baari, jossa tv auki ja mies istuu baaritiskillä
2.8.2019 Vinkkejä & Faktaa

Miksi TV:n katsomiseen tarvitaan musiikkilupa

Jos televisio on auki julkisessa tilassa, kuten ravintolassa, myymälässä tai parturi-kampaamossa, sitä varten täytyy hankkia musiikkilupa. Lue tästä, miksi näin on.

Televisio on taustamusiikin lähde siinä missä radiokin

Televisio-ohjelmissa käytetään paljon musiikkia: on elokuvamusiikkia, musiikkia televisiosarjoissa sekä urheiluohjelmien taustamusiikkia. Televisiosta näytetään myös konserttitaltiointeja.

Jotta televisio-ohjelmissa voidaan käyttää musiikkia, televisioyhtiöt hankkivat tahoillaan luvat musiikin käyttöön. Nämä luvat kattavat kuitenkin vain musiikin käytön ohjelmissa.

Kun sarjoissa, elokuvissa tai muissa ohjelmissa käytetty musiikki kuuluu julkisessa tilassa, kuten erilaisissa liiketiloissa, on yrittäjän hankittava musiikkilupa. Televisiosta kuuluva musiikki vertautuu siis lupanäkökulmasta radiosta, levyiltä tai tietokoneelta soitettavaan musiikkiin. Yle-veron maksaminen ei vaikuta tilanteeseen: sen tarkoitus on rahoittaa Yleisradion TV- ja radiokanavien toimintaa.

Tekijänoikeusmaksut televisiosta asiakastilassa

GT Musiikkiluvista hankittavat taustamusiikkiluvat kattavat televisiosta kuuluvan musiikin, joten erillistä lupaa televisiota varten ei tarvitse hankkia. Sama lupa mahdollistaa siis musiikin soittamisen niin televisiosta, radiosta, cd-levyiltä kuin yrityskäyttöön sopivasta musiikkipalvelustakin.

GT Musiikkiluvat tilittää taustamusiikkilupamaksut Teoston ja Gramexin kautta musiikin tekijöille, esittäjille ja tuottajille.


Lisää aiheista Vinkkejä & Faktaa