Tietokoneen ruudulla musiikkiliupien nettisivut

Yrityksen perustaminen ja taustamusiikin käyttö: taustamusiikkiopas uudelle yrittäjälle

Tietokoneen ruudulla musiikkiliupien nettisivut

Uuden yrityksen perustaminen edellyttää monenlaisten asioiden selvitystä ja usein erilaisten lupien hankkimista. Yksi näistä on taustamusiikin soittamiseen tarvittava musiikkilupa, joka takaa musiikin tekijöille ja esittäjille korvauksen työstään.

Musiikkiluvasta on uudelle yrittäjälle monenlaista hyötyä: taustamusiikin avulla yrityksen tunnelma ja mielikuva alkavat rakentua heti oikeaan suuntaan, ja asiakkaat kokevat itsensä tervetulleiksi heti ensimmäiseltä käynniltä alkaen. 

Me Musiikkiluvilla autamme yrittäjiä ja yrityksiä kasvattamaan liiketoimintaansa musiikin avulla. 

Tältä sivulta löydät ohjeet, linkit ja vinkit uuden yrityksen taustamusiikkilupaan ja apua musiikin valintaan liittyvissä asioissa.

Klikkaa tästä suoraan kiinnostavimpaan aiheeseen:

Voit myös tilata uutiskirjeen, joka kilauttaa sähköpostiisi taustamusiikkivinkkejä ja ideoita musiikin käyttöön aina muutaman kuukauden välein, tai ottaa asiakaspalveluumme yhteyttä kaikissa taustamusiikkiin liittyvissä kysymyksissä.

Perustan yrityksen, tarvitsenko musiikkiluvan?

Jos soitat musiikkia radiosta, suoratoistopalveluista tai äänitteeltä julkisesti, eli tiloissa, joihin yrityksesi asiakkailla on pääsy, tarvitset musiikkiluvan

Musiikkilupa oikeuttaa käyttämään yrityksesi asiakastilojen taustamusiikkina mitä tahansa haluamaasi musiikkia riippumatta siitä, milloin tai missä se on tehty, tai kuka sen oikeuksista vastaa. Toisin sanoen: kun musiikkilupa on kunnossa, voit soittaa yrityksessäsi juuri sitä musiikkia, mitä haluat

Varmistat samalla, että musiikin tekijät ja esittäjät saavat musiikin käytöstä myös heille kuuluvan, lakisääteisen korvauksen.

Yrityksen perustaminen ja taustamusiikki – miksi taustamusiikkia kannattaa soittaa?

Taustamusiikki tuo yrittäjälle monenlaista hyötyä. Se on pieni investointi, jonka avulla parannat sekä myyntiä että tunnelmaa – niin asiakkaille kuin henkilökunnallekin. 

Taustamusiikkia koskevissa tutkimuksissa ja kyselyissä on selvinnyt, että yrityksissä käytetään musiikkia mm. seuraaviin asioihin:

Taustamusiikki saa asiakkaat tuntemaan itsensä tervetulleiksi ja viihtymään 

Ovesta sisään astuminen ei tunnu vaivaannuttavalta, kun liiketilan äänimaailmassa soi tuttu ja sopivan hiljainen musiikki. Muut asiakkaat tai henkilökunta eivät kuule keskusteluja, joita ei ole tarkoitettu heidän korvilleen.

Taustamusiikki peittää hallitsemattomat äänet

Lautasten tai aterimien kolina, ilmastointilaitteiden hurina, liikuntatunnin ähinät, henkilökunnan kysymykset toisilleen ja jopa vessan vetäminen ovat ääniä, joita yrityksessä kuuluu joka tapauksessa. Taustamusiikki tasoittaa äänimaailmaa, peittää häiritsevän melun ja täyttää tilan ahdistavan hiljaisuuden sijaan.

