Mikä on musiikkilupa?
Kun taustamusiikkia soitetaan julkisesti, tarvitaan musiikinkäyttölupa molemmilta tekijänoikeusjärjestöiltä, Gramexilta ja Teostolta. Musiikkilupa on lupa, joka kattaa kummankin tekijänoikeusjärjestön edustaman musiikin soittamisen julkisesti. Tällä sivulla kerromme tarkemmin yritysten taustamusiikin käyttöön liittyvistä musiikkiluvista.

Taustamusiikkilupa mahdollistaa tunnetun musiikin soittamisen yrityksen tiloissa
Taustamusiikin käyttöön oikeuttavan musiikkiluvan ja asiakkaille tutun, yritykseen sopivan taustamusiikin avulla niin asiakkaat kuin henkilökuntakin viihtyvät yrityksen tiloissa paremmin. Musiikki luo tunnelmaa, tarjoaa asiakkaille yksityisyyttä ja saa usein asiakkaat myös ostamaan enemmän.
Jos yrittäjä soittaa Teoston ja Gramexin tekijänoikeuksien alaista musiikkia esimerkiksi kampaamossa, kahvilassa tai kaupassa, tarvitaan yritykseen musiikkilupa. Taustamusiikin soittamiseen oikeuttavien lupien myynnistä vastaa Teoston ja Gramexin omistama GT Musiikkiluvat Oy.
Musiikkilupa on helppo ostaa GT Musiikkilupien verkkokaupasta. Ostamalla luvan yrittäjä varmistaa, että musiikin tekijät; säveltäjät, sanoittajat ja sovittajat, esittäjät ja tuottajat saavat heille kuuluvan tekijänoikeuskorvauksen. Musiikkiluvat ovat yritykselle verovähennyskelpoisia kuluja.
Taustamusiikkilupa kattaa musiikin soittamisen julkisesti yrityksen tiloissa. Lupa antaa oikeuden soittaa musiikkia kaikista lähteistä, kuten radiosta, CD-levyltä, yrityksille sopivasta suoratoistopalvelusta tai televisiosta. GT Musiikkiluvat tilittää yritysten musiikkilupamaksut emoyhtiöidensä kautta musiikin tekijöille ja esittäjille.
Musiikkilupa siis korvaa aiemmin käytössä olleet erilliset yrityksen teostomaksut ja Gramex-korvaukset. Nykyinen musiikkilupamalli sisältää molemmat yrityksen taustamusiikin tekijänoikeusmaksut eikä yrittäjän tarvitse huolehtia niistä enää erikseen.
Tältä sivulta löydät tietoa mm. seuraavista musiikkilupaan liittyvistä aiheista:
Taustamusiikkilupa mahdollistaa tunnetun musiikin soittamisen yrityksen tiloissa
Milloin musiikkilupa tarvitaan?
Musiikkipalvelut mobiilissa ja verkossa
“Teostovapaan” musiikin soittamiseen ei tarvita musiikilupaa
Millaisen musiikkiluvan yritys tarvitsee?
Taustamusiikista on hyötyä kaiken kokoisille yrityksille
Musiikkilupa mahdollistaa musiikin ammattilaisten työn
GT Musiikkilupien taustajärjestöt ovat Teosto ja Gramex
Musiikkiluvan hinta ja ostaminen
Milloin musiikkilupa tarvitaan?
Tämä tarkoittaa esimerkiksi radiosta, tallenteelta tai verkkopalvelusta kuuluvaa taustamusiikkia ravintolassa tai kahvilassa, musiikkia ryhmäliikunnassa ja tanssitunneilla, tai myymälän taustamusiikkia.
Kun musiikkilupa on ostettu, saavat tunnetun musiikin tekijät, esittäjät ja tuottajat asianmukaisen korvauksen omasta työstään.
Taustamusiikki radiosta
Radion soittaminen taustamusiikkina on helppo tapa lisätä asiakasviihtyvyyttä liiketilassa. Se edellyttää yritykseltä voimassa olevaa musiikkilupaa. Median – kaupallisten radioiden tai YLEn – maksamat tekijänoikeuskorvaukset kattavat musiikin käytön osana kanavan ohjelmistoa. Yritys tarvitsee lisäksi taustamusiikkiluvan soittaakseen tätä ohjelmistoa omille asiakkailleen.
