ itse. 

Kun musiikkivideoita soitetaan tanssi- tai disco -käytössä, tarvitaan niiden käyttöön Musiikkivideot tanssi- ja disco -käytössä -lupa. Tämä lupa kattaa ainoastaan musiikkivideoiden soittamisen Gramexin osalta. Äänitteeltä esitettävän tanssimusiikin esittämistä varten tarvitset lisäksi musiikinkäyttöluvan Teostosta.

Livemusiikin luvat ravintolassa

Jos ravintolassa, baarissa tai yökerhossa esitetään livemusiikkia säännöllisesti bändin tai vaikka trubaduurin voimin, tarvitaan ravintolaan Teoston myöntämä livemusiikin lupa.

Livemusiikin luvalla on erilaisia hinnoittelu- ja maksuvaihtoehtoja sekä maksuperusteita – Teoston asiakaspalvelu auttaa oikean Teoston musiikkiluvan valinnassa. 
Jos ravintolalle ei ole hankittuna taustamusiikkilupaa, ja livemusiikin tauoilla halutaan soittaa musiikkia tallenteelta tai musiikkipalvelusta, tarvitaan Musiikkilupien myymä Taukomusiikki ravintolassa -lupa. Ravintolan taustamusiikkilupa kattaa myös taukomusiikin, sen lisäksi ei siis tarvitse hankkia erillistä taukomusiikilupaa.

Tarvitaanko karaokeen lupaa? Entä jukeboksit?

Karaoke edellyttää Teoston äänitemusiikin lupaa. Kyseessä on sama äänitemusiikin lupa kuin tanssiravintola-, disco- ja yökerhokäytössäkin. Mikäli karaokeravintolassa soitetaan lisäksi taustamusiikkia, ravintola tarvitsee myös taustamusiikkiluvan.

Asiakkaiden kolikoilla toimivia jukebokseja varten on oma, laitekohtainen lupansa, nimeltään Taustamusiikki musiikkiautomaatista -lupa. Jos jukeboksi toimii ilman erillistä maksua, lisensioidaan se ravintolan taustamusiikkiluvalla. 

Ravintolan taustamusiikkiluvat saat helposti Musiikkilupien verkkokaupasta. Tutustu lupiin ja osta täällä.

Kirjoittaja Juha Mäkinen, asiakaspalveluesimies, GT Musiikkiluvat

Liittyvät artikkelit

Mihin musiikkilupamaksut menevät?

Yksi kysytyimmistä kysymyksistä Musiikkilupiin liittyen on ”mihin maksamani korvaukset menevät?”. Vastaus löytyy oheisesta videosta.

Näkökulma: Musiikki ja kuntosali kuuluvat yhteen – näin erottaudut musiikilla positiivisesti

Kuntosalin kaiuttimista soiva musiikki ei ole missään määrin pelkkää taustaääntä, vaan se luo pohjaa myös yhteisölliselle kuntosalitoiminnalle, jossa ihmiset ovat…

Vuoden 2023 luetuimmat musiikinkäyttötarinat

Mitkä musiikinkäyttötarinat kiinnostivat lukijoita eniten? Tässä katsaus blogimme suosituimpiin taustamusiikkijuttuihin vuonna 2023.

Musiikkilupien laskutusaikataulu 2024

Musiikkilupien laskutusaikataulu vuonna 2024 ja laskutuksen usein kysytyt kysymykset.