Taustamusiikki lisää myyntiä ja ohjaa asiakkaiden käytöstä

Oikein valittu taustamusiikki vaikuttaa asiakkaiden viihtymiseen, myyntiin ja jopa tuotteisiin, joita he ostavat. Taustamusiikin tempolla ja tyylilajilla voi vaikuttaa asiakaskierron nopeuteen tai rauhoittaa tunnelmaa silloin, kun asiakkaiden on odotettava vuoroaan.

Tuttu musiikki luo parhaan tunnelman

Tunnettu musiikki tarkoittaa nimensä mukaisesti musiikkia, joka on asiakkaille tuttua, joko radiosta, TV-ohjelmistosta tai omilta soittolistoilta. Tuttu musiikki on tutkitusti vahvin tunnelman luoja – täältä löydät vinkkejä siihen, miten musiikilla voi luoda tunnelmaa eri tyyppisiin yrityksiin!

Musiikki auttaa työntekijöitä viihtymään

Taustamusiikki parantaa myös henkilökunnan viihtymistä työpaikalla. Musiikki mm. rytmittää päivää ja työvuoroa, parantaa tutkitusti fiilistä ja auttaa rakentamaan yhteisöllisyyttä.  

Musiikkilupa uudelle yritykselle –  luvan ostaminen ja hinta

Musiikkilupa on helppo ostaa Musiikkilupien verkkokaupasta. Kun tiedät yrityksesi toimialan ja tilasi neliömäärän, voit laskea luvan hinnan ja klikata ostamaan sen heti. Lupa tulee voimaan välittömästi, eli voit aloittaa musiikin soittamisen saman tien. 

Millainen musiikkilupa kattaa yrityksen Gramex- ja Teostomaksut?

Musiikkilupien kautta ostettava musiikkilupa kattaa taustamusiikin käytön silloin, kun musiikkia ei esitetä livenä paikan päällä. Jos yrityksessäsi soi livemusiikki, tarvitset musiikkiluvan myös Teostosta.

  • GT Musiikkiluvat Oy:n myymän taustamusiikkiluvan avulla saat soittaa haluamaasi musiikkia radiosta, nettiradiosta, yrityskäyttöön tarkoitetusta musiikkipalvelusta, tallenteelta tai televisiosta. 
  • Teosto Ry:ltä ostettava musiikkilupa kattaa livemusiikin soittamisen yrityksessä ja tapahtumissa. Jos siis yrityksesi tilossa soittaa bändi tai trubaduuri tai järjestät tapahtumia, joissa käytetään musiikkia, on Teosto oikea paikka musiikkiluvan hankintaan. 

Taustamusiikkiluvan hinta määräytyy yrityksen toimialan, asiakastilojen pinta-alan ja/tai asiakaspaikkojen mukaan. Kätevällä hintalaskurilla tarkistat helposti, miten yrityksen musiikkiluvan hinta määräytyy ja minkä hintainen oman yrityksesi musiikkilupa on.

Jos ostat olemassaolevan yrityksen liiketoiminnan, kannattaa omistajanvaihdoksen yhteydessä olla yhteydessä asiakaspalveluumme, jotta kaikki tiedot saadaan kerralla päivitettyä oikeiksi. 

Jos yrityksen Y-tunnus vaihtuu, on yrityksen vanhan omistajan irtisanottava vanha musiikkilupansa ja uusi yrittäjä ostaa luvan uudelle yritykselleen.

Musiikkiluvan ostaminen verkokaupasta

Helpoin tapa hoitaa taustamusiikin tekijänoikeusasiat kerralla kuntoon on ostaa lupa Musiikkilupien verkkokaupasta

Ostoa varten tarvitset tiedot yrityksesi toimipaikasta, sen pinta-alasta tai ravintolan asiakaspaikkamäärästä, y-tunnuksen ja yhteyshenkilön yhteystiedot. Ohjeita musiikkiluvan ostamiseen löydät täältä. 

Musiikkilupa on voimassa kunnes sanot sen itse irti, irtisanomisaika on yksi kuukausi. Voit valita laskutusvälin itse ja hallinnoida lupiasi OmaLupa-verkkopalvelun kautta helposti. 

