käsi säätää radion kanavaa

Saako radiota soittaa julkisissa tiloissa?

käsi säätää radion kanavaa
Onko sinulla liiketila, kauppa, taksi tai esimerkiksi kampaamo, jossa haluat soittaa radiota asiakkaittesi ja työntekijöiden iloksi?

Radio on ylivoimaisesti suosituin yrityksen taustamusiikin lähde, joten ennen vastaanottimen avaamista on syytä tarkistaa, millaisen luvan radion julkinen soittaminen vaatii – ja miksi.

Radion soittaminen julkisesti edellyttää musiikkilupaa

Radion soittaminen julkisesti edellyttää voimassaolevaa musiikkilupaa. Musiikkilupamaksu on tekijänoikeuskorvaus, jonka kautta musiikin ammattilaiset, säveltäjät, sanoittajat, sovittajat, tuottajat ja esittäjät, saavat työstään korvauksen.

Luovan työn tekijöiden tulot muodostuvat musiikin käytöstä; radiokanavien ja mediatalojen maksamat Teostomaksut ja Gramex-korvaukset kattavat musiikin soittamisen kanavilla – jos yritys hyödyntää tätä ohjelmavirtaa liiketoiminnassaan taustamusiikkina, tulee siitä maksaa taustamusiikkilupa.

Musiikkilupa tarvitaan myös Yleisradion ohjelmien soittamiseen julkisissa tiloissa. Yle-vero takaa Ylen TV- ja radiokanavien toiminnan, eli ohjelmiston soittaminen taustamusiikkina edellyttää musiikkilupaa, aivan kuten kaupallisten radiokanavienkin kohdalla.

Radiot.fi -palvelusta voit soittaa kaikkia kotimaisia radiokanavia

Taustamusiikiksi sopivan radiokanavan valinta voi joskus tuntua vaikealta. Radiokanavia on valtava määrä, joten miten löytää tarjonnasta kanava, jonka musiikki ja muu ohjelmisto sopii asiakkaille ja yrityksen tunnelmaan? Entä jos paras mahdollinen kanava ei kuulukaan yrityksen alueella?

Radiot.fi -palvelusta löytyvät kaikki suomalaiset radiokanavat. Palvelu on maksuton (vaatii nettiyhteyden) ja sen kautta pääsee kuuntelemaan niitäkin kanavia, jotka eivät oman alueen FM-taajuuksilla kuulu.  Radiot.fin kautta voi kuunnella myös podcasteina julkaistuja erikoisohjelmia milloin vain.

Yrityksen tekijänoikeuskorvaukset on helppo kattaa yhdellä luvalla

Ennen niin sanottu teostomaksu radion kuuntelusta julkisissa tiloissa täytyi hakea musiikin tekijöitä edustavan Teoston lisäksi myös Gramexilta, joka edustaa musiikin esittäjiä.

Lupa radion julkiseen soittamiseen tai ”radion teostomaksu” on helppo hankkia Gramexin ja Teoston omistaman Musiikkiluvat.fi:n verkkokaupasta. GT Musiikkilupien myymällä taustamusiikkiluvalla voi soittaa musiikkia yrityksessä niin radiosta kuin yrityskäyttöön sopivasta musiikkipalvelustakin.

GT Musiikkiluvat tilittää taustamusiikkilupamaksut Teoston ja Gramexin kautta musiikin tekijöille, esittäjille ja tuottajille.

Valitse toimialasi ja tutustu musiikkilupiin

Liittyvät artikkelit

Näin ilmoitat ohjatun liikunnan tunnit OmaLupa-palvelussa

Taustamusiikki ohjatussa liikunnassa -lupa kattaa musiikin soittamisen äänitteeltä (omat soittolistat, cd-levy, radio, yrityskäyttöön sopiva suoratoistopalvelu) ohjatun liikunnan tunneilla erilaisissa kunto-,…

Mihin musiikkilupamaksut menevät?

Yksi kysytyimmistä kysymyksistä Musiikkilupiin liittyen on ”mihin maksamani korvaukset menevät?”. Vastaus löytyy oheisesta videosta.

Näkökulma: Musiikki ja kuntosali kuuluvat yhteen – näin erottaudut musiikilla positiivisesti

Kuntosalin kaiuttimista soiva musiikki ei ole missään määrin pelkkää taustaääntä, vaan se luo pohjaa myös yhteisölliselle kuntosalitoiminnalle, jossa ihmiset ovat…

Vuoden 2023 luetuimmat musiikinkäyttötarinat

Mitkä musiikinkäyttötarinat kiinnostivat lukijoita eniten? Tässä katsaus blogimme suosituimpiin taustamusiikkijuttuihin vuonna 2023.