mies istuu baarissa, televisiosta tulee urheilua

Miksi TV:n katsomiseen tarvitaan musiikkilupa

mies istuu baarissa, televisiosta tulee urheilua
Jos televisio on auki julkisessa tilassa, kuten ravintolassa, myymälässä tai parturi-kampaamossa, sitä varten täytyy hankkia musiikkilupa. Lue tästä, miksi näin on.

Televisio on taustamusiikin lähde siinä missä radiokin

Televisio-ohjelmissa käytetään paljon musiikkia: on elokuvamusiikkia, musiikkia televisiosarjoissa sekä urheiluohjelmien taustamusiikkia. Televisiosta näytetään myös konserttitaltiointeja.

Jotta televisio-ohjelmissa voidaan käyttää musiikkia, televisioyhtiöt hankkivat tahoillaan luvat musiikin käyttöön. Nämä luvat kattavat kuitenkin vain musiikin käytön ohjelmissa.

Kun sarjoissa, elokuvissa tai muissa ohjelmissa käytetty musiikki kuuluu julkisessa tilassa, kuten erilaisissa liiketiloissa, on yrittäjän hankittava musiikkilupa. Televisiosta kuuluva musiikki vertautuu siis lupanäkökulmasta radiosta, levyiltä tai tietokoneelta soitettavaan musiikkiin. Yle-veron maksaminen ei vaikuta tilanteeseen: sen tarkoitus on rahoittaa Yleisradion TV- ja radiokanavien toimintaa.

Tekijänoikeusmaksut televisiosta asiakastilassa

GT Musiikkiluvista hankittavat taustamusiikkiluvat kattavat televisiosta kuuluvan musiikin, joten erillistä lupaa televisiota varten ei tarvitse hankkia. Sama lupa mahdollistaa siis musiikin soittamisen niin televisiosta, radiosta, cd-levyiltä kuin yrityskäyttöön sopivasta musiikkipalvelustakin.

GT Musiikkiluvat tilittää taustamusiikkilupamaksut Teoston ja Gramexin kautta musiikin tekijöille, esittäjille ja tuottajille.

Valitse toimialasi ja tutustu musiikkilupiin

Liittyvät artikkelit

Suomalaisissa kauppakeskuksissa tutkitaan musiikin käytön arvoa ja hyötyjä asiakkaille sekä henkilöstölle 

Euroopan unionin rahoittamassa EU Music 360 -tutkimuksessa selvitetään musiikin vaikutuksia asiakas- ja henkilöstökokemukseen Suomessa kaupan alalla. Tutkimukset käynnistyivät helmikuussa 2024…

Musiikki ravintolan erottautumistekijänä: Junk y Vegan ja Musiikkiluvat Gastro Helsingissä

Miten Junk y Vegan erottautuu musiikkisuunnittelun keinoin? Siitä keskusteltiin Gastro Helsinki -messuilla torstaina 14.3.2024, kun Musiikkilupien avainasiakaspäällikkö Joonas Piiroinen haastatteli…

Kiivi's Café & Barissa jopa vessat soivat

Ravintola Kiivi's Café & Bar Helsingin Jätkäsaaressa näyttää ja kuulostaa omaperäiseltä. Sen ansiosta ravintola tavoittaa nuorekasta asiakaskuntaa, joka on ottanut…

Näin ilmoitat ohjatun liikunnan tunnit OmaLupa-palvelussa

Taustamusiikki ohjatussa liikunnassa -lupa kattaa musiikin soittamisen äänitteeltä (omat soittolistat, cd-levy, radio, yrityskäyttöön sopiva suoratoistopalvelu) ohjatun liikunnan tunneilla erilaisissa kunto-,…