Musiikkilupien aluepäälliköt ja asiakaspalvelu auttavat musiikin käytössä ja lupien valinnassa

Aluepäällikkömme kiertävät yrityksissä ympäri Suomen auttamassa sekä musiikkilupaan että taustamusiikin käyttöön liittyvissä kysymyksissä. Jos oikean taustamusiikkiluvan valinta tuntuu vaikealta tai mietit, tarvitsetko lisäksi esimerkiksi Teoston livemusiikin lupaa yritystoimintaasi, asiakaspalvelumme auttaa mielellään.

Yrityksen perustaminen ja taustamusiikin valinta

Kun perustat yrityksen, on sinulla todennäköisesti vahva ajatus siitä, kenelle liiketoimintasi on tarkoitettu ja millaisia asiakkaasi tulevat olemaan. Kohderyhmään vaikuttaa tietysti yrityksesi toimiala, mutta myös palveluiden hinta ja sijaintisi määrittelevät, millaisia asiakkaasi tulevat olemaan. 

Uuden yrityksen taustamusiikkivalintoja kannattaa tehdä samassa vaiheessa, kun mietit liiketilan sijaintia, sisustusta ja vaikoimaasi, sekä sitä asiakaskokemusta, jonka haluat rakentaa: taustamusiikin avulla rakennat ja tuet uudesta yrityksestäsi syntyvää mielikuvaa. 

Taustamusiikki eri alojen yrityksissä ja tilanteissa – tutustu asiakkaiden kokemuksiin taustamusiikista ja Musiikkiluvista: 

Yrityksen perustaminen ja taustamusiikin soittaminen: mistä musiikkia?

Moni yrittäjä miettii, mistä taustamusiikkia saa ja kannattaa soittaa. Radio on ylivoimaisesti yleisin taustamusiikin lähde suomalaisissa yrityksissä, mutta myös erilaiset taustamusiikkioperaattoreiden tarjoamat palvelut ovat kasvattaneet suosiotaan. 

Kun musiikkilupa on kunnossa, voit soittaa musiikkia radiosta, yrityskäyttöön sopivista musiikkipalveluista tai tallenteelta. 

Jos tarvitset apua taustamusiikkipalvelun valintaan tai siihen, mistä musiikkia kannattaa ylipäänsä soittaa, voit mainiosti ottaa meihin yhteyttä. Autamme mielellämme oikean taustamusiikkikumppanin tai -palvelun löytämisessä.

Tässä muutama asia, jotka kannattaa ottaa huomioon, kun teet päätöksiä siitä, mistä ja miten haluat soittaa taustamusiikkia yrityksessäsi: 

Radio ja nettiradio tarjoavat valmista ohjelmavirtaa ja monipuolista musiikkia

Perinteinen FM-radio on suosituin tapa soittaa taustamusiikkia yrityksessä. Eikä syyttä: radiokanavia on tarjolla kosolti ja niiden tarjoama musiikki on valmiiksi valikoitua. Monella kanavalla uutiset rytmittävät päivää ja auttavat myös henkilökuntaa pysymään ajan tasalla päivänpolttavista asioista. 

Radiota voi kuunnella myös verkon kautta. Radiot.fi -palvelu sisältää kaikki Suomessa soivat radiokanavat – jos haluamasi kanava ei kuulu alueesi FM-aalloilla, voit käyttää radiot.fi -palvelua tai muita nettiradioita. Musiikkilupa kattaa myös ulkomaisten nettiradiokanavien käytön, eli voit soittaa yrityksessäsi myös kansainvälisiä radiokanavia. 

Digitaaliset musiikkipalvelut: tarkista, että palvelun käyttöedot sallivat yrityskäytön

Taustamusiikkioperaattorit tarjoavat kuratoituja soittolistoja ja musiikin asiantuntijapalveluita erilaisiin yrityksiin. Niiden käyttö on helppoa: ammattilaisten rakentamia, valmiita soittolistoja on tarjolla monenlaisiin tunnelmiin tai genreihin perustuen.