TV yrityksen tiloissa
TV parantaa asiakkaiden viihtyvyyttä etenkin silloin, kun asiointiin liittyy odotusta. Asiakastiloissa olevan TV:n käyttö edellyttää yritykseltä musiikkilupaa. Samalla tavalla kuin radiossakin, kattavat TV-kanavien korvaukset musiikin käytön niiden ohjelmistossa; elokuvissa ja sarjoissa sekä ohjelmien esittämisen julkisesti. Jos yritys haluaa tarjota asiakkailleen mahdollisuuden katsoa ohjelmistoa tiloissaan, täytyy yrityksellä olla voimassa oleva musiikkilupa TV:n katsomiseen.
Musiikkipalvelut mobiilissa ja verkossa
Musiikkilupa mahdollistaa myös erilaisten, musiikin julkiseen esittämiseen sopivien, suoratoistopalveluiden käytön yrityksessä. Musiikki- ja suoratoistopalveluista löydät sekä valmiita soittolistoja esimerkiksi yrityksesi tunnelman tai musiikkityylin mukaan jaoteltuina.
Suosittuja yrityskäyttöön sopivia musiikkipalveluita ovat mm. Spotifyn yritysversio Soundtrack Your Brand, erityisesti ravintoloille räätälöity musiikkipalvelu Maestro Pro tai kotimainen Audience First -palvelu, johon voi yhdistää myös äänimainontaa ja muita palveluita.
Lisää yritysten musiikkipalveluita ja ohjeita niiden käyttöönottoon löydät täältä.
“Teostovapaan” musiikin soittamiseen ei tarvita musiikilupaa
Jos yrityksessä soi ainoastaan ns. teostovapaa musiikki, ei lupaa musiikin esittämiseen tarvita.
Ns. teostovapaa tai Teoston ja Gramexin tekijänoikeuksista vapaa musiikki tarkoittaa musiikkia, jonka tekijänoikeuksien suoja-aika on umpeutunut (eli sekä kaikkien tekijöiden kuolinvuodesta että esityksen julkaisusta on kulunut yli 70 vuotta) tai jonka musiikin tekijät ja esittäjät ovat lisensoineet erillissopimuksella musiikin jälleenmyyjälle, kuten esimerkiksi kirjastomusiikkipalvelulle.
Musiikkilupaa ei tarvita myöskään yksityiseen musiikinkuunteluun. Perhejuhlissa tai ystävien kesken järjestetyissä tilaisuuksissa, kuten häissä tai syntymäpäivillä, voi musiikkia soittaa ilman musiikkilupaa. Lue lisää siitä, milloin musiikki on ”teostovapaata”.
Millaisen musiikkiluvan yritys tarvitsee?
Musiikkiluvan hinta ja ehdot vaihtelevat yrityksen toimialan, lupatyypin ja käytössä olevan liiketilan pinta-alan tai asiakaspaikkojen määrän mukaan. Löydät lupien tarkemmat esittelyt, musiikkilupien hinnat ja erityisehdot Musiikkilupien verkkokaupasta.
Taustamusiikkilupa
Taustamusiikkiluvan voi ostaa esimerkiksi hotelli- ja majoitustoimintaan, ravintola-, baari- ja kahvilatoimintaan, myymälään, kampaamoon tai kauneushoitolaan tai liikunta-alan yrityksiin ja kuntosalille. Liikennöitsijän tulee ostaa musiikkilupa takseille tai busseille.
DJ-lisenssi
DJ-lupa eli DJ-lisenssi kattaa myös kappaleiden tallentamisen dj-toiminnassa sekä yksityiskäyttöön ostettujen kappaleiden käytön osana keikkasettiä. Dj-lisenssin voi ostaa joko kertaluonteisena tai jatkuvana, aina vuodeksi kerrallaan. DJ-lisenssi ei sisällä musiikin julkista esittämistä, vaan lisenssin lisäksi esityspaikka tarvitsee vielä esitysluvan.
Musiikin tallennuslupa
Musiikin tallennuslupa on oikea valinta silloin, kun yksityiseen käyttöön ostettua musiikkia tallennetaan uudelleen yrityksessä käytettäväksi, esimerkiksi taustamusiikkikokoelmaksi tietokoneelle tai tallenteelle. Tallennuslupa ei kuitenkaan kata musiikin esittämistä, eli tallennusluvan lisäksi yritys tarvitsee taustamusiikkiluvan.
Taustamusiikista on hyötyä kaiken kokoisille yrityksille
Tuttu musiikki saa asiakkaat viihtymään paremmin yrityksen tiloissa. Lukuisien tutkimusten mukaan musiikki pidentää yrityksessä vietettyä aikaa ja kasvattaa asiakkaan yrityksessä käyttämän rahan määrää. Taustamusiikista hyötyvät kaikenlaiset ja kaiken kokoiset yritykset.
Taustamusiikki tarjoaa asiakkaille myös yksityisyyttä.
- Vaatekaupassa asiakkaat voivat keskustella valikoimasta tietäen, ettei myyjä kuule jokaista sanaa
- Ravintolassa on mukavampaa, kun musiikki vaimentaa viereisten pöytien keskusteluita
- Apteekissa asiakkaiden yksityisyys paranee, kun taustamusiikki pitää keskustelun asiakkaan ja farmaseutin välisenä.
On toki myös yrityksiä, joissa asiakkaat arvostavat hiljaisuutta. Yrityksen äänimaisemaa rakentaessa kannattaa kuitenkin muistaa, että työnteosta ja ihmisten kohtaamisista syntyy aina ääntä. Siksi hiljaisuus yrityksessä ei usein olekaan hiljaisuutta, vaan pahimmassa tapauksessa hallitsematonta äänimaailmaa.
Taustamusiikki pehmentää taustaääniä ja mahdollistaa liiketilojen tunnelman hallinnan ja säätelyn.
Musiikkilupa mahdollistaa musiikin ammattilaisten työn
Musiikkia ei olisi, jos ei olisi musiikin säveltäjiä, sanoittajia, sovittajia ja esittäjiä.
Musiikin ammattilaiset työskentelevät useimmiten omalla riskillään, jolloin heidän työnsä rahallinen arvo määrittyy vasta teoksen valmistumisen jälkeen, sen mukaan, paljonko musiikkikappaleita tai niiden esityksiä käytetään. Jotta tällainen luova työ olisi taloudellisesti mahdollista, täytyy musiikin tekijöiden ja esittäjien saada musiikin käytöstä asianmukainen korvaus.
Jos yritys hyödyntää toiminnassaan musiikin tekijöiden, esittäjien ja tuottajien työtä (eli soittaa musiikkia julkisesti tiloissaan), tulee sen ostaa musiikkilupa, jonka avulla nämä tekijäoikeuskorvaukset ohjataan tekijänoikeusjärjestöille ja heidän kauttaan eteenpäin musiikin tekijöille, esittäjille ja tuottajille.
Musiikkilupa-asiakkaat saavat käyttöönsä myös Luvat OK -tarran, jonka avulla myös asiakkaat tietävät, että yritys on mukana huolehtimassa siitä että musiikki soi ja voi hyvin myös jatkossa. Tarroja lähetetään uusille musiikkilupa-asiakkaille aina kolmen kuukauden välein.
Mikä on GT Musiikkiluvat?
Aiemmin yritysten tuli maksaa taustamusiikin soittamista varten erikseen yrityksen teostomaksu sekä Gramex-maksu.
Jotta tunnetun taustamusiikin soittaminen olisi yrityksille helpompaa ja luvan hankinta yksinkertaisempaa, yhdistettiin nämä molemmat maksut taustamusiikin soittamisen kattavaksi musiikkiluvaksi.
Musiikkilupia myy GT Musiikkiluvat Oy, joka on vuonna 2016 perustettu Teoston ja Gramexin omistama tytäryhtiö. ”GT” tulee sanoista Gramex ja Teosto. GT Musiikkilupien tehtävä on myydä taustamusiikin käyttölupia suomalaisille yrityksille ja tilittää lupamaksut voittoa tavoittelematta tekijänoikeusjärjestöjen kautta musiikin tekijöille ja esittäjille.
Lupamyynnin lisäksi GT Musiikkiluvat Oy toimii kaikenkokoisten yritysten apuna tunnetun musiikin käytön edistämiseksi.
Musiikkiluvat tarjoaa apua ja neuvontaa taustamusiikin valintaan, sekä yrittäjille ja markkinoijille suunnattua tutkimustietoa musiikin vaikutuksesta liiketoimintaan. Esimerkiksi Kuulokanavalla-blogissa Musiikkiluvat tarjoaa tietoa ja kokemuksia musiikin käytöstä.
GT Musiikkilupien taustajärjestöt ovat Teosto ja Gramex
Vuonna 1928 perustettu Teosto edustaa musiikin tekijöitä; noin 33 000 kotimaista ja noin kolmea miljoonaa ulkomaista säveltäjää, sanoittajaa, sovittajaa ja musiikinkustantajaa. Teosto huolehtii siitä, että musiikin tekemisen edellytykset ja mahdollisuudet Suomessa säilyvät ja kehittyvät.
Teosto tilittää tekijänoikeuskorvaukset sekä suomalaisen että ulkomaisen musiikin käytöstä säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja kustantajille neljä kertaa vuodessa. Joulukuussa 2019 tilityksiä sai noin 74 000 musiikin tekijää ja kustantajaa, joista kotimaisia säveltäjiä, sanoittajia ja kustantajia on 16 600.
Gramex on äänitteillä esiintyvien taiteilijoiden ja äänitetuottajien tekijänoikeusjärjestö. Vuonna 1967 perustettu Gramex edustaa muun muassa muusikoita, laulusolisteja, kapellimestareita ja musiikkituottajia. Gramexilla on 54 000 asiakassopimusta edustamiensa muusikoiden ja tuottajien kanssa, sekä yli 31 000 korvauksia maksavaa yritystä ja yhteisöä.
Vuonna 2019 Gramex jakoi korvauksia 19,8 miljoonaa euroa. Tästä 9,6 miljoonaa meni muusikoille ja 10,2 miljoonaa tuottajille. Tutustu Gramexin vuoden 2020 tilitysaikatauluun.
Ilman tekijänoikeusjärjestöjä jokainen suomalainen musiikkia käyttävä yritys joutuisi sopimaan kunkin musiikin tekijän kanssa erikseen tämän teosten käyttämisestä. Järjestöjen kansainvälisen verkoston ansiosta käytössä on myös ulkomaisten tekijöiden musiikki.
Musiikkiluvan hinta ja ostaminen
Musiikkilupa on helppo ostaa GT Musiikkilupien verkkokaupasta. Musiikkilupamaksu on yritykselle verovähennyskelpoinen kulu. Ostajan oppaamme kertoo, mitä tietoja tarvitset luvan ostamiseen ja miten ostat luvan verkkokaupastamme.
Taustamusiikkiluvan hinta määräytyy toimialan ja yrityksen tilojen koon tai asiakaspaikkojen määrän perusteella. Luvan hintaan vaikuttaa myös se, käytetäänkö musiikkia yrityksessä läpi vuoden vai vain tiettyinä kuukausina.
Musiikkilupa on toistaiseksi voimassaoleva lupa ja sen irtisanomisaika on kuukausi. Lyhimmillään musiikkiluvan voi ostaa yhdeksi kuukaudeksi. Laskutusvälin voi valita itselleen sopivaksi.
Yrityksen musiikkilupia hallitaan OmaLupa -palvelussa, jossa voi muuttaa mm. toimipaikkojen osoitetietoja tai muita lupaan liittyviä yksityiskohtia. Luvan uusiminen tai muuttaminen, esimerkiksi uuteen liiketilaan muutettaessa, onnistuu helposti OmaLupa-palvelussa.
Lue lisää, miten asiakkaamme eri toimialoilta hyödyntävät taustamusiikkia.