Musiikin streamauspalveluita käytettäessä on tärkeää varmistaa, että palvelun käyttöehdot sallivat yrityskäytön. Monet suositut ja arjestamme tutut palvelut nimittäin kieltävät yrityskäytön ja musiikin julkisen soittamisen niiden kautta, joten palvelun sopivuus yrityskäyttöön on aina tarkistettava palvelun käyttöehdoista. Olemme koonneet esimerkkejä yrityskäyttöön sopivista musiikkipalveluista ja taustamusiikkioperaattoreista tähän artikkeliin. 

Omien taustamusiikkikokoelmien tekeminen edellyttää musiikin tallennuslupaa

Jos ostat yritykseesi musiikkia netistä tai teet omia kokoelmia, tarvitset tallennusluvan.

Tarvitset tallennusluvan silloin, jos teet yrityskäyttöön tarkoitettuja kokoelmia esimerkiksi muistitikulle, kovalevylle tai CD-levylle tai käytät verkon musiikkipalveluista ostettuja ja ladattavia kappaleita yrityksesi taustamusiikkina. 

Esimerkiksi Applen tai Googlen musiikkikaupoista ostettu musiikki on tarkoitettu yksityiskäyttöön, mutta tallennusluvan avulla saat käyttää kappaleita myös yritystoiminnassa. Tallennuslupa sisältyy valmiiksi Musiikkilupa liikunnanohjaajalle -lupaan.

Musiikkiluvan hallinnointi ja laskut

Yritysten musiikkiluvat ovat pääasiallisesti toimipaikkakohtaisia, eli lupa hankitaan aina yhdelle liiketilalle kerrallaan. Miten yrittäjän tulee toimia, jos yritys laajenee ja toimipaikkoja avataan lisää? Entä silloin, jos jokin toimipiste suljetaan tai yritys vaihtaa omistajaa?

OmaLupa -palvelu on musiikkilupiesi koti

OmaLupa-palvelu on musiikkilupien verkkohallinnointipalvelu. Voit muokata yrityksesi hallinnassa olevia musiikkilupia, ostaa luvan uudelle toimipaikalle tai maksaa ja tarkastella laskujasi. Palvelussa voit myös vaihtaa musiikkiluvan yhteyshenkilöä esimerkiksi omistajan  tai henkilöstön vaihtuessa. 

OmaLupa-palvelussa voit myös tarkastella laskuja, vaihtaa yrityksesi taustamusiikkiluvan laskutusväliä ja laskun toimitustapaa. Jos yritykselläsi on Taustamusiikki ohjatussa liikunnassa -lupa, ilmoitat ohjattujen tuntien lukumäärän laskutusta varten OmaLupa-palvelun kautta. 

Voit valita musiikkilupasi laskutusvälin itse

Voit maksaa musiikkilupasi heti oston yhteydessä tai tilata luvallesi laskun. Laskutusvälit ovat 1 vuosi, ½ vuotta tai neljännesvuosi. Laskutusaikataulut löydät täältä

Jos lupaasi liittyy musiikinkäytön raportointia, kuten esimerkiksi “Musiikki ohjatussa liikunnassa” -luvassa, valitse laskutusväliksi neljännesvuosi. Näin pystyt ilmoittamaan toteutuneen tuntimäärän laskutuskaudelle ja laskutus tapahtuu ilmoitettujen tuntien mukaan. 

Huolehdithan myös, että yrityksesi sähköpostiosoite on asiakastiedoissasi oikein, jotta saat tärkeät asiakastiedotteet meiltä oikea-aikaisesti.

Usein kysyttyä Musiikkiluvista, Teostosta ja Gramexista

GT Musiikkiluvat Oy on musiikin tekijänoikeusjärjestöjen Teoston ja Gramexin omistama yritys, jonka tehtävä on auttaa yrityksiä hyödyntämään tunnettua musiikkia liiketoiminnassaan. 

Musiikkiluvat markkinoi ja myy taustamusiikkiluvat suomalaisille yrityksille ja tilittää musiikkilupamaksut Teoston ja Gramexin kautta musiikin tekijöille ja esittäjille.

Milloin yritys tarvitsee luvan Musiikkilupien sijaan Teostolta?

  • Jos järjestät konsertteja, dj-keikkoja, lavatansseja tai vaikkapa karaoketapahtumia, saat luvan niihin Teoston kautta. 
  • Jos musiikin käyttö yrityksessäsi on satunnaista ja soitat sitä enintään 20 päivää kalenterivuodessa, musiikin käyttö lisensioidaan Teoston taustamusiikki tapahtumassa -pienluvalla.
  • Jos yrityksesi tekee nettimainontaa tai tarvitset taustamusiikkia verkossa esitettävään videoon, tarvitset luvan musiikin käyttöön Teostosta.

Milloin yritys tarvitsee musiikin käyttöön luvan Gramexilta?

Jos käytät musiikkia radiokanavilla, nettiradiossa tai tv- tai elokuvatuotannoissa, lupa hankitaan molemmilta tekijänoikeusjärjestöiltä Gramexilta ja Teostolta.

Mitä on tekijänoikeuksien alainen musiikki ja miten se eroaa teostovapaasta musiikista?

Musiikki ei synny tyhjästä. Jokaisella kappaleella on tekijä, jonka ajatuksista ja ideoista musiikki syntyy. Kaikkea musiikkia suojaa siis tekijänoikeus. Joskus musiikin tekijä tai tekijät ovat kuitenkin lisensoineet musiikkinsa käytön yrityksille ja erilaisiin tarpeisiin ilman tekijänoikeusjärjestön apua. Löydät lisätietoa näistä tapauksista ja ns. “teostovapaasta musiikista” täältä. 

Miksi tekijänoikeusmaksuja pitää maksaa?

Musiikin ammattilaisuus niin esittäjänä kuin tekijänäkin vaatii vuosien, joskus vuosikymmenienkin harjoittelun. Silti yksikään säveltäjä, sanoittaja, sovittaja, soittaja tai laulaja ei voi tietää, saako hän tekemästään tai esittämästään kappaleesta ikinä rahaa. 

Musiikin rahallinen arvo syntyy vasta silloin, kun yleisö ostaa musiikkia, käy konserteissa tai keikoilla tai kuuntelee kappaleita striimauspalveluista. 

Valtaosa musiikin ammattilaisista on yrittäjiä, joiden tulot koostuvat pienistä puroista. Radiosoitto- ja striimauskorvausten sekä keikkapalkkioiden lisäksi musiikkialan yrittäjien tulovirtaan kuuluvat musiikkilupamaksut. 

Kun hoidat musiikkiluvan kuntoon heti yritystoimintasi alusta alkaen, olet mukana huolehtimassa siitä, että uutta musiikkia syntyy, ja että musiikki soi ja voi hyvin jatkossakin.

Liittyvät artikkelit

DJ Pexi eli Pekka Haavisto: ”DJ-pöydän takaa aistii, mitä ihmisillä on mielessään” 

Se alkoi kymmenisen vuotta sitten Helsingin Vuosaaressa järjestetystä Superwood-tapahtumasta.

Kuntokeskus Liikulle musiikki on kiinteä osa kasvutarinaa  

– Kun se 60-vuotias Sinikka kuulee kuntosalilla Katri Helenaa, hänelle tulee sellainen tunne, että musiikki soi juuri hänelle.

Suomalaisissa kauppakeskuksissa tutkitaan musiikin käytön arvoa ja hyötyjä asiakkaille sekä henkilöstölle 

Euroopan unionin rahoittamassa EU Music 360 -tutkimuksessa selvitetään musiikin vaikutuksia asiakas- ja henkilöstökokemukseen Suomessa kaupan alalla. Tutkimukset käynnistyivät helmikuussa 